Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 6. 2014,
14.06

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

avtosedež Z družino na poti

Petek, 13. 6. 2014, 14.06

3 leta, 9 mesecev

Kako kupiti varen avtosedež za otroka?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Otroka morate navaditi na avtosedež že od prve vožnje iz porodnišnice. Kakšen je dober avtosedež, smo vprašali strokovnjaka Bojana Oblaka.

Uporaba avtosedežev je nujna, vendar ni vsak avtosedež dober in predvsem dovolj varen, da bi se z njim lahko brezskrbno odpravili na pot. Pri nakupu je zato treba upoštevati določene smernice in priporočila, ki nam jih je zaupal strokovnjak za varno vožnjo Bojan Oblak.

Preden se odpravite na pot, preverite kakovost avtosedeža, preizkusite, ali je otrok avtosedež mogoče že prerasel, in se vsaj trikrat prepričajte, ali je pravilno nameščen. To je osnova varne in brezskrbne vožnje.

Kakšni avtosedeži so najvarnejši?

Pri nakupu avtosedeža se morate najprej prepričati, da ima opravljeno homologacijo in da ima ustrezno oznako ECE, trenutno veljavna oznaka homologacije je ECE R 44/04.

"Ko se odločate za nakup sedeža, naj vas ne zapelje barvni vzorec," takoj pove Oblak, ki poudari, da se je treba pri odločitvi za avtosedež osredotočiti predvsem na varnost.

Kako izbrati sedež glede na velikost otroka?

Pogosto se starši pred nakupom avtosedeža znajdejo pred dilemo, katera velikost je prava, saj razvrščanje po starostnih skupinah ni vedno najboljši kriterij za nakup: "Ko boste otroka posedli v sedež, naj vam bodo osnovno merilo zgornje luknje, kjer potekajo pasovi, kajti če so ramena višje, kot poteka vpetje varnostnih pasov, je velika možnost poškodb otrokovih ramen in ključnice."

Otroški varnostni avtosedeži so razdeljeni v skupine glede na otrokovo težo in starost.

Posebni ukrepi pri večjih otrocih

Večji otroci (nad 18 kilogramov) morajo biti obvezno pripeti z varnostnim pasom, ki je pritrjen na karoserijo avta (tako kot odrasla oseba). Avtosedež ima nalogo, da dvigne otrokovo telo tako, da gre varnostni pas čez otrokovo ramo in čez boke (ne čez vrat in trebuh).

Tako imenovani jahač mora imeti ob strani vodili (naslona za roke), pod kateri speljemo spodnji del varnostnega pasu, da ob morebitnem trku jahač ostane pod otrokovim telesom. Iz varnostnih razlogov se priporoča uporaba otroškega avtosedeža skupaj z naslonom in nastavljivim naslonjalom za glavo.

Nakup starih avtosedežev

Veliko staršev se predvsem zaradi finančnih razlogov odloči za nakup rabljenih avtosedežev, vendar Oblak pri tem svetuje previdnost: "Načeloma takšno rešitev odsvetujemo iz različnih razlogov. Eden izmed njih je, da je bil lahko sedež že udeležen v kakšnem trku, ob katerem je nastala deformacija delov sedeža. Prav tako ne priporočamo uporabe sedežev, starejših od sedmih let, saj se plastika in drugi deli sedeža z leti obrabijo in izgubijo svoje prvenstvene lastnosti, pri čemer je velika verjetnost, da v primeru prometne nesreče sedež ne upraviči svojega namena." Poleg tega je treba upoštevati, da se tehnologija izdelave in varnostne zahteve ves čas spreminjajo v smeri višjih standardov varnosti, kar je za otrokovo varnost najpomembnejše.

Kdaj je treba izključiti varnostno blazino?

Dojenčke v lupinicah pogosto zaradi praktičnih razlogov prevažamo na sovoznikovem sedežu. V tem primeru je treba njuno začasno izključiti varnostno blazino. Če vaš avtomobil te možnosti nima, sedež namestite na zadnjo klop v avtomobilu.

Kakšne so prednosti sistema isofix?

Sistem pritrditve isofix omogoča, da se otroški sedež hitro, trdno in predvsem brez napak namesti v avto.

Kar pri 60 odstotkih uporabe varnostnih sedežev, ki se pritrdijo samo z varnostnimi pasovi, je pritrditev napačna, s sistemom isofix pa se ta odstotek zmanjša na manj kot pet odstotkov.

Najpogostejše napake pri uporabi avtosedežev

"V naših številnih svetovalnih programih in akcijah ugotavljamo, da je najpogostejša napaka na eni strani slabo ali napačno pritrjen sedež, na drugi strani pa nepravilno uporabljen varnostni pas, s čimer seveda primerna varnost otroka v vozilu ni zagotovljena," nam še pove Oblak in pri tem poudari, da je treba varnostne pasove zategniti tako močno, da v primeru nesreče preprečijo preveliko nihanje otrokovega telesa.

"Če je sedež napačno pritrjen, če otroka vanj ne namestimo pravilno in dovolj močno zapnemo ali če sedež namestimo tja, kjer se bo ob trku sprožila varnostna blazina, tvegamo nepredvidljive posledice in poškodbe otroka. Varnostni sedež namreč v tem primeru ne opravi svoje naloge."

Za pomoč pri izbiri ustreznega sedeža AMZS vsako leta opravi obsežna testiranja, izsledke pa objavlja na tej povezavi.

Ne spreglejte