Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Četrtek,
11. 2. 2016,
19.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ajdovščina živa meja promet promet

Četrtek, 11. 2. 2016, 19.55

6 let, 6 mesecev

Žive meje ne znajo urediti, občino pa bodo

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Našega bralca je zmotila visoka zasebna živa meja, ki ovira varen promet. Na občini Ajdovščina pravijo, da problem poznajo, vendar rešitve še vedno niso našli.

"S predlogi sem se obračal neštetokrat, tako na krajevno skupnost kot na upravljalce ceste, občino ... Učinka ni bilo. Razen praznih obljub in glede na reakcijo bolj kot ne norčevanja ...," s temi besedami se je nas obrnil bralec iz občine Ajdovščina, ki jo vodi župan Tadej Beočanin.

Prebivalci vasi Budanje z 813 prebivalci se dnevno srečujejo s težavo, ki jo verjetno poznajo v vsaki slovenski vasi, in sicer je lastnik stanovanjske hiše poleg glavne ceste tik ob pločniku že pred davnimi leti posadil živo mejo. Zaradi te žive meje, ki zdaj seže v višino precej visoko – so v nevarnosti vsi, ki se iz smeri vasi vključujejo na glavno cesto. Toliko bolj tisti, ki zavijajo v smer Vipave, torej na levo.

Ni inšpektorja, ni reševanja težave? Bralec iz Ajdovščine se je s težavo, ki je povzročila že kar nekaj nesreč z materialno škodo, obrnil na občino, vendar tam ni dobil rešitve: "Poklical sem na občino, kjer so me najprej in zelo hitro seznanili s tem, da jim je primer znan, vendar da že dolgo nimajo inšpektorja in zatorej ne morejo ukrepati. Da pa bo prihodnje leto razpis za prosto delovno mesto ... Sramota."

Dopisi, dopisi, dopisi in ogledi, a živa meja raste naprej Na naša vprašanja občini, kdaj in kako bodo zadevo rešili, nam je svetovalec župana za odnose z javnostjo Edvard Pelicon povedal, da je nepreglednost omenjenega priključka na državno cesto strokovnim službam občine znana. Zato so na občini Ajdovščina lani poslali dopis Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo, Inšpektoratu RS za infrastrukturo, upravljalcu državne ceste itd. po razrešitvi problema.

Julija 2015 je sledil tudi terenski ogled predstavnikov prej omenjenih služb in predstavnikov krajevne skupnosti: "Iz zapisnika ogleda med drugim izhaja, da lokalna skupnost opozori oba lastnika, da morata znižati živo mejo na 75 cm, sicer bo inšpekcija izdala odločbo. Lastnik (predvsem 'levi') je bil večkrat opozorjen (uradno in neuradno), vendar ni reagiral, zato je občina pozvala inšpektorat, naj ukrepa v skladu s sklepi terenskega ogleda." Očitno so inšpektorja vmes že dobili, a živa meja še vedno stoji.

Drobtinice, ki pomenijo življenje Kot je še zapisal naš bralec, to v današnjem času mogoče ni težava, o kateri bi bilo treba delati veliko hrupa: "Odnosi in okolje so sestavljeni prav iz takih drobtinic ..." Vprašamo pa se lahko, kako bi občinski šefi uredili težavo, ki ne bi bila tako preprosta, če ne znajo urediti ene žive meje. Ne smemo pozabiti omeniti, da na občini Ajdovščina niso dolge mesece samo sedeli križem rok, ampak so dali pobudo, da bi postavili (v skladu z zakonom) znake za naselje in s tem omejili hitrost na tem odseku državne ceste.

Ne spreglejte