Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 10. 2015,
9.43

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ford tovarna Tehno Avtomoto Zgodbe strojev

Nedelja, 4. 10. 2015, 9.43

7 let, 12 mesecev

Fordova tovarna: avtomobile božajo celo nojeva peresa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Fordovi megatovarni v Valencii v Španiji karoserije pred lakiranjem obrišejo z več tisoč nojevimi peresi, pravzaprav peresa služijo za razelektritev.

Valencia: 11 milijonov fordov in 15 milijonov motorjev zanje

Daljnega 18. oktobra 1976 je s proizvodnih trakov tovarne, natanko tisoč dni za tem, ko je Henry Ford II. v Valencii kupil zemljišče, pripeljal prvi avtomobil, ford fiesta. Od takrat je s proizvodnih trakov, vse bolj avtomatiziranih, pripeljalo že več kot 11 milijonov avtomobilov, izdelali pa so tudi več kot 15 milijonov motorjev.

Za to tovarno pri Fordu pravijo, da je ena najbolj naprednih, prilagodljivih in produktivnih avtomobilskih tovarn sveta; vsako uro izdelajo okoli sto vozil, letos jih načrtujejo izdelati 400 tisoč.

Pomembna lastnost te tovarne je, da lahko delavci na istem traku izdelujejo različne modele in njihove različice. Med njimi izstopa tourneo connect, ki ga ponujajo v več kot 800 mogočih različicah, kar pomeni zapleteno logistiko proizvodnje. Poleg tega modela v Valencii izdelujejo še kugo, modeo, S-max in galaxy, kar pomeni, da za proizvodnjo vseh naštetih potrebujejo več kot 18 tisoč sestavnih delov.

Dve tisočtonski stiskalnici, 1,5 kilometra žic za vozilo in 30 tisoč koles tedensko

Postopek nastanka avtomobila v Valencii je v osnovi enak kot v drugih avtomobilskih tovarnah. Najprej iz jeklenih plošč, zvitih v kolute, z dvema tisočtonskima stiskalnicama iztisnejo osnovne karoserijske dele, nekaj pa jih za mondeo oblikujejo s hidroformnim postopkom.

Karoserija, ki jo zvarijo roboti, gre nato v lakirnico, kjer nanesejo temeljni premaz, prozoren sloj, proti koroziji odporen sloj, vodoodporno tesnilo in končni sloj barve, kar posušijo pri 180 stopinjah Celzija.

Električna napeljava, ki gre v tako sestavljeno in pobarvano karoserijo med prvimi, je danes lahko dolga do 1,5 kilometra. Sledi montaža šip, sedežev in armaturne plošče. Pri tem delno pomagajo roboti, nekateri zmorejo dvigniti do tono težke kose. Vsak teden v Valencii na nove avtomobile montirajo 30 tisoč koles.

Kakovost: vse sodobnejši postopki, seveda najstrožji za različice vignale

Že med nastajanjem avtomobila nadzorujejo kakovost, poleg samodejnega izvajajo tudi vizualni in ročni nadzor. Zadnje je ena glavnih značilnosti Fordovega svežega programa Vignale v tej tovarni.

Šest mojstrov je določenih, da ročno dokončajo vsak avtomobil, pri tem pa je poleg ročnega dela vpletena tudi vrhunska tehnologija. Ta služi za nadzor kakovosti (laserska tehnologija in kamere), a tudi, recimo, za (spet laserski) izrez usnja. Za vsak sedež namreč izrežejo po 40 kosov usnja, ki je sešit s prav tako skrbno pregledanimi šivi.

Zanimivo je, da vsak ford, ki se kiti z značko vignale (gre za model mondeo), za popoln sijaj več kot dve uri polirajo, na koncu pa mora takšno vozilo uspešno prestati še sto dodatnih preskusov.

Fluorescentna svetloba za več kot tri tisoč fotografij na avtomobil

Nadzor kakovosti lakiranja v Valencii izvajajo s patentiranim sistemom (razvitim v sodelovanju s tamkajšnjo politehnično univerzo): gibljiva kamera s fluorescentno osvetlitvijo posname 3.150 digitalnih fotografij, ki jih sistem nato primerja s popolnim vzorcem. Če so potrebne izboljšave oziroma popravki, ta mesta označi, da lak na tistih mestih takoj popravijo.

Sodobne igrače zahtevajo nove pristope k montaži in preizkusom

Zanimivi so tudi nekateri drugi postopki vgradnje in nadzora kakovosti. Za fordov sistem sync so v tovarni uvedli omrežje Wi-Fi za vgradnjo programske opreme.

Vsak dan namreč do 1.800 vozil opremijo s softverom za avdiosistem, navigacijsko napravo in podobno, sem pa spadajo tudi jezikovne različice. Sync nato tudi testirajo: avdiosistem poženejo z različnimi glasbenimi zvrstmi, vključno s hip hopom, nov, patentiran diagnostični sistem pa med predvajanjem išče morebitne nepričakovane zvoke.

Končni preizkus: vsi čez 300-metrsko progo, naključno izbrani pa na še strožji pregled na poligon

Preden gredo tam izdelani avtomobili v prodajne salone, morajo prevoziti 300 metrov dolgo progo ropota in cviljenja in tam uspešno prestati preizkus, sledi še vnovičen pregled laka in preskus tesnjenja z 1,2 bara močnimi curki vode.

Tudi delovanje sodobnih asistenčnih in varnostnih sistemov preverijo, vsakega na njemu prilagojen način. Vsak dan mora nekaj naključno izbranih vozil prestati dodaten, še strožji test na posebnem poligonu.

Ne spreglejte