Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
28. 6. 2013,
18.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Zgodbe strojev

Petek, 28. 6. 2013, 18.40

8 let

Kako iz surovega aluminija nastane platišče vrhunske kakovosti?

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Fondmetal je avtomobilskem svetu zelo spoštovano ime. Izmed vseh projektov, s katerimi se podjetje ukvarja, najbolj izstopa proizvodnja litih platišč. Odprli so nam vrata tovarne v Paloscu.

Dvorišče, polno dirkalnikov

Že dvorišče osrednje tovarne skupine Fondmetal v Paloscu na obiskovalca ali pa poslovnega partnerja nedvomno naredi vtis. Steklene vitrine, v njih pa upokojeni dirkalniki fomule 1, formule 3.000, pa DTM-stroji, katerih platišča so bila narejena prav v stavbi na drugi strani dvorišča. Fondmetal je že od svojih začetkov namreč tesno povezan z vrhunskim motošportom.

Za zidovi tovarne, ki leži v Lombardiji, teh strojev niso samo obuli. Za njih so razvijali tudi aerodinamične karoserijske elemente, obese … Jih torej naredili hitrejše, bolje vodljive in konkurenčnejše.

Tovarna ima med drugim na primer kar tri lastne vetrovnike, ki jih za svoj razvoj serijskih avtomobilov menda uporablja celo Ferrari. Velika strast ustanovitelja podjetja Gabrieleja Rumija je namreč bila prav formula 1. Tudi zaradi nje se danes v tovarni poznajo vizionarski pristop, popolna osredotočenost na kakovost in velika odzivnost zaposlenih, vse od izkušenega strugarja do glavnega oblikovalca.

Pri njih smo bili ravno na petek in ker se je snemanje zavleklo, smo na eno od delovnih postaj kontrole s kamero prišli v času, ko so zaposleni že končali izmeno in čistili proizvodnjo. Kar malce nerodno nam je bilo, ko so samo zaradi nas nemudoma in brez kančka slabe volje znova pognali stroj, napolnili testni bazen in potopili platišče, da smo posneli kadre, ki jih lahko vidite na zgornjem videu.

Pa osupljiva dvorana slavnih

Dih pa jemlje tudi obisk Fondmetalove dvorane slavnih, prostora, kjer so razstavljene najboljše serije in najbolj eksotični primerki platišč iz pestre zgodovine podjetja, ki je bilo ustanovljeno leta 1972.

Sin ustanovitelja in zdajšnji direktor tovarne Stefano Rumi nam je s ponosom kazal najbolj posebne primerke, med katerimi so tudi zares skoraj vesoljsko oblikovana platišča za konceptna, testna in predserijska vozila ter nekateri individualni imidž projekti.

Na stenah so obešena platišča, na katerih je mogoče opaziti logotipe skoraj vseh avtomobilskih proizvajalcev, ki se pojavljajo na evropskem trgu. V oči še posebej bodejo na primer orjaška platišča, narejena za manufakture po meri tipa Gemballa, pa povsem zunajserijski proizvodi, ki so jih za svoje pregrešno drage superšportne zverine naročali naftni kralji, šejki z Bližnjega vzhoda.

Tam so tudi projekti za starodobnike in seveda najnovejši dizajnersko in tehnološko dovršeni izdelki, kot je 22-palčno platišče 9forged, ki tehta le 13,5 kilograma in je namenjeno za vgradnjo na najbolj zmogljive predstavnike segmenta SUV. To je eno izmed najlažjih tovrstnih platišč na svetu.

Vračajo se h koreninam

Dolžniška kriza oziroma recesija, s katero se bojuje avtomobilski trg stre celine, je še kako zadela tudi vse panožne dobavitelje. Direktor in lastnik Fondmetala Stefano Rumi priznava, da so časi težki in konkurenca iz novega sveta vse bolj prodorna. Vendar o selitvi proizvodnje v dežele s cenejšo delovno silo, v Azijo ali na Kitajsko, ne razmišlja, čeprav je marsikdo izmed Fondmetalove neposredne konkurence naredil prav to. "Ne, vračamo se h svojim koreninam. Imamo znanje in tehnologijo za izdelavo najkakovostnejših platišč za najzmogljivejše avtomobile. Tukaj nameravamo narediti največjo razliko in za seboj pustiti konkurenco," nam razloži Rumi.

Seveda, pametni se krize lotijo z razvojem in drznostjo oziroma brez strahu pred izzivom novih tehnologij in materialov. To je edina pot, da ne zaideš v rdeče številke. V poplavi cenenih replik litih platišč iz Kitajske, kjer sta kakovost in varnost lahko zelo vprašljivi, Fondmetal na trgu obstaja kot eden izmed tistih stebrov, kakovostnih proizvajalcev "made in Europe" (narejeno v Evropi). Njihova livarska tradicija namreč sega v daljno leto 1908.

Fondmetal se po letih, ko je kakovostna platišča za prvo vgradnjo in dodatno opremo dobavljal predvsem velikim proizvajalcem, na trg kot Feniks iz pepela vrača z lastno serijo 9performance. Ta podjetje vrača k njegovim koreninam, izvornim celicam, visokozmogljivim in oblikovno dovršenim litim platiščem, namenjenim najhitrejšim na cesti in dirkalni stezi.

