Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
6. 2. 2018,
18.48

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97

2

Natisni članek

promet promet nasvet sneg Postani boljši voznik

Torek, 6. 2. 2018, 18.48

6 let, 2 meseca

Vremenoslovci spet napovedujejo snežne padavine

Učenje vožnje po snegu: V Avstriji da, v Sloveniji tabu #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,97

2

V Sloveniji ni pravih poligonov za vožnjo po snegu, v Avstriji zanje ovir ni. Pravi položaj za volanom, ustrezno vozniško znanje in ozaveščenost o obnašanju avtomobila na drseči podlagi (ob ustrezni zimski opremi) pa ob sneženju neposredno preprečujejo kolaps prometa.

Tokrat na avtomobilu nismo imeli pomoči gum z žebljički, temveč so bili ti obuti v vsakdanje zimske gume. Vožnja po snegu oziroma vsaki drseči podlagi je precej drugačna kot po asfaltu z dobrim oprijemom. | Foto: Opel Tokrat na avtomobilu nismo imeli pomoči gum z žebljički, temveč so bili ti obuti v vsakdanje zimske gume. Vožnja po snegu oziroma vsaki drseči podlagi je precej drugačna kot po asfaltu z dobrim oprijemom. Foto: Opel

Več iz rubrike Postanite boljši voznik

Kdo jezi reševalce na avtocesti in koliko to stane #video
Ne podcenjujte: tudi nov avto je v klancu lahko nemočen
Skrivnost na avtocestah: "fantomski" zastoji, ki jezijo voznike #video


Vozniki se v Sloveniji težko naučijo osnovnih veščin vožnje po snegu

Snežne padavine v Sloveniji iz različnih razlogov kljub opozorilom vremenoslovcev in zimskih služb povzročijo prometni kaos. Ker so obilnejša sneženja v zadnjih letih manj pogosta, so se vožnje po snegu odvadili tudi vozniki. Varna vožnja zahteva določena znanja in pravilno pripravo, vožnja "po polžje" pa nikakor ni najboljša rešitev in v prometu pogosto povzroči dodatne nevšečnosti.

Pet ključnih poudarkov vožnje po zasneženih cestah

Pravilen položaj za volanom: volan držati "petnajst do treh", roke v komolcu rahlo pokrčene, zapestje ob iztegnjenih rokah na vrhu volana

Ustrezna zimska oprema: gume z dovolj globokim profilom, očiščeno vozilo, lopata v prtljažniku, dovolj goriva …

Večja varnostna razdalja, prilagojena hitrost, zbranost in predvidevanje prometa

Bolj nežno in ne sunkovito obračanje volanskega obroča, vse reakcije vozila so počasnejše

V avtu s sistemom ABS je treba zavirati s polno močjo

Eden izmed poligonov blizu Thomatala pri Katschbergu v Avstriji. | Foto: Opel Eden izmed poligonov blizu Thomatala pri Katschbergu v Avstriji. Foto: Opel

Bi se lahko pristojni slovenski organi zgledovali po Avstriji?

Vso krivdo je na voznike sicer težko zvaliti. Dejstvo je, da se je v Sloveniji  veščin vožnje po snegu težko oziroma nemogoče naučiti.

Udeležili smo se namreč enega izmed treningov vožnje po snegu, ki jih za zasebne voznike, podjetja in proizvajalce organizirajo v majhni dolini Thomatal ob vznožju Katschberga v Avstriji.

Sredi neokrnjene narave in v Avstriji, kjer je imel "zeleni" pristop vselej pomembno politično moč, so taki treningi odlična priložnost za izboljšanje vozniškega znanja (predpogoj prometne varnosti) in turistični posel domačinov. V Sloveniji je takšne poligone v naravi uradno skoraj nemogoče organizirati, v Avstriji je težav očitno mnogo manj. Ob zadostni snežni podlagi in utrjenem ledu avtomobili ne poškodujejo podlage, obenem pa so z najmodernejšimi (tudi tihimi) motorji komaj znaten vir onesnaževanja za okolico.

Ali pravilno sedite za volanom in pravilno držite volan?

