Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
12. 9. 2013,
14.58

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Changan Geely

Četrtek, 12. 9. 2013, 14.58

4 mesece, 3 tedne

Changan Automobile – kitajski proizvajalec, ki si želi globalnega preboja

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kitajski avtomobilski proizvajalec Changan Automobile je v Frankfurtu napovedal, da namerava do leta 2020 zunaj kitajskih meja prodati že 400 tisoč vozil. Evropo želi prepričati z uglednimi partnerji.

Veliko jih je že poizkusilo, pa so padli predvsem na varnosti in emisijah

Na velikih evropskih avtomobilskih salonih se v zadnjih nekaj letih vedno znova pojavljajo novi in novi kitajski proizvajalci, ki prav v avtomobilski Evropi iščejo potrditev oziroma reference Made in Europe, s katerimi bi se uspešno prebili na globalno tržišče. Ob tem ne smemo pozabiti, da bi taka uveljavitev zunaj velikega kitajskega zidu verjetno pomenila tudi skokovit dvig prodaje na domačem, največjem avtomobilskem trgu na svetu.

Vprašanje pa je, kateremu, če sploh kateremu, kitajskemu proizvajalcu bo uspel tak veliki met.

Ne pozabimo, da smo že letos spomladi v Ženevi poslušali napovedi Qorosa, ki si je veliko obetal od svojega takrat povsem novega modela 3. Še pred resnim tržnim vstopom na evropski trg pa so se Kitajci že zapletli v tožbo z Audijem, ki jasno ni mogel kar prezreti imena GQ3.

Pa tudi napovedanih pet varnostnih zvezdic še ni nikjer, saj agencija EuroNCAP tega avtomobila še vedno ni dobila v svoje testne laboratorije.

Varnostno najbolje ocenjeni kitajski proizvajalec sicer ostaja veliki Geely, ki je na testih EuroNCAP za svoja modela emgrand EC7 in MG6 prejel štiri zvezdice. Pri tem dosežku pa je treba povedati, da so bili testi opravljeni novembra leta 2011, še preden je ta evropska agencija zaostrila ocenjevalne kriterije na testih.

Čeprav so v razvoj tega največjega kitajskega avtomobilskega proizvajalca že kar nekaj časa aktivno vključeni tudi Volvovi strokovnjaki, pa so evropski kupci, kljub krizi, ostali povsem hladni tudi do te znamke, ki je za zdaj pokazala največji napredek.

Kitajski proizvajalci se torej še vedno borijo z varnostnimi standardi, emisijami in preostalimi okoljskimi težavami, recimo s stopnjo reciklaže ter zanesljivostjo in vozno dinamiko.

Pesti pa jih tudi ugled in pri tem jim prav nič ne pomagajo mali kitajski trgovci, ki v evropskih mestih na veliko odpirajo trgovine s cenenim izdelki vseh vrst.

V Evropi odpirajo tovarne, "kitajca" pa ste lahko kupili tudi že v Sloveniji

Pisalo se je leto 2008, ko smo tudi na slovenskih cestah prvič opazili velike terence, ki so zlasti od zadaj spominjali na BMW-ja X5, a na nosu nosili neprepoznaven logo. Avto Celje oziroma novo hčerinsko podjetje Avto Azija je takrat slovenskim kupcem ponudil kitajskega športnega terenca shuanghuan cea.

Verjetno je samo vprašanje časa, kdaj bo tudi pri nas kakšen kitajski proizvajalec zopet ponudil svoj za Evropo pripravljeni poceni avtomobil. V naši prestolnici smo namreč že opazili nekaj povsem svežih eksotov iz zmajeve dežele.

Ne gre namreč spregledati dejstva, da je svoj obrat na Švedskem že zagnal Geely, v bolgarskem Lovechu pa je pred dobrim letom svojo prvo evropsko tovarno odprl tudi Great Wall.

Najbolj vroča vest pa prihaja iz angleškega Coventryja, kjer so po šestih mesecih mirovanja začeli izdelovati legendarne londonske taksije. Kitajski Geely je s svojim 150 milijonov funtov težkim vložkom rešil podjetje in to avtomobilsko ikono. Ja, Kitajci so v tem obratu odprli tudi 65 novih delovnih mest, vsak teden pa bo iz tovarne prišlo 55 novih taksijev.

V Frankfurt je Changan zdaj pripeljal hibrida, sklicuje pa se še na ugledne partnerje

Na salonu v Frankfurtu se je tokrat pojavil Changan Automobile, ki je predstavil hibridni model eado. Evropsko javnost pa tokrat ta proizvajalec želi prepričati predvsem z dejstvom, da je v partnerskem odnosu s številnimi uglednimi avtomobilskimi proizvajalci, kot so Ford, koncern PSA, Mazda …

Pri Changanu poudarjajo tudi, da imajo v Italiji oblikovalski center, v Veliki Britaniji pa so postavili razvojni oddelek, ki ga vodi avtomobilski veteran s 30-letnimi izkušnjami Martin Joyce.

Ta se trenutno najbolj zavzeto ukvarja z razvojem motorjev, ki bodo dosegali dovolj nizke izpusta, da bodo dosegli normative standarda Euro6.

Vodja inženirjev Martin Joyce je dejal, da so bili pri Changanu do pred kratkim vsaj deset let v zaostanku za nekaterimi bolj uveljavljenimi tekmeci, a poudaril, da so zdaj ta zaostanek zmanjšali na dve leti.

Priznal je, da trenutno najbolj zaostajajo na področju pogonskih sklopov, a spet poudaril, da so tudi na tem področju sklenili partnerstvo z velikim imeni, kot so Bosch (za tehnologijo stop&start), BorgWarner (za turbinske polnilnike) in Aisin (za menjalnike in prenose).

Martin Joyce je preprosto navdušen nad hitrostjo napredka in razvoja, ki so jo dosegli pri tem kitajskem proizvajalcu. Dotaknil pa se je tudi odpornosti in vztrajnosti tega proizvajalca na poti v Evropo, na kateri so se mnogi kitajski proizvajalci zaradi pritiskov in govoric ustavili ali pa zlomili.

Do leta 2020 nameravajo zunaj Kitajske prodati 400 tisoč vozil

Do konca tega desetletja nameravajo pri proizvajalcu Changan Automobile na šestih ključnih ciljnih trgih v Ukrajini, Iraku, Alžiriji, Čilu, Peruju in Kolumbiji prodati 400 tisoč vozil. Vprašanje pa je, ali bo potem kapitala in znanja že dovolj tudi za resnejši napad na evropsko avtomobilsko trdnjavo.

Ne spreglejte