Vsak gram šteje! Materiala je lahko hitro preveč

Narediti platišče, da zmore prenesti in varno kljubovati silam pojemkov, pospeškov in prečnih obremenitev vožnje superšportnika na meji oprijema ter hkrati ponuditi atraktivno obliko ter majhno maso, je vsekakor izziv.

V razvojnem oddelku so nam zaupali, da je le nekaj bolj zajetnih linij lahko dovolj, da je na tehtnici na primer 20-palčno platišče lahko tudi za dva kilograma težje, a zaradi tega nič močnejše.

Tudi oblikovalci velikih proizvajalcev in specializiranih predelovalnih manufaktur zato svoje zamisli glede oblike koles nemalokrat dokončno izpilijo prav v Fondmetalovem razvojnem centru.

Od talilnice, livarne pa vse od milijonskega skladišča in zmogljive logistike

V videoprispevku ste si lahko ogledali, kako iz skladovnice aluminijastih palic nastane lito platišče. Da pa se ta delovni proces sploh odvije, morajo znotraj te 25.000 kvadratnih metrov velike proizvodnje usklajeno delovati številne zelo različne delovne postaje.

Osrednja proizvodnja litih platišč je v tovarni skoraj povsem avtomatizirana in oblikovana tako, da kar najbolje lovi ravnovesje pri zagotavljanju kakovosti in produktivnosti na časovno enoto.

Vlivanje kovine namreč zahteva svoj čas, ki je pomemben zlasti pri hlajenju odlitka. Posamezne delovne postaje so zato povezane s transportnimi trakovi oziroma potmi, ki pokrivajo več kot kilometer razdalje, da material dobi ves svoj čas, ki ga potrebuje, proizvodnja pa kljub temu vseskozi ostaja v gibanju oziroma pogonu.

Logistični čudež

Stefano Rumi nam je povedal, da so se z udejstvovanjem v kraljici motošporta naučili dobro delati tudi pod stresom in se bliskovito odzivati na zahteve trga. Smisel te trditev smo v praksi dojeli po obisku logistično-skladiščnega centra. To je, če verjamete ali ne, pravi trezor podjetja. Na tisoče polizdelkov je pripravljenih za takojšnjo fino obdelavo. Razumete? Ko pokliče Toyota ali kak drug avtomobilski velikan, da se je na drugem koncu sveta povečalo naročilo, se je treba odzvati takoj. Livarna zahteva svoj čas, zato je v skladišču za take primere že pripravljena serija odlitkov, ki gredo nemudoma lahko na fino obdelavo. To je izziv tudi za upravo, saj je skladišču počivajo ogromna sredstva, ki postanejo likvidna šele, ko dosežejo končnega kupca.

Skladiščenje in poznejše izbiranje ustreznih končnih izdelkov je neposredno vodeno in popolnoma samodejno v pametnem obratu, ki se razprostira na 7.000 kvadratnih metrov veliki površini. Od tukaj so v Fondmetalu sposobni naenkrat logistično obdelati do 40.000 platišč različnih velikosti in vrst na več kot 1.000 lokacij. Skladišče lahko sprejme do 2.800 platišč na uro. Zmožnost odpošiljanja pa je več kot 10.000 platišč v polnem proizvodnem procesu.

Kakovostni test na strehi tovarne v objemu sonca in dežja

V testnem centru so zaposlili tudi energijsko moč narave. Ravno v času našega obiska so s strehe po šestmesečnem sončenju, zmrzovanju, dežnemu tuširanju, snežnemu hlajenju in izpostavljanju preostalim podnebnim vplivom v testni center na prvo kontrolo prinesli platišča, ki so jih nato primerjali z brezhibnim referenčnim vzorcem, hranjenim v idealnih pogojih.

Tako tudi z naravo in njenimi vplivi neposredno nadzirajo kakovost obdelave površine, obstojnost barvnega odtenka, odzivnost površinskih nanosov na čistilna sredstva …

To je zgodba, ki močno spominja na BMW-jeve motorne bloke, ki so zoreli v naravi, naslonjeni na steno tovarne.

Koliko stane tak zmogljiv in opazen modni dodatek?

Kakovostna Fondmetalova lita platišča je mogoče dobiti tudi na slovenskem trgu. Cene se gibljejo od dobrih sto evrov pa do okoli 500 evrov za dimenzijsko najbolj razkošne, 22-palčne, a izredno oblikovane in kakovostno obdelane ter najlažje primerke iz top serije 9performance.

Se splača? Kar zadeva tovarniške cenike dodatne opreme, je zadeva lahko v nekaterih primerih zelo konkurenčna. Lahko se vam zgodi, da boste za tovarniško originalno platišče, morda narejeno celo v Fondmetalu, iz seznama dodatne opreme samo zaradi oranžne ali mat črne barve po tovarniškem ceniku plačali več, kot če bi kupili po kakovosti povsem primerljiv izdelek s Fondmetalovim logotipom, pa še drugačni boste.

Je pa res, da so kitajski in azijski ponaredki ravno tako lepi, a precej cenejši. Vendar ne pozabite, na to vas preprosto moramo opozoriti. Varnost je na prvem mestu in dobro premislite, na kakšna platišča boste postavili avto, sploh če je konjev pod pokrovom veliko. Ko pride huda ura, največkrat tudi material odloča, kako absoluten bo rezultat oziroma posledica določenega dejanja.

Ne spreglejte