Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
8. 12. 2015,
5.55

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Airbus Zgodbe strojev letalo varnost Potovalni Avtomoto

Torek, 8. 12. 2015, 5.55

4 leta, 3 mesece

Airbus A320neo – 14 mesecev testiranja in 1070 ur letenja za vgradnjo novih motorjev

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Da je Airbus dobil dovoljenje za vgradnjo novih motorjev Pratt & Whitney v letalo A320neo je moral s tremi letali opraviti okoli 350 testnih poletov v vseh pogojih. Letala so bila v zraku kar 1070 ur.

Za vgradnjo nove generacije letalskih motorjev proizvajalca Pratt & Whitney so morali pri Airbusu dobiti dovoljenje oziroma certifikat evropske varnostne letalske agencije EASA (European Aviation Safety Agency) in ameriške letalske agencije FAA (U.S. Federal Aviation Administration).

Novembra je torej Airbus po pridobitvi testne dokumentacije, ki je nastajala v dolgotrajnem 14-mesečnem testiranju, s tremi testnimi letali tipa A320neo (new engine option) od obeh institucij dobil zeleno luč za vgradnjo novih letalskih motorjev Pratt & Whitney pure power PW1100G-JM. Vsa tri letala so skupaj opravila okoli 350 testnih poletov in v zraku preživela nič manj kot 1070 ur. Več kot 300 testnih poletov je bilo izvedenih v pogojih realne uporabe letala v letalski družbi v letalskem prometu. Motorje so testirali tudi v najbolj ekstremnih vremenskih pogojih, preveriti so morali vse mogoče vzletne in pristajalne hitrosti, zagotavljanje potiska pri letaliških manevrih in seveda potisk pri vzletu, pristanku, potovalnih hitrostih …

Manj hrupa, manj izpustov, manjša poraba goriva, cenejše vzdrževanje in večji doseg

Aribus želi z novim motorjem letalo A320neo postaviti na čelo njegovega velikostnega razreda v smislu energijske učinkovitosti, operativne ekonomije in udobja. To letalo naj bi na vsakem poletu v primerjavi s predhodnikom na potniški sedež porabilo okoli 20 odstotkov manj goriva.

Inženirji trdijo, da novi motorji tudi bistveno manj onesnažujejo ozračje, saj naj bi bil prihranek pri izpustih dušikovih oksidov (NOX) pol manjši, izpusti ogljikovega dioksida (CO2) pa so manjši za okoli 15 odstotkov.

A320neo bo v primerjavi s predhodnikom v enem zamahu letel tudi 500 milj dlje, letalski družbi bo pri vzdrževalnih stroških prihranil okoli pet odstotkov, zaradi zasnove trupa po sistemu "cabin flex" bo brez odrekanja udobju lahko sprejel tudi 20 dodatnih potnikov, novi motorji pa bodo veliko pripomogli tudi k udobju, saj so za polovico tišji .

Ne spreglejte