Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
23. 10. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

6

Natisni članek

Audi BMW

Torek, 23. 10. 2018, 4.00

5 let, 6 mesecev

Prva vožnja: audi A8 in BMW M5

Dilema poslovneža: dva avta za 364 tisočakov #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

6

Audi A8L in BMW M5 | BMW M5 ali audi A8? Dva svetova, dve različni izbira, obakrat vrhunska vozniška izkušnja. | Foto plac.siol.net

BMW M5 ali audi A8? Dva svetova, dve različni izbira, obakrat vrhunska vozniška izkušnja.

Foto: plac.siol.net

Ob bok smo postavili dva poslovna avtomobila, ki sicer uspešnemu poslovnežu ponujata dve povsem različni vozniški izbiri. Novi audi A8 za 160 ali športni BMW M5 za 204 tisočaka?

Poslovnež, ki lahko za svoj avtomobil odšteje od 100 do 200 tisoč evrov, ima veliko možnosti. Če upoštevamo le poslovne limuzine za vsakodnevne sestanke, ne raznih dragih športnih terencev, izmed nabora navajamo dve izbiri. Ali torej poslovnež izbere udobno limuzino in jo po možnosti zaupa lastnemu šoferju ali pa se odloči za veliko bolj športno različico ter se med ovinki preda tudi neposrednim vozniškim užitkom.

Če ne bi bil vpadljivo modre barve, BMW M5 kljub izraziti športnosti na cesti ni tako kričeče opazen. | Foto: plac.siol.net Če ne bi bil vpadljivo modre barve, BMW M5 kljub izraziti športnosti na cesti ni tako kričeče opazen. Foto: plac.siol.net Oba sta imela za 92 tisočakov dodatne opreme, pri enem so pozabili "obkljukati" vzvratno kamero

Vozili smo torej avtomobila iz obeh omenjenih možnosti. Na eni strani vrhunsko limuzino, Audijevega paradnega konja A8. To je limuzina, ki trenutno pomeni vse najboljše te znamke iz Ingolstadta. Tak avto je v testni različici stal 160 tisoč evrov, na drugi strani pa smo podobno ali še bolj uživali v novem športnem BMW M5 za 204 tisočake. Čeprav sta dimenzijsko in namensko različna, smo z obema uživali v različnih profilih vsakodnevne vožnje. Oba avtomobila sta seveda pregrešno draga in sta imela skupaj na sebi kar za 92 tisoč evrov dodatne opreme.  

In pri dodatni opremi omenimo, da bi lahko testnega audija A8 še nadgradili. Zaradi napake pri konfiguriranju namreč ni imel vzvratne kamere in zato morda kupcem tovrstnih vozil velja opozorilo, da je pri konfiguriranju dragega avta potrebna previdnost pri klikanju nekaterih možnosti. Pri premijskih znamkah navadno niti precej osnovni avtomobilski elementi niso samoumevni.

Video – spoznajte novega audija A8

Video – spoznajte novega BMW M5

Video: Ekipa Plac

Je lahko brutalna limuzina s 600 "konji" tudi dovolj mirna in udobna?

Zakaj smo torej ta dva avtomobila sploh postavili ob bok drug drugemu? BMW-jev M5 nas je namreč s svojo dvojno naravo tako prepričal, da smo se v njem kljub izjemni zalogi kilovatov lahko počutili tudi izjemno udobno in sproščeno. M5 namreč zna dobro skriti svoje "konje", kadar voznik to želi, oziroma potrebuje mirnejše okolje za vožnjo. Saj veste, po napornem dnevu se je domov prijetno peljati v tišjem in manj brutalnem avtomobilu.

In kot pri M5 zapremo lopute izpušnega sistema oziroma izberemo enega izmed načinov vožnje, prilagojenih udobju, se v trenutku spremeni v zadržano in mirno limuzino.

Kaj zmore na cesti novi A8?

Tako prepričljive dvojne narave ni lahko doseči. M5 nas je prepričal tudi na področju, kjer Audi velja za novega pionirja. To je pri razvoju sistemov polsamodejne vožnje. A8 je bil prvi serijski avtomobil, ki je ponudil sistem samodejne vožnje tretje stopnje. Ta sicer v Sloveniji še ne deluje, vseeno pa A8 ponuja razbremenitev za voznika pri držanju vozila znotraj voznega pasu, zna tudi ustaviti ter ponovno speljati pri zastojih ter podobno.

Žal temelj teh novosti (radarski tempomat), ki so pri A8 bistvo nove generacije, v testnem A8 ni deloval in asistenčne vožnje tudi še nismo bolje preizkusili. Vsekakor pa verjamemo v razvoj tovrstne tehnologije in tudi v nov radarski nadzor vozila nad objekti na njegovi poti. Tak A8 zna zelo učinkovito zaznati pešce in kolesarje na cesti.

Fotografije - Oglejte si oba vrhunska avtomobila

Fotogalerija
1 / 32

BMW M5 zna v prometni konici izjemno dobro razbremeniti voznika

Na drugi strani nas je M5 z delovanjem teh sistemov prijetno presenetil, saj tako dobro do zdaj v testnih vozilih BMW še niso delovali. Po vklopu radarskega tempomata nas je M5 skoraj samodejno peljal s severne ljubljanske obvoznice do primorske avtoceste in nato do izvoza za Vrhniko.

Zelo elegantno je držal smer, upočasnjeval in pospeševal ter tudi ponovno zagnal motor ter speljal, ko smo na avtocesti obstali v krajšem zastoju. Roke morajo biti na volanskem obroču, a pri M5 je dovolj volan le rahlo prijeti z roko in avtomobil nadaljuje  samodejno vožnjo. Kljub brutalni zalogi moči je lahko torej taka izrazito športna limuzina tudi dovolj udoben posloven avtomobil.  

Toda kaj si želi voznik oziroma lastnik?

Osnovna razlika med obema je v željah lastnika. Kdor želi sam vrteti volan in uživati med ovinki, bo na cesti zagotovo užival z M5. Tudi Audijev A8 se za tako veliko limuzino pelje zelo suvereno in dinamično, a bistvo takega avtomobila se pač skriva drugje.

V udobnih vožnjah po avtocestah, podeželskih cestah in tudi po mestu. Tam so v ospredju izjemno dobri materiali in kakovost izdelave v novem A8, vrhunsko udobje in tudi zvočna zatesnjenost. Potovalna izkušnja je resnično na izjemno visoki ravni, ki se približa tudi Mercedes-Benzovemu razredu S. In da, tudi "kraljevskemu" Rolls-Roycovemu phantomu, ki je približno trikrat dražji od svoje nemške "plebejske" konkurence.

Manjši in bolj vozniško naravnani M5 se s takim potovalnim udobjem ne more kosati, zato pa BMW v razredu A8 ponuja svojo serijo 7. Lani smo v takem avtomobilu s podaljšano medosno razdaljo vozili tudi nekdanjega slovenskega reprezentanta Boštjana Nachbarja.

Razkošni elementi notranjosti obeh avtomobilov:

BMW M5 | Foto: BMW Foto: BMW

BMW M5 in Audi A8 L | Foto: plac.siol.net Foto: plac.siol.net

BMW M5 in Audi A8 L | Foto: plac.siol.net Foto: plac.siol.net

BMW M5 in Audi A8 L | Foto: plac.siol.net Foto: plac.siol.net

BMW M5 in Audi A8 L | Foto: plac.siol.net Foto: plac.siol.net

BMW M5 in Audi A8 L | Foto: plac.siol.net Foto: plac.siol.net

BMW M5 in Audi A8 L | Foto: plac.siol.net Foto: plac.siol.net

 

Ne spreglejte