Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Petek,
23. 9. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

8

Natisni članek

Družinski Avtomoto Renault

Petek, 23. 9. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

Pyla, Francija - prva vožnja nove generacije

Renault scenic - bo na velikih kolesih postal prvak slovenskih družin?

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

8

Renault scenic - prva vožnja nove generacije | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Prvič za volanom enega najbolj priljubljenih enoprostorcev v Sloveniji. Povsem nov, varnejši, varčnejši in po mnenju mnogih tudi lepši. V Sloveniji od okoli 16 tisoč evrov naprej. Hibrida s 3,5-litrsko porabo k nam ne bo.

Poudarki:

Motorji, vaše mnenje in varnostni test Euro NCAP (#video)
Renault scenic - prva vožnja nove generacije | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar
- Renault scenic bo opremljen z 1,2-litrskim bencinskim motorjem in ročnim menjalnikom v Sloveniji stal vsaj okoli 16 tisoč evrov. Prihod krajše od dveh izvedb je načrtovan za konec tega leta. Grand scenic bo sledil nekaj mesecev za tem.

- Kupci naj se sprijaznijo, da se bo njihov scenic vozil izključno na 20-palčnih kolesih. Renault obljublja zmerno ceno, ki naj bi se ujemala s ceno 17-palčnih pnevmatik - najbolj priljubljene izbire pri odhajajoči generaciji. Koliko bodo stala platišča, ni znano.

- Hvalimo napredek na področju aktivnovarnostnih pomagal. Scenic bo prvi med sebi podobnimi že v seriji opremljen s sistemom za prepoznavanje pešcev.

- V drugi vrsti ne bo več treh individualno pomičnih sedežev. Prtljažnik naj bi bil največji v segmentu, vseh predalov in odlagališč je za 63 litrov.

- Na cesti je pustil zelo dober vtis. Renaultovi inženirji so tudi po zaslugi novega vzmetenja našli dobro zmes med udobjem in športnostjo.

Zgodovina modela: Tri generacije in pet milijonov prodanih: scénic je 20-letna zgodba o uspehu

Novi renault scenic v minuti in pol #video

Izzivati ga je naučil večji brat

Renault scenic - prva vožnja nove generacije | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Nov, izzivalen dizajn, s katerim sledi drugim novejšim družinskim članom (espace, talisman, megane), je v obeh izvedbah (običajni in grand) dovolj predrzen, da je misel na športnosti ob srečanju z njim nekaj povsem samoumevnega. Tudi zaradi širokih ramen in serijskih, 20-palčnih koles.

Prostorna kabina predvsem v sprednjem delu ne prinaša večjih novosti – občutek navajenosti pripisujemo predvsem izkoriščanju principa "copy-paste" iz drugih modelov, kar pa ni slabost. Dizajn, ki ga je vpeljal večji espace, estetsko prosperira tudi v zavetju skromnejši mer.

Kokpit sestavljajo kakovostni materiali, videz je sodoben in praktičnost večine komponent na visoki ravni. Ergonomskih pomislekov tako nimamo, vmesnik, Renaultov R-link 2, pa je tudi dober znanec. Logično zasnovan in razen občasnih zamujanj prikaza (mobilni telefoni so nas razvadili) je uporabniško prijeten sopotnik. | Foto: Ciril Komotar Kokpit sestavljajo kakovostni materiali, videz je sodoben in praktičnost večine komponent na visoki ravni. Ergonomskih pomislekov tako nimamo, vmesnik, Renaultov R-link 2, pa je tudi dober znanec. Logično zasnovan in razen občasnih zamujanj prikaza (mobilni telefoni so nas razvadili) je uporabniško prijeten sopotnik. Foto: Ciril Komotar

Kako bodo na grob poseg v tradicijo gledali slovenski kupci?

Renault scenic - prva vožnja nove generacije | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Dvajsetletno tradicijo treh posamično pomičnih sedežev druge vrste je Renault prekinil z vrnitvijo k bolj tradicionalni zasnovi, ki se prilagaja (vzdolžno in po naklonu) in podira v razmerju 60:40.

Po Renaultovih besedah takšna rešitev zrcali želje kupcev. Tako kot espace tudi scenic omogoča zlaganje vseh sedežev (petih v primeru sedemsedežnega granda) z električno asistenco oziroma s pritiskom stikal v levem delu prtljažnika.

