Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
4. 4. 2018,
6.08

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,96

10

Natisni članek

DARS avtocesta avtocesta

Sreda, 4. 4. 2018, 6.08

6 let

Testiranje novosti, ki bo na avtocesti razveselila voznike

Vam je ideja všeč? Tak odsek avtoceste načrtuje Dars.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,96

10

Dars bo na primorski avtocesti vzpostavil odsek za testiranje komunikacije med vozili in cestno infrastrukturo. V prihodnje bo voznik vse informacije in opozorila v realnem času dobil neposredno v svoj avtomobil.

V praksi lahko uporabo komunikacije med vozili in cestno infrastrukturo pričakujemo po letu 2020. | Foto: Gregor Pavšič V praksi lahko uporabo komunikacije med vozili in cestno infrastrukturo pričakujemo po letu 2020. Foto: Gregor Pavšič

Dars bo že letos na 30 kilometrov dolgem odseku avtoceste med Postojno in Divačo postavil testni poligon tako imenovanih pametnih avtocest, kjer bodo v realnih pogojih preizkušali komunikacijo med avtomobili z ustrezno opremo in cestno infrastrukturo.

Informacije neposredno do vozil in tudi v podatkovni oblak

"Testiranja bomo izvajali v letih 2018 in 2019. Tovrstna komunikacija je osnova pametnega avtocestnega omrežja za prihodnost," nam je povedal Božidar Volk z Darsa.

Na omenjenem odseku bodo vzpostavili komunikacijo dveh tipov. Ena bo uporabljala kratkovalovni koncept, ki deluje na oddaljenost približno 700 metrov. Posebne antene pošiljajo in sprejemajo podatke iz avtomobilov v bližini. Na drugi strani bodo vzpostavili še mobilni del, ki pa ne deluje na podlagi neposrednih informacij proti bližnjim vozilom, temveč podatke pošilja v bazo v oblaku. Te informacije so nato na voljo prek posebne mobilne aplikacije.

Vsebina z današnjih portalov nad cestami se seli v vozila

Uporabnik bi lahko s pomočjo te infrastrukture med vožnjo v realnem času pridobival podatke o hitrostnih omejitvah, zastojih, nevarnostih na cesti in nenadnih vremenskih pojavih neposredno v avtomobil. Ta bo moral biti opremljen s posebno napravo oziroma prilagojen tovrstni komunikaciji s cestno infrastrukturo. Med testiranjem bodo pri Darsu potrebne naprave namestili v izbrana testna vozila (predvidoma bo takih okrog sto), uporabili pa bodo tudi del svojega vzdrževalnega voznega parka.

Ne spreglejte