Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
25. 11. 2016,
5.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,85

5

Natisni članek

DARS razcep Malence avtocesta avtocesta promet promet

Petek, 25. 11. 2016, 5.30

6 let, 6 mesecev

Uradne skice: nova ureditev razcepa Malence na ljubljanski obvoznici

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,85

5

Ljubljanska vzhodna obvoznica bo dobila podaljšan odsek tripasovnice, prometno natrpan in nevaren razcep Malence pa bo dobil ločen prometni pas za izvoz Ljubljana jug, kažejo projekti Darsa. Dela na razcepu, kjer bi se območje zdajšnjega nevarnega prepletanja z ločenim pasom razbremenilo vsaj za 500 vozil na uro, lahko začnejo že prihodnje leto.

To je ena izmed variant prenove razcepa Malence. Na stičišču dolenjske avtoceste in kraka z vzhodne obvoznice bo cesta štiripasovna, skrajno desni pas bo namenjen le še vožnji proti izvozu Ljubljana jug.  | Foto: DARS/zajem zaslona To je ena izmed variant prenove razcepa Malence. Na stičišču dolenjske avtoceste in kraka z vzhodne obvoznice bo cesta štiripasovna, skrajno desni pas bo namenjen le še vožnji proti izvozu Ljubljana jug. Foto: DARS/zajem zaslona

Razcep Malence, ki povezuje ljubljansko južno in vzhodno obvoznico ter avtocesto naprej proti Dolenjski, ostaja eden bolj težavnih in tudi nevarnih odsekov slovenskega avtocestnega križa. Proti Malencam se v povprečju po južni obvoznici pelje dnevno 78 tisoč vozil, iz smeri vzhodne obvoznice skozi predor Golovec pa 68 tisoč vozil v obe smeri.

Dars je stebričke postavil marca, novembra pa so jih že odstranili. | Foto: DARS/zajem zaslona Dars je stebričke postavil marca, novembra pa so jih že odstranili. Foto: DARS/zajem zaslona Sporni stebrički so se poslovili po osmih mesecih

Dars je na tem območju že marca letos postavil stebričke, ki so iz predora Golovec proti južni obvoznici preprečevali prehitro vključevanje vozil na glavni prometni pas obvoznice. Uradno so bili namenjeni preprečevanju obračanja in vožnje v nasprotno smer na tem odseku. V Darsovem ljubljanskem nadzornem centru so v zadnjih letih na tem razcepu zaznali pet obračanj in voženj v nasprotno smer, po postavitvi stebričkov takega primera niso več zabeležili.

Stebrički na razcepu so se novembra vendarle poslovili. Ob začetku poletnih vzdrževalnih del na severni ljubljanski obvoznici so na vzhodno in južno obvoznico preusmerili celoten tovorni promet, zato so morali zaradi prevelike gneče ob prometnih konicah redno za krajši čas zapirati predor Golovec. Pri Darsu so že takrat odstranili del spornih stebričkov in s tem delno sprostili promet. Zdaj so na razcepu narisane začasne rumene črte, ki pa jih bodo kmalu zamenjale bele. Taka prometna ureditev bo torej ostala.

Dars želi tripasovno cesto izpeljati vse od izvoza Bizovik do razcepa Malenc. Zda se cesta vmes zoži na dvopasovno pred galerijo Strmec. | Foto: Gregor Pavšič Dars želi tripasovno cesto izpeljati vse od izvoza Bizovik do razcepa Malenc. Zda se cesta vmes zoži na dvopasovno pred galerijo Strmec. Foto: Gregor Pavšič

Podaljšana tripasovnica na vzhodni obvoznici, v načrtu tudi varnejši prometni tok skozi razcep Malence

Študija Prometnotehničnega inštituta ljubljanske Fakultete za gradbeništvo in geodezijo pa zdaj na tem mestu predvideva precej korenite spremembe v prometni ureditvi. Eden izmed ciljev je s tripasovno cesto povezati Bizovik in Malence. Zdaj se cesta s treh pasov na dva zoži pri manjšem predoru Strmec.

Še pomembnejša pa bo ureditev prometa na razcepu, kjer sta v pretežnem delu urejena dva prometna pasova. Tik pred priključkom kraka na južno obvoznico se levi prometni pas konča, nato pa le še en prometni pas skrbi tako za voznike, ki pospešujejo in se vključijo na avtocesto proti Kozarjam, kakor tudi za voznike, ki zavirajo in zavijajo na izvoz Ljubljana jug proti Rudniku.

Po prenovi bodo lahko skrajno desno peljali vozniki, ki bodo namenjeni na izvoz Ljubljana jug oziroma proti Rudniku, Lavrici, Škofljici ... Po oceni Darsa bo to območje razporejanja pred vklopom na avtocesto razbremenilo za najmanj 500 vozil na uro. | Foto: Gregor Pavšič Po prenovi bodo lahko skrajno desno peljali vozniki, ki bodo namenjeni na izvoz Ljubljana jug oziroma proti Rudniku, Lavrici, Škofljici ... Po oceni Darsa bo to območje razporejanja pred vklopom na avtocesto razbremenilo za najmanj 500 vozil na uro. Foto: Gregor Pavšič

Stičišče dolenjske avtoceste in vzhodne obvoznice bo postalo štiripasovno

Na Darsu želijo predvidoma še prihodnje leto začeti širiti ta sporni povezovalni krak vzhodne in južne obvoznice. Tam bi nastala dva prometna pasova. Skrajno desni bi služil izključno za vozila, ki so iz predora Golovec namenjena na izvoz Ljubljana jug. Levi prometni pas bi bil namenjen voznikom, ki želijo peljati proti južni obvoznici. Izvoz Ljubljana jug nameravajo narediti dvopasovnega, so nam povedali na Darsu.

Stebričke so zamenjale začasne rumene oznake, kmalu jih bodo zamenjale stalne bele. | Foto: Gregor Pavšič Stebričke so zamenjale začasne rumene oznake, kmalu jih bodo zamenjale stalne bele. Foto: Gregor Pavšič

Na tem razcepu bi pri Darsu torej postavili dodatni prometni pas, saj bi bila na stičišču dolenjske avtoceste in vzhodne obvoznice cesta štiripasovna. Trije pasovi bi peljali po oziroma proti avtocesti (južni obvoznici), skrajno desni prometni pas pa proti dvopasovnemu izvozu Ljubljana jug in Rudniku. Zaradi štiripasovne ureditve bodo morali os avtoceste nekoliko zamakniti proti nasprotnemu smernemu vozišču, je razvidno iz ene izmed različic nove prometne ureditve z zgornje skice.

Študija je pokazala, da bi bilo z izvedbo tega posega na območju zdajšnjega prepletanja med jutranjo in popoldansko konico od 500 do 850 vozil na uro manj, saj so ta vozila na posebnem ločenem prometnem pasu.

Ob zdajšnji ureditvi razcepa Malence skrajno desni pas služi tako pospeševanju in vključevanju na avtocesto, kakor tudi zaviranju in zavijanju na izvoz Ljubljana jug. | Foto: Gregor Pavšič Ob zdajšnji ureditvi razcepa Malence skrajno desni pas služi tako pospeševanju in vključevanju na avtocesto, kakor tudi zaviranju in zavijanju na izvoz Ljubljana jug. Foto: Gregor Pavšič

Ne spreglejte