Renault scenic - prva vožnja nove generacije | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Osnovna prostornina prtljažnika manjšega od obeh scenicov je 572 litrov – največja v razredu. Izvedenka grand (na fotografijah), ki je za 23 centimetrov daljša kot petsedežnik, ponuja 765, sedemsedežnik pa 596 litrov oziroma 533 litrov merjeno po VDA metodi.

Zlaganje in postavljanje sedežev je lahkotno, prijetno ozek je tudi nakladalni rob prtljažnika. Petsedežni scenic k nam zapelje konec decembra, sedemsedežni pa v začetku novega leta.

Uporabnost in praktičnost sta v prid služenju družini na prvem mestu. Sredinski greben je vzdolžno pomičen, prostoren, ter le eden od ponudnikov odlagališč in predalov katerih skupna prostornina znaša 63 litrov. Predal pred sovoznikom je lahko klimatiziran, uporabnik pa ga odpre s potegom prstne blazinice čez površino občutljivo na dotik. | Foto: Ciril Komotar Uporabnost in praktičnost sta v prid služenju družini na prvem mestu. Sredinski greben je vzdolžno pomičen, prostoren, ter le eden od ponudnikov odlagališč in predalov katerih skupna prostornina znaša 63 litrov. Predal pred sovoznikom je lahko klimatiziran, uporabnik pa ga odpre s potegom prstne blazinice čez površino občutljivo na dotik. Foto: Ciril Komotar

Renault uspešno lovi zaostanek na področju aktivne varnosti

Renault scenic - prva vožnja nove generacije | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Renault, ki je še do pred letom dni zaostajal predvsem na aktivnovarnostnem področju, je zdaj  nadoknadil nekaj zaostanka in ponudil izboren seznam sodobnih pomagal, obenem pa si lasti tudi segmentno premiero – edini med tekmeci je v izhodišču opremljen s sistemom za prepoznavanje pešcev. Več o tem sistemu, ki je Renaultu že povzročil spodrsljaj, v spodnjem okvirju.

Sistemi, ki dopolnjujejo ponudbo, so: opozorilnik pred nenamerno menjavo voznega pasu, opozorilnik varnostne razdalje, sistem samodejnega zaviranja v primeru nevarnosti trka, opozorilnik za vozila v mrtvem kotu, samodejno uravnavanje dolgega snopa žarometov, pametni tempomat in opozorilnik utrujenosti.

Prvega Renaultovega hibrida v Slovenijo ne bo

Scenicu pa je zaupana tudi pomembna vloga prvega hibrida znamke – pa čeprav gre za t. i. blagega hibrida z 48-voltno baterijo in 10-kilovatnim elektromotorjem, ki pogonsko jedro – 1,6-litrski dizelski motor s 110 "konji", oskrbuje z dodatnim, hipno dostavljivim navorom. Takšna kombinacija bo, trdijo pri Renaultu, glavni razlog za od 8 do 10 odstotkov manjšo porabo, v Sloveniji pa ne bo na prodaj.

Priznam, da delovanja elektromotorja oziroma učinka dodatnega navora ob opravljanju testnih kilometrov nisem zaznal. Obenem pa tudi ne bi vedel, da vozim hibrida, če me na to ne bi opominjal poseben prikazovalnik električnega toka znotraj instrumentne plošče. | Foto: Ciril Komotar Priznam, da delovanja elektromotorja oziroma učinka dodatnega navora ob opravljanju testnih kilometrov nisem zaznal. Obenem pa tudi ne bi vedel, da vozim hibrida, če me na to ne bi opominjal poseben prikazovalnik električnega toka znotraj instrumentne plošče. Foto: Ciril Komotar

Soočenje s slovenskimi cestami zanj ne bo težavno

Renault scenic - prva vožnja nove generacije | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Prvi kilometri so nas med drugim peljali tudi po utrujenih asfaltnih podlagah, kjer se je scenic dokazal  z dobrim razmerjem med čvrstostjo in udobjem. Blaži dobro, obenem pa z znosnim nagibanjem karoserije ne načenja veselja do hitrejše vožnje.

Nekaj k dobremu občutku v zavojih temu prispevata tudi širši osi. Sprednja je v primerjavi s predhodno širša za kar 6,6, zadnja pa 5,7 centimetra. Renault dobre vozne lastnosti pripisuje tudi novemu MTV (multi-tuned valve) vzmetenju, ki njihovim inženirjem omogoča natančnejše nastavitve kot pri predhodniku, nekaj plusa k športni igri pa prinese tudi čvrstejše ogrodje.

