Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Ponedeljek,
23. 3. 2015,
14.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

BMW Športni Avtomoto

Ponedeljek, 23. 3. 2015, 14.14

8 let

BMW i8: Elektrika še nikoli ni bila tako privlačna (video)

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prvi kilometri z BMW-jem, zaradi katerega je lažje verjeti v trajnostno mobilnost. Je vezni člen med elektriko in fosilnimi gorivi, oborožen z videzom superšportnika iz prihodnosti.

136 tisoč evrov za BMW prihodnosti?

Da je BMW z njim od leta 2009 napovedoval prihodnost športnih avtomobilov, je veljalo natanko do trenutka, ko so se vrata tovarne v Leipzigu odprla in je skozi njih po petih letih zapeljal prvi serijski izdelek.

Takrat je prihodnost za BMW in njihove kupce postala sedanjost, s prednostmi in pomanjkljivostmi vred. In i8 je z vso svojo posebnostjo zagrizel v resničnost, s katero se spopada z lahkotnostjo balerine.

Njegovo poslanstvo je, če si to BMW želi ali ne, večje od odgovornosti upravičevanja lastnega obstoja znotraj znamke.

Medtem ko si teorijo, ki zagovarja združevanje inženirske (pre)drznosti in naprednega arhitekturnega pristopa na krilih visoke tehnologije, deli s še nekaterimi štirikolesniki, rešitve v praksi s pomočjo voznika, ki je zanj odštel vsaj 136 tisoč evrov, izvaja zelo, zelo prepričljivo.

Oblikovno drznost dolguje Hrvatu

Ime mu je Mario Majdandžić. Hrvat iz Čepina se je podpisal pod zunanji videz študije vision efficientdynamics, s katero je BMW napovedal svoje videnje trajnostne mobilnosti. i8 je ohranil večino potez predrzne študije in tako imenovano večplastno oblikovanje, katerega namen je zvesto služenje aerodinamiki, prenesel na cesto.

i8 je konstrukcijski posebnež

Kljub vsej drznosti, katere prednostna naloga je učinkovito vrtinčenje zraka okoli karoserije, pa futuristični videz v pravo perspektivo postavi šele vsebina. i8 je konstrukcijski posebnež.

Arhitekturno unikatnost dolguje vozniškemu in življenjskemu modulu. Prvi predstavlja večino mase vozila in združuje aluminijasto šasijo z vsemi pripadajočimi mehanskimi komponentami: hibridnim pogonskim sklopom in energijskim tunelom z baterijo v sredinskem grebenu.

Drugi modul je potniška celica z izredno vzvojno togostjo. Sestavljena je iz CFRP, plastike, okrepljene z ogljikovimi vlakni, in postavljena na ogled ob vsakokratnem odprtju vrat. Naj se voznik in potniki zavedajo, da je i8 zares poseben, pa čeprav bi morala biti človekova avtomobilska nevednost na zares epsko nizki ravni, če tega ne bi opazil že ob prvem pogledu.

Lahko mali i vzame primat velikemu M?

Na sprednjo os je nameščen elektromotor, v katerega se steka energija visokonapetostne baterije s kapaciteto 7,1 kilovatne ure.

Motor vseh 96 kilovatov in 250 njutonmetrov največjega navora s pomočjo dvostopenjskega samodejnega menjalnika namenja sprednjima kolesoma, električni doseg i8 pa je v teoriji lahko večji od tridesetih kilometrov in ga lahko v programu e-drive požene do hitrosti 120 kilometrov na uro. V praksi in v razmerah, ki so običajno le približek idealnih, so številke ustrezno manjše. Sploh zaradi športne naravnanosti vozila.

Bencinski motor je v slogu superšportnikov postavljen zadaj sredinsko. Z delovno prostornino litra in pol ni ravno poosebljenje svojih "strašnih" in prostorninsko še enkrat bolj nadarjenih bratov iz strogo bencinskih M-ov, a mu tehnologija twin-turbo in do potankosti dodelana spremljajoča tehnika, vključno s skrbnim krmiljenjem neposrednega vbrizga, omogoča navduševanje s 170 kilovati največje moči.

Dovolj, da lahko i8 le z bencinskim strojem, ki vso razpoložljivo moč prenaša na zadnji kolesni par, pelje 250 kilometrov na uro. In da, z njim se da tudi drseti počez.

Lahko sveti tudi z laserskimi žarometi. BMW izdela le 20 modelov i8 na dan

Visokotehnološko poslanstvo, s katerim je BMW začel graditi vizijo sodobne mobilnosti, ki se kljub zelenemu predznaku ne odreka športni identiteti znamke, lahko kupci nadgradijo tudi z laserskimi žarometi – prvimi serijskimi te vrste. Ti njegove resne in uspešne namene energetskega varčevanja na vsakem koraku postavljajo za še dodaten korak pred avtomobilske tekmece.

Njihov domet je 600 metrov, porabijo kar 30 odstotkov manj energije od običajnih, ker tehnologija zavzema izredno malo prostora, pa imajo oblikovalci znatno več dizajnerske svobode. Žaromet laserske žarke povezuje skupaj, in ti v primerjavi s klasičnimi svetlobnimi viri ponujajo do desetkrat večjo svetilnost. Najpomembnejše pri vsem skupaj pa je, da pomenijo enega največjih varnostnih preskokov na področju avtomobilskih svetil v zadnjih desetletjih.

Kako poseben je i8, pove že preprost podatek, da jih BMW izdela le dvajset na dan. Dvajset! Če pa bi ga želeli danes naročiti tudi z omenjenimi, revolucionarnimi, visokozmogljivimi lučmi, bi morali nanj čakati okoli osem mesecev. Mimogrede, BMW na dan izdela okoli sto modelov i3.

Napovedane obljube izpolnjene

BMW i8 v praksi izpolnjuje obljube, ki jih je študija vision efficientdynamics, takrat sicer opremljena z dizelskim motorjem, tako pompozno dala že leta 2009. Uspešno združuje na videz nezdružljiva svetova: izrazita športnost se prepleta z odgovornim odnosom do porabljanja dragocene energije, zaradi tega pa voznik ni prikrajšan.

Brez arhitekturne unikatnosti, drznosti njegovih ustvarjalcev in vizije, ki znamko pelje naprej, to ne bi bilo mogoče. Kot protiutež majhnemu, na videz bolj okornemu in okoljsko še prizanesljivejšemu i3 predstavlja najbrž najbolj privlačno vez med elektriko in fosilnimi gorivi, znamko pa postavlja na novo pot. Takšno s povsem novimi pogledi na avtomobilsko sedanjost in prihodnost.

Ne spreglejte