SiolNET. Avtomoto Promet
1,59

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenci množično na Hrvaško: na meji tudi več kot štiri ure

1,59

termometer

mejni prehod, Metlika
Foto: Jure Gregorčič

Pred prihajajočim koncem tedna in po spremenjenih pravilih o karanteni ob vrnitvi v državo so danes na mejnih prehodih s Hrvaško ogromne gneče. Najdaljša kolona je na mejnem prehodu Sečovlje.

Potem ko je skoraj dva meseca po državi vladalo mrtvilo in se je zdelo, da država "spi", je danes pogled na mejne prehode s Hrvaško znova takšen, kot je običajno v poletnih mesecih. 

Ta konec tedna se pričakuje, da bo večje število Slovencev odpotovalo na Hrvaško. Že danes je tako na več mejnih prehodih s sosedo od jutra ogromna gneča.

Dubrovnik, plaža Banje Novice Tako bomo letos plavali v hrvaškem morju

Najdlje boste stali na Sečovljah

Najdaljša kolona ob prestopu meje je v Sečovljah, kjer vozniki čakajo več kot štiri ure in pol, na Dragonji štiri ure, na Sočergi tri in Jelšanah več kot eno uro.

Reški časnik Novi list piše, da gre na Jelšanah večinoma za lastnike nepremičnin in plovil na Hrvaškem, ki morajo pri vstopu pokazati potrdilo o lastništvu. Tistih, ki bi pokazali potrdilo o rezervaciji za namestitev v hotelu, kampu ali v zasebnih namestitvah, novinarji Novega lista ob obisku mejnega prihoda Jelšane niso zasledili.

Gnečo je bilo mogoče pričakovati po včerajšnjem preklicu epidemije bolezni covid-19 in ukinitvi obvezne karantene ob vrnitvi v Slovