Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
30. 5. 2019,
10.21

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

7

Natisni članek

DARS zastoj zastoj promet promet

Četrtek, 30. 5. 2019, 10.21

4 leta, 10 mesecev

Prometna napoved za začetek poletja

Ste obtičali na primorki? Tam bo gneča kmalu še večja.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

7

zastoj, avtocesta | Poleti bodo tudi letos slovenske ceste močno obremenjene. Vozniki morajo že pred odhodom na pot preveriti stanje na cesti. | Foto Daniel Novakovič/STA

Poleti bodo tudi letos slovenske ceste močno obremenjene. Vozniki morajo že pred odhodom na pot preveriti stanje na cesti.

Foto: Daniel Novakovič/STA

Že prejšnji konec tedna je bil promet proti Obali močno povečan. Tako zaradi vse večjega števila turistov kot delovnih zapor so nastajali daljši zastoji, to pa je šele uvod v še precej bolj prometno obremenjene poletne mesece.

Prejšnji konec tedna je primorski krak avtoceste v eni uri povprečno prevozilo od 2.000 do 2.500 vozil na uro, kažejo podatki prometnoinformacijskega centra (PIC). Skupna dolžina zastojev je bila pri treh delovnih zaporah sedem kilometrov. V soboto so bili zastoji proti morju, v nedeljo pa v nasprotno smer proti Ljubljani.

Dolenjska cesta
Avtomoto Dolenjska avtocesta je bila zaradi nesreče znova zaprta

Poleti bo prometa še za polovico več

V poletnih mesecih na tem odseku dnevno število vozil naraste na od 3.800 do 4.000 na dan. Takrat zastoji nastajajo že brez večjega omembe vrednega razloga. Že ena manjša prometna nesreča lahko povzroči kilometrske zastoje.

"Prvi val turistov za podaljšan konec tedna pričakujemo že konec tega tedna, zaradi praznika, ki je v tujini v četrtek. Še bolj obsežne premike turistov iz smeri Avstrije proti meji s Hrvaško pa pričakujemo od 7. junija 2019 dalje zaradi binkoštnih počitnic v Švici, Nemčiji in Avstriji, ki jih številni preživijo na Hrvaškem in drugje na Balkanu. Od 20. junija bo promet povečan tako iz smeri Balkana proti Avstriji, Nemčiji in Švici kot tudi proti Hrvaški. V sosednjih državah bo namreč 20. junij ponovno praznik, začnejo pa se tudi slovenske in Italijanske šolske počitnice. Zaradi drugih bo promet povečan na relaciji Italija–Madžarska ter Italija–Hrvaška," napovedujejo na PIC.

Predviden načrt del na primorski avtocesti in hitri cesti proti Novi Gorici | Foto: DARS/zajem zaslona Predviden načrt del na primorski avtocesti in hitri cesti proti Novi Gorici Foto: DARS/zajem zaslona

Na primorski avtocesti bodo dela z odstranjevanjem cestninske postaje Videž in prenovo izvoza Kozina trajala predvidoma do 20. julija letos. Do poletnih počitnic bodo predvidoma končali deliana viaduktu Ravbarkomanda.

Promet se vsako leto poveča za pet odstotkov

Ker bo promet povečan, bodo zastoji nastajali predvsem v primeru izrednih dogodkov ali prometnih nesreč in na območjih, kjer bodo še delovne zapore. Hujših zastojev zgolj zaradi povečanja števila vozila na cestah za zdaj še ne pričakujejo.

Prometnoinformacijski center iz leta v leto opaža visok porast uporabe prometnih informacij. Zagotovo na to vpliva povprečno letno petodstotno povečevanje prometa, po drugi strani pa je razlog ozaveščenost voznikov, da bodo na cilj prispeli hitreje in varneje, če bodo seznanjeni z morebitnimi ovirami in zamudami na poti.

Čas v prometnem zastoju | Foto: Infografika: Marjan Žlogar Foto: Infografika: Marjan Žlogar

Ne spreglejte