Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
30. 5. 2016,
17.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

3

Natisni članek

DARS avtocesta avtocesta prometni zastoj promet promet

Ponedeljek, 30. 5. 2016, 17.39

6 let, 6 mesecev

Slovenske avtoceste očitno čaka poletni infarkt

Zakaj mora biti zastoj dolg dva kilometra, da Dars priporoča obvoz?

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

3

Avtocesta DARS | Foto DARS

Foto: DARS

Poletni val turističnih selitev letos še ni dobro "zalil" slovenskega asfalta, na avtocestah pa že vlada obsedno stanje. Na Darsu glede burnega prometnega dogajanja ob koncu tedna na primorski avtocesti pojasnjujejo, da njihov Prometno-informacijski center začne priporočati obvoz po vzporedni cesti, ko je kolona dolga približno dva kilometra. Policija je imela včeraj v času nesreče na prizadetem odseku primorske avtoceste le eno prometno patruljo.

Zakaj se že pred poletjem mašijo naše glavne prometne aorte?

Odgovor na to vprašanje je včeraj iskalo na stotine voznikov, ki so se po več ur počasi vozili iz smeri slovenske obale proti notranjosti. Dars je sicer že pretekli teden opozoril na možnost povečane gostote prometa in zastojev na avtocestnem križu zaradi obnovitvenih del in praznikov v sosednjih državah. Obenem pa ne gre pozabiti, da je promet zelo nepredvidljiv, kar pomeni, da morajo pristojne službe reagirati hitro in odločno, če želijo zagotoviti vsaj nujno pretočnost prometa. Pa so?

Slovenija ima od leta 2013 dalje Službo za upravljanje s prometom in prometno varnostjo, katere glavna naloga je zagotavljanje optimalnega upravljanja prometa iz petih nadzornih centrov Darsa po Sloveniji. Zakaj je torej primorska avtocesta včeraj praktično povsem obstala?

Lokalna cesta je bila več ur po včerajšnji nesreči povsem polna vozil, nam je povedal bralec. | Foto: Lokalna cesta je bila več ur po včerajšnji nesreči povsem polna vozil, nam je povedal bralec.

Dars ima pri postavljanju zapor zaradi del veliko težav z zastoji, saj jim način postavljanja zapore omejuje število voznih pasov – velikokrat je vozen samo en pas. Zavedajo se, da so v teh terminih zaradi postavljanja zapor zastoji žal neizbežni. Potem pa se zgodi še prometna nesreča, npr. nalet šestih vozil. Ob tem velja omeniti kulturo in znanje voznikov, ki tudi krojimo dogajanje na naših avtocestah. Da, v tej postavki je kar nekaj rezerve.

A obenem vozniki ne moremo mirno sprejeti dejstva, da se je na prometne infarkte pač treba navaditi in jih sprejeti. Gost promet se še vedno premika in ne stoji, to je ključna razlika. Da promet ob težavah ne zastane in ohromi, pa morata tako Dars kot policija poskrbeti z ustreznimi ukrepi. Ažurno obveščanje in pravočasno vzpostavljene obvozne poti z aktivnim preusmerjanjem prometa so ključni ukrepi pri tovrstnih težavah na avtocesti. Tudi reševanje je lažje in uspešnejše, če je sistem obveščanja in preusmeritve učinkovit.

Eden od razlogov, da je primorska avtocesta spet zastala, je zagotovo tudi v tem, da Prometno-informacijski center začne voznikom priporočati obvoz po vzporedni cesti, ko je kolona na avtocesti praviloma dolga približno dva kilometra. Ob upoštevanju napovedi povečane gostote prometa, ki je veljala za pretekli konec tedna, in ob znanih delovnih zaporah bi bilo pričakovati, da bo Dars ob izrednem dogodku, kot je prometna nesreča, v sodelovanju s policijo nemudoma začel voznikom priporočati obvozne poti.

