Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sobota,
5. 3. 2016,
4.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Družinski Avtomoto Fiat Avtosalon Ženeva 2016

Sobota, 5. 3. 2016, 4.55

6 let, 6 mesecev

Fiat tipo izza volana: solidna avtomobilska kvadratura za vsak žep

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Fiat je držal obljubo in po limuzinskem tipu v Ženevo pripeljal še petvratno in karavansko različico po meri zahodne Evrope. Vtise pri novih karoserijah zaznamuje predvsem dobro sestavljen prostor.

Precej boljši izdelek kot pred leti stilo

Če izhajamo iz izhodišča, da se kombilimuzinski in karavanski tipo na evropske ceste po letu 1995, ko se je tipo poslovil, vrača predvsem kot naslednik stila, lahko mirno zapišemo, da je napredek več kot očiten.

Jasno, dve desetletji razvoja, odkar se je poslovil prejšnji tipo, in skoraj desetletje od slovesa stila je v svetu razvoja avtomobilske industrije že precej dolgo obdobje. Sicer vmes ne gre pozabiti brava, ampak primerjava med tipom in stilom se predvsem zaradi karavana zdi bolj smiselna.

Kakorkoli, namen tipa je jasen. Fiat želi z znanim imenom, ki je v preteklosti prepričalo več kot dva milijona kupcev, na kar 40 trgov poslati avtomobil ljudskih množic. Pri tem stavi na preprostost, nizke lastniške stroške, preverjeno tehniko, praktičnost in seveda prostor.

Pri vsem skupaj pa poudarjajo, da tipo ne želi biti nizkocenovnik, temveč dostopen avtomobil s precej vsebine oziroma opreme. Pravi avto za pravo ceno, nekako tako naj bi opisovali njegove potenciale. Že na pogled in na otip je precej bolj resno zasnovan avtomobil, kot je bil v svojem času stilo.

 | Foto:

Prostorna in zelo solidno izdelana kabina

 | Foto:

Limuzino smo že v Turčiji vozili s podvozjem, namenjenim gradbenim podvigom cest na Vzhodu, v Torinu pa za zahodne trge obljubljajo drugačne nastavitve ter posledično vozne lastnosti in vodljivost.

Že pri limuzini smo ugotavljali, da se tipo lahkotno pelje in da je osnovna ergonomija upravljanja zelo dobra. Iz zbiranja statičnih vtisov nove nastavitve podvozja ne moremo oceniti, bo treba počakati na srečanje z asfaltom. A začnimo s kabino: spredaj je veliko prostora, posledično tudi udobja, zadnja klopa je povprečna, za kolena ni toliko prostora kot v kakšnem rapidu, ki bo njegov tekmec. Ga je pa toliko, da ni občutka utesnjenosti.

Voznikovo okolje je veliko boljše kot nekoč v stilu, ergonomijo so gradili od brava dalje. Ni presežek, je pa vse skupaj prav korektno in narejeno povsem solidno.

Opazi se, čeprav vzorci in kakovost izdelave to dobro pomagajo prekrivati, da so materiali vseeno bližje nizkocenovnemu razredu kot pa aktualnim standardom razrednih prvakov.

Nekje je pač treba potegniti črto, a vse skupaj je precej solidno.

 | Foto:

Oba prtljažnika sta velika, a v konkurenci z litri izstopa petvratni tipo

Karavan je po zunanjih mejah karoserije 20 centimetrov daljši od tipove kombilimuzinske karoserije. V prtljažniku to pomeni 70 litrov več prostornine. Po drugi strani, pa se tipo tudi kot karavan ne povzpne čez mejo 500 litrov, kot se pri nekaterih njegovih tekmecih. V bistvu je njegov prtljažnik, ko govorimo o karavanu, povprečen, a še vedno velik. Je pa karavan toliko prilagodljiv, da boste tudi ob 1,8 metra dolgih predmetih še vedno lahko zaprli prtljažna vrata. Ima dvojno dno, še vedno malce nadležen prag in dva predala ob strani, klop se deli v 1:2 tretjini.

Karavanski prtljažnik je še vedno večji in lažje dostopnejši kot tisti v kombilimuzini, a je petvratni tipo po svoji prostornini za prtljago med tekmeci bolj prepričljiv kot pa v karavanski različici.

Ne spreglejte