Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
28. 10. 2015,
4.50

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Porsche Le Mans Zgodbe strojev Akrapovič

Sreda, 28. 10. 2015, 4.50

4 leta, 8 mesecev

Bo na Akrapovičeva vrata zaradi super izpuha na Audiju potrkal tudi Porsche?

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Akrapovič v vrhunskem motošportu kot razvojni dobavitelj deluje že več kot 20 let. Med najbolj kompleksne in tehnološko dovršene izdelke pa nedvomno spada sistem na dirkalniku audi R18 e-tron quattro.

Mojstrovina iz titana, skozi katero ogenj bruha serijski zmagovalec

V Ivančni Gorici torej nastaja izpuh, ki je Audiju pomagal do serije petih zmag na sloviti vztrajnostni dirki 24 Le Mansa. Gre za več kot mojstrovino iz titana, pri kateri šteje čisto vsak gram in dejansko predstavlja ultimativni test vloženega znanja in uporabljenega materiala.

Kako torej nastane tak nekaj tisoč evrov vreden dirkaški izpuh iz materiala, ki omogoča tudi do 45 odstotkov nižjo maso v primerjavi z jeklom in je tudi prvovrstno vzdržljiv? Kako je sodelovati z eno izmed tehnično najbolj naprednih avtomobilskih znamk sveta in koliko časa imajo na voljo za razvoj takega superizpuha?

Te odgovore smo poiskali pri Boštjanu Vebru, direktorju razvoja, in Mateju Bulcu, vodji razvoja izpušnih sistemov za avtomobile pri Akrapoviču.

Mesec dni od zasnove do sestave sedmih ali osmih ulitkov iz titana v prvovrstni izpuh za zmagovalce

Najbolj od vsega pa preseneti predvsem dejstvo, da imajo inženirji precej kratke roke za izdelavo izpušnega sistema, ki mora odigrati zelo pomembno vlogo pri zagotavljanju zmogljivosti in vzdržljivostih hibridnega dirkalnega stroja. Sogovornika povesta, da je audi R18 e-tron quattro svoj izpuh dobil v mesecu dni:

"To je seveda povezano s terminskim planom Audi Sporta. Torej pri njih se določijo vse ključne karakteristike sistema, ki so povezane s konstrukcijo dirkalnika, in potem dobimo, recimo temu idejni 3D model izpuha, ki ga nato skupaj z njimi optimiziramo in prilagodimo materialu in tehnologiji.

No, in včasih so ti časi, ki so nam na voljo za izdelavo, tudi zelo kratki. Od želene osnove do izdelave pravega izdelka lahko traja le nekaj tednov. Je pa res, da je tukaj zelo pomembna sama tehnologija izdelave ulitkov, kar smo že omenili. Sam izpušni sistem dirkalnika je sestavljen iz sedmih ali osmih ulitih kosov, tudi v primeru dirkalnika letošnje sezone je tako. Optimizacija teh delov, skupaj z ohranjanjem pretočnih karakteristik izpušnega sistema in ostalih zahtev, predvsem vzdržljivosti pod hudimi dolgotrajnimi obremenitvami, ki so podane s strani Audi Sporta, je včasih res zelo zahtevna naloga. Tri ali štiri tedne torej, da dirkalnik za Le Mans dobi svoj izpuh."

Cilj je vselej jasen: z najboljšim izdelkom na zmago!

Po petih zaporednih zmagah verjetno sodelovanje med Audi Sportom in slovenskim Akrapovičem ni bilo vprašljivo. A letos se uvrstitev na Le Mansu ni izšla po željah. Kako so torej delo Akrapovičeve ekipe tokrat ocenili na motošportnem oddelku Audi Sporta, vprašamo Boštjana Vebra in Mateja Bulca:

"Na splošno smo s samim sodelovanjem na obeh straneh zelo zadovoljni. Z znanjem, izkušnjami, kakovostjo, odzivnostjo …, mislim, da imamo zelo dober potencial tudi za naprej. Letos se žal na stezi v Le Mansu ni izšlo z zmago kot lani in prejšnja leta. Ampak to nas seveda ne odvrne od tega, da še vedno naredimo najboljši izdelek in ga ponudimo Audi Sportu, da skupaj dosežemo "win-win" situacijo, torej zmagamo."

Ker je letos karirasto zastavo prvi prevozil Porsche …

… in ker gre na nek način seveda tudi za interni obračun dveh velikanov, združenih pod okriljem največjega evropskega avtomobilskega proizvajalca, je na mestu vprašanje, ali bo na vrata Akrapoviča potrkal tudi letošnji zmagovalec Porsche?

Ob tem vprašanju se oba sogovornika le skrivnostno nasmejeta: "Mogoče. O tem se bomo pogovarjali v prihodnosti."

Mi ob tem dodajmo, da slovenska mojstrovina iz titana vsekakor spada na serijskega zmagovalca, Porsche pa si tega status nedvomno želi in jasno je, da sedaj že znameniti Akrapovičev logotip na Audijevem dirkalniku vsekakor ni ostal neopažen.

Ne spreglejte