"Verjemite mi, vse se začne pri položaju sedenja za volanom. Voznik mora avtomobil čutiti v križu in zadnji plati. Postati mora eno z avtomobilom in to je predpogoj vožnje po snegu. Varne v prometu, hitre in dinamične na ustreznih poligonih," nam je v Thomatalu zabičal Oplov inštruktor Sascha Bert, dolgoletni nemški dirkač v različnih kategorijah avtomobilskega športa (karting, formula 3, formula 3000, vztrajnostne dirke …).

Prodaja štirikolesnega pogona je bila pri številnih znamkah v zatonu, nekatere ga celo ne nudijo. Opel je v insignii predstavil zanimivo rešitev z dvojno sklopko na zadnji osi, ki nadomešča klasično zaporo diferenciala. | Foto: Opel Prodaja štirikolesnega pogona je bila pri številnih znamkah v zatonu, nekatere ga celo ne nudijo. Opel je v insignii predstavil zanimivo rešitev z dvojno sklopko na zadnji osi, ki nadomešča klasično zaporo diferenciala. Foto: Opel

Avtomobil bo na snegu vselej reagiral počasneje kot na suhi cesti, zato sta pomembna voznikovo predvidevanje in zbranost. | Foto: Gregor Pavšič Avtomobil bo na snegu vselej reagiral počasneje kot na suhi cesti, zato sta pomembna voznikovo predvidevanje in zbranost. Foto: Gregor Pavšič

Volanski obroč je treba držati v položaju "petnajst do treh". Ta položaj rok omogoča najhitrejše vrtenje volanskega obroča pri nenadnemu izogibanju oviri ali obvladovanju vozila

Ko sedimo v sedežu in iztegnemo roke pred sebe, mora zapestje biti na vrhu volanskega obroča. Ta ne sme biti ne preblizu ne predaleč.

Roke morajo biti v komolcu rahlo pokrčene, enako velja (pri iztegnjeni nogi ob stisnjeni stopalki za sklopko ali zavoro) tudi za noge.

Na drseči podlagi se vse dogaja počasneje

Tokrat na avtomobilu nismo imeli pomoči gum z žebljički, temveč so bili ti obuti v vsakdanje zimske gume. Vožnja po snegu oziroma vsaki drseči podlagi je precej drugačna kot po asfaltu z dobrim oprijemom.

Voznikove reakcije morajo biti veliko bolj nežne, bolje mora predvidevati dogajanje na cesti. Avtomobil bo namreč vselej reagiral počasneje kot na suhi cesti. Zato je v prometu nepogrešljivo držati daljšo varnostno razdaljo, imeti avtomobil z ustrezno zimsko opremo in ga pred vožnjo tudi primerno očistiti.

"Prav zato sta položaj sedenja in pravilno držanje volana tako pomembna. Na tak način hitreje čutimo, kaj se z avtom dogaja, in lahko ustrezno reagiramo. Na drseči podlagi je treba ujeti pravi trenutek, sicer je lahko prepozno," je dodal Bert.

Ob podkrmiljenju zmanjšati hitrost in ne dodajati volana

Po pravilnem položaju sedenja je zato za volanom najpomembnejša zbranost. Vrtenje volanskega obroča mora biti počasnejše in ne sunkovito. Celoten manever je treba načrtovati in začeti izvajati prej kot na suhi cesti z dobrim oprijemom.

Ob previsoki hitrosti bo pri večini avtomobilov najprej zdrsnil sprednji del avtomobila – podkrmiljenje. Takrat je najpomembneje zmanjšati hitrost oziroma ne dodajati plina in ne dodatno vrteti volanskega obroča v smeri ovinka. To bo podkrmiljenje le še dodatno povečalo.

Imate avtomobil z ABS? Zavirajte z vso močjo …

In še dva pomembna elementa varne vožnje po snegu. Pri vseh avtomobilih z zavornim sistemom ABS (prepreči blokiranje koles) je treba v sili vedno zavirati s polno močjo, se z nogo dobesedno "obesiti" na stopalko za zavoro in pri tem z volanom manevrirati mimo ovire oziroma obvladati vozilo.

Kdor ima v avtomobilu štirikolesni pogon, mu ta na cesti in tudi v ovinkih zagotavlja precej večji oprijem. Pri zaviranju pa štirikolesni pogon nima nobenega vpliva. Tak avto se zaradi pogona ne bo ustavil nič hitreje kot običajno vozilo.

 

Ne spreglejte