Ob vprašanju, zakaj scenic ni na voljo s štirikolesnim volanom, Renault navaja predvsem visoko ceno in težo sistema. 4-control torej ostaja domena večjih ali bolj športnih renaultov.

Obe izvedenki scenica se bosta s skupnimi močmi borili proti vsaj enajstim, spodaj navedenim tekmecem. Izhodiščna cena za slovenski trg bo okoli 16 tisoč evrov. | Foto: Ciril Komotar Obe izvedenki scenica se bosta s skupnimi močmi borili proti vsaj enajstim, spodaj navedenim tekmecem. Izhodiščna cena za slovenski trg bo okoli 16 tisoč evrov. Foto: Ciril Komotar

Kolesa bodo le 20-palčna, gume za ceno 17-palčnih

Renault scenic - prva vožnja nove generacije | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Glede koles je bilo že spomladi, ko je Renault v Ženevi scenica prvič pokazal svetu, dvignjenega veliko prahu. 20 palcev bo namreč izhodiščna in hkrati edina mera, Renault pa se je z večjimi gumarji (Michelin, Good Year in Continental) dogovoril za zmerno ceno pnevmatik – ta naj se ne bi razlikovala od cene, ki jo zdaj plačujejo vozniki predhodne generacije, opremljene s 17-palčnimi kolesi.

Večje vprašanje se pojavi ob ceni platišč – koliko natančno bo Renault zahteval za štiri nova, bodo izvedeli kupci, ki bodo imeli dva seta – enega za letne in drugega za zimske pnevmatike. Ali bo odločitev za večja kolesa korak v pravo smer, se bo pokazalo hitro, nekaj pa drži zagotovo: ponudba platišč je atraktivna, kupci pa jih bodo lahko dodatno popestrili z zlahka odstranljivimi plastičnimi dodatki.

Video: Varnostni test Euro NCAP (5 zvezdic) - Kako scenic ščiti potnike in pešce ter kako učinkovito zavira sam ...

Avtomobil Skupna ocena Varnost potnikov Varnost otrok Zaščita pešcev Varnostni sistemi
Renault scenic 5 zvezdic 90 % 82 % 67 % 59 %

Novi scenic v družbi varnostnih odličnjakov …

Čvrsta karoserija se je na testu Euro NCAP izkazala z dobro zaščito pri čelnem in bočnem trku, tako pri zaščiti odraslih potnikov (90 odstotkov) kot tudi pri obrambi otrok (82 odstotkov). | Foto: EuroNCAP Čvrsta karoserija se je na testu Euro NCAP izkazala z dobro zaščito pri čelnem in bočnem trku, tako pri zaščiti odraslih potnikov (90 odstotkov) kot tudi pri obrambi otrok (82 odstotkov). Foto: EuroNCAP Renault, kar se varnosti tiče, zadeve spet postavlja na pravo mesto. Po največjem spodrsljaju iz leta 2014, ko je megane kot predstavnik znamke, ki je slovela po najvišjih varnostnih standardih od začetkov testov Euro NCAP, osvojil le tri zvezdice, sedaj novi scenic ne pušča dvomov.

Pri Renaultu glede novega scenica izpostavljajo tako pasivno kot aktivno varnost. Gre za prednost trdne jeklene konstrukcije, dodatno ojačane na sprednjih in stranskih nosilcih ter stebričkih vetrobranskega stekla. Ti omogočajo zaščito potnikov znotraj varnostne celice. Med jeklenimi konstrukcijami so tudi ultra elastične konstrukcije, kar pomeni, da se tovrstna zasnova lahko z vsakim kvadratnim milimetrom razpoložljive površine uprejo do 120-kilogramskemu pritisku. Poleg tega pa se zunaj potniškega predela nahaja jeklo z zmečkljivimi conami, ki ima nalogo absorpcije in preusmeritve sproščenih sil ob naletu ter tako zaščiti življenja potnikov v varnostni celici.

Pri hitrosti 35 kilometrov na uro je kljub samodejnemu zaviranju sistema za preprečevanje naleta prišlo do kontakta s pešcem. Scenic je sicer hitrost uspel znižati za več kot polovico na 15 kilometrov na uro. Zanimivo pa je, da je pri hitrosti 40 kilometrov na uro sam varno ustavil pešcu.  | Foto: EuroNCAP Pri hitrosti 35 kilometrov na uro je kljub samodejnemu zaviranju sistema za preprečevanje naleta prišlo do kontakta s pešcem. Scenic je sicer hitrost uspel znižati za več kot polovico na 15 kilometrov na uro. Zanimivo pa je, da je pri hitrosti 40 kilometrov na uro sam varno ustavil pešcu. Foto: EuroNCAP Renault je v določnem obdobju nekoliko "zaspal" s svojimi aktivni varnostni sistemi, kar ga je denimo tudi stalo slabe uvrstitve megana v letu 2014. Novi modeli, med katerimi je sedaj najnovejši scenic, ta spodrsljaj že popravljajo. Novi scenic denimo sistem za aktivno zaviranje v sili z detekcijo pešcev kot prvi v segmentu ponuja v serijski opremi. Euro NCAP ocena učinkovitosti novih asistenčnih sistemov po strožjih kriterijih pa ima v primerjavi z nekaterimi najboljšimi pri scenicu še vedno kar precej rezerve, saj je v tej postavki dosegel ne ravno najbolj prepričljivih 59 odstotkov od vseh razpoložljivih točk. Pri sistemu proti naletu je denimo pri hitrosti 55 kilometrov na uro prišlo do manjšega kontakta s spredaj vozečim vozilom.

Vsi renaulti, ki so na varnostnih testih evropske agencije Euro NCAP osvojili vseh 5 zvezdic
Leto izvedbe testa Model
2016 novi scenic
2015 mégane, talisman, kadjar, espace
2013 captur, zoe
2012 clio
2009 mégane, grand scénic
2008 mégane, koléos
2007 laguna
2005 clio
2004 modus, mégane CC (kabriolet)
2003 scénic, espace
2002 vel satis, mégane
2001 laguna

Podatki v oklepaju veljajo za sedemsedežno izvedbo grand scenic

RAZLIČICA MOTOR MENJALNIK ZMOGLJIVOSTI PORABA in IZPUSTI
TCe 115 turbobencinski, 1198 cm3, 85 kW, 190 Nm ročni, šeststopenjski 185 km/h, 12,3 s (183 km/h, 13 s) 5,8 l/100 km, 129 g/km CO2 (6,1 l/100 km, 136 g/km CO2)
TCe 130 turbobencinski, 1198 cm3, 96 kW, 205 Nm ročni, šeststopenjski 190 km/h, 11,4 s (188 km/h, 11,9 s) 5,8 l/100 km, 129 g/km CO2 (6,1 l/100 km, 136 g/km CO2)
dCi 95 turbodizelski, 1461 cm3, 70 kW, 240 Nm ročni, šeststopenjski 175 km/h, 13,7 s 3,9 l/100 km, 100 g/km CO2
dCi 110 turbodizelski, 1461 cm3, 81 kW, 260 Nm ročni, šeststopenjski 183 km/h, 12,4 s 3,9 l/100 km, 100 g/km CO2
dCi 110 EDC turbodizelski, 1461 cm3, 81 kW, 260 Nm samodejni, sedemstopenjski 183 km/h, 12,4 s 4,0 l/100 km, 104 g/km CO2
dCi 130 turbodizelski, 1461 cm3, 96 kW, 320 Nm ročni, šeststopenjski 190 km/h, 11,4 s 4,5 l/100 km, 116 g/km CO2
dCi 160 EDC turbodizelski, 1461 cm3, 118 kW, 380 Nm samodejni, šeststopenjski 200 km/h, 10,7 s 4,5 l/100 km, 118 g/km CO2

Katera od lastnosti novega scenica se vam zdi najbolj koristna?

  • Dobre vozne lastnosti
    11,41 %
    38 glasov
  • Izzivalen videz
    14,41 %
    48 glasov
  • Pestra paleta motorjev
    3,30 %
    11 glasov
  • Visoka raven uporabnosti
    51,95 %
    173 glasov
  • Izhodiščna cena 16 tisoč evrov
    15,02 %
    50 glasov
  • Napredovanje na področju varnosti
    3,90 %
    13 glasov
Oddanih 333 glasov
Ne spreglejte