Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
1. 2. 2013,
6.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Potovalni Avtomoto

Petek, 1. 2. 2013, 6.07

7 let, 12 mesecev

Carbagerun – nizkocenovna različica Gumball Race v Ljubljani

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Privlačni roadtrip prek Evrope ni nujno vezan le na drage in moderne avtomobile. Zabavo in dobro voljo lahko nudijo tudi vozila za le nekaj sto evrov. Več kot sto takih je obiskalo Ljubljano.

Protiutež prestižnega Gumball Race 3000?

Vsi dobro poznamo znameniti Gumball Race. To je razvratna cestna dirka multimilijonarjev, ki z najbolj luksuznimi in superšportnimi avtomobili pogosto izzivajo črko zakona. Toda uživanje na cesti kajpak ni rezervirano le za najbogatejše, privoščijo si ga lahko tudi navadni smrtniki. Doživljanje utripa asfalta in cestnih prigod je mogoče doživeti tudi s precej cenejšimi avtomobili in ob druženju s prijatelji.

"Rezultati nam niso pomembni, zanimata nas le vožnja in druženje!"

"Da, naša dirka je kot nizkocenovna različica Gumball Race. Vsak dan poskušamo kar najmanj zapraviti, a se vseeno dobro zabavati," nam je zleknjen na pokrov motorja 38 let starega mercedes-benza 250 razlagal mladi Nizozemec. Bil je le eden izmed udeležencev v 150 pisanih, raznovrstnih in glasnih vozilih, ki so včeraj zvečer prispeli v Ljubljano.

Bili so del karavane zdaj že tradicionalne nizozemske "dirke" Carbage run. Njen smisel so avtomobili starejših letnikov, ki jih lastniki kar najbolj domiselno opremijo in predelajo ter s tem vabijo poglede mimoidočih. Carbagerun namreč ni brezglava divja vožnja po evropskih državah, temveč predvsem druženje in sprostitev. Med vsemi tistimi, ki so prespali v Ljubljani, nismo našli nobenega, ki bi rezultate tekmovanja jemal resno.

Avtomobili za 500 evrov, stari morajo biti vsaj 14 let

Čeprav Carbagrun lahko ocenimo kot nizkocenovni "roadtrip" po evropskih cestah, prisotni avtomobili dejansko niso tako slabi. Pravilo organizatorjev pravi, da nakupna cena vozila ne sme biti višja od 500 evrov. No, ker smo med avtomobili videli cel kup volvov, BMW-jev, subarujev in jeepov, smo v omenjeno ceno vendarle izrazili dvom.

Nekateri med vozniki so povedali, da so za tak denar kupili razbit avtomobil, popravilo in dodelava pa s stroškovnega vidika za pravila dirke niso pomembna.

Poleg omejene cene vozila, ki ne vključuje popravila in dodelav, pravila omejujejo še najmanjšo starost avtomobila. Na dirki lahko sodelujejo le vozila z letnikom do leta 1998.

Na klancu ustaviti in motor ohladiti s snegom

Med vsemi avtomobili je bil najstarejši že omenjeni mercedes-benz 250 iz leta 1975. "S starejšimi avtomobili se je sicer lepo voziti, a vseeno zahtevajo nekaj prilagajanja. Po klancu navzdol se pregrevajo zavore, ko vozimo navkreber, je treba ustaviti in na hladilnik motorja nametati sneg. Avtomobili nimajo niti nikakršne elektronske podpore," je dejal njegov lastnik.

Na strehi smučke, sani, žar, srf, zadaj Tomosov motocikel ...

Če nizozemski avtomobili v Ljubljani v osnovni niso bili nič nevsakdanjega, to ne moremo trditi za njihovo dodatno opremo.

Na strehi smo opazili veliko smučk in sank, s katerimi se ob postankih udeleženci tudi poigrajo na snegu. No, nekateri so jih imeli zgolj za okras. Eden med njimi je za snežne užitke s seboj vzel kar desko za srfanje, ki pa je na poti proti Ljubljani še ni uspel izkoristiti.

"Mi pa smo na streho postavili kar žar. Vsak dan se za uro ustavimo ob cesti in spečemo nekaj mesa. Ta teden meni in mojim prijateljem predstavlja zabavo in odklop od vsakodnevih obveznosti. Ko pripeljemo v Kirchberg, bomo v Avstriji ostali še en dan in se nato odpeljali nazaj na Nizozemsko. V ponedeljek nas spet čaka služba," nam je povedal nizozemski gospod v zrelih letih.

Med bolj zanimivimi dodatki so bili tudi sodčki za pivo, truge, kanuji, dimnik z božičkom, na zadku enega izmed avtomobilov pa je bil tudi čisto pravi stari Tomosov motocikel.

Snega letos le za vzorec

Udeleženci dirke Carbagerun so včeraj v Ljubljano kapljali več ur. Najprej so prišli tisti z dobrimi gumami in štirikolesnim pogonom, ki si na cesti tudi niso vzeli več časa za zabavne aktivnosti. Čas pa je na tej dirki vedno zelo relativen.

Po štartu na Nizozemskem so do Ulma v Nemčiji vozili po avtocestah, nato pa zavili na veliko bolj zavite podeželske ceste. Tam so se znižale tudi povprečne hitrosti, veliko snega pa vsaj na poti do Ljubljane udeleženci dirke niso bili deležni.

Zdelo se je, da so na poti do Ljubljane celo pričakovali več nevščečnosti in cestnih avantur. Le redki med njimi so imeli omembe vredne težave.

Čez dan vožnja, zvečer pivo s prijatelji

"Vsak, ki se rad vozi z avtomobilom in preživlja prosti čas s prijatelji, bi se lahko našel na taki prireditvi. Čez dan se vozimo, zvečer pa s prijatelji spijemo pivo," nam je povedal eden od udeležencev zanimive avtomobilske avanture, ki je za nekaj ur letos obiskala tudi Slovenijo.

Ne spreglejte