Video: prometna nesreča danes promet ovira na dolenjski avtocesti

Ena patrulja je očitno premalo

Precej skopi glede pojasnil prometnega zastoja so tudi na policiji. V času naleta na primorski avtocesti je bila tistem odseku kljub napovedi povečanega prometa le ena prometna patrulja Postaje prometne policije Ljubljana. Na vzporedni regionalni cesti so bile patrulje lokalnih policijskih enot (policijske postaje Vič, Vrhnika, Cerknica in Logatec), ki pa so poleg prometa opravljale tudi druge naloge policije, so nam pojasnili na Generalni policijski upravi. Glede vloge policistov pri posredovanju v tovrstnih razmerah in sodelovanju z Darsom naj bi, kot pravijo odgovorni na slovenski policiji, k boljši pretočnosti pripomogli z urejanjem prometa ter pravočasnim obveščanjem javnosti o pomembnih informacijah na cestah (Dars, policija, prometno-informacijski center …).

Ko poči, se lahko stoji zelo dolgo

Ko se na avtocesti zgodi prometna nesreča, je še toliko pomembneje, da je reakcijski čas obveščanja kar najhitrejši, da se promet začne preusmerjati na obvozne poti. "Pri hujših prometnih nesrečah je cesta lahko zaprta tudi več ur, pri manjših pa je to obdobje krajše; vzdrževalci avtocest zavarujejo kraj nesreče, pri večjih nesrečah je potem zadeva v pristojnosti uprave za zaščito in reševanje (gasilci), pri manjših pa je pristojna policija. Po dogovoru z njimi, potem ko je reševanje (in preiskava) končano, poskrbimo, da je vozišče očiščeno in usposobljeno za varen promet, nato pa sprostimo zaporo," glede sprostitve prometa po izrednih dogodkih pojasnjujejo na Darsu.

Policija pravi, da se na avtomobilskih cestah praviloma vsakodnevno dogajajo prometne nesreče.  | Foto: Ana Kovač Policija pravi, da se na avtomobilskih cestah praviloma vsakodnevno dogajajo prometne nesreče. Foto: Ana Kovač

Učinkovito odvijanje prometa, potem ko se že zgodi nesreča, pa je v veliki meri odvisno tudi od učinkovitosti intervencijskih ekip. Konkretnega podatka o povprečnem reakcijskem času policistov nam na policiji niso mogli posredovati. Pojasnjujejo, da je reakcijski čas policistov na kraju prometne nesreče odvisen od več dejavnikov, in sicer od gostote prometa, vremenskih razmer, dogodkov, ki jih policisti že obravnavajo (najprej končajo eno zadevo, šele nato začnejo obravnavati drugo) … Pravijo pa, da je odločitev o zaprtju avtoceste odvisna od konkretnega dogodka (obsežnost prometne nesreče, število poškodovanih, število udeleženih vozil, vrsta vozil, tovor na vozilih, za kar so potrebne dodatne službe za odpravljanje posledic itd.), zato težko govorijo o časovnem trajanju zapore. Ob tem spet dodamo, da je še toliko pomembnejše ažurno obveščanje voznikov, da imajo še možnost preložiti pot ali pa pravočasno izbrati obvoz.

Vsak dan se zgodi nesreča

Na policiji pravijo, da se na avtomobilskih cestah prometne nesreče praviloma dogajajo vsakodnevno. Posledice pa so predvsem odvisne od gostote prometa, kar vpliva na hitrost vožnje voznikov: "Če je gostota prometa večja, opažamo, da so posledice manjše, če je manjša, so tudi posledice hujše. Dejstvo je, da je na avtomobilskih cestah zaradi dnevnih migracij prisotnost voznikov neprestana in tako se posledično dogaja marsikaj, od prometnih nesreč do požarov na vozilih, okvar na vozilih …"

Glede na dejstvo, da je vsako leto na naših avtocestah treba postaviti zapore zaradi obnovitvenih del in da policija praktično vsak dan pričakuje posredovanje na avtocesti, je še toliko bolj skrb vzbujajoče dejstvo, da so letošnji uvodni dnevi lepega vremena tako resno ohromili promet tam, kjer je bilo pričakovati zaplete in se je bilo mogoče na njih tudi izdatneje pripraviti.

 

Ne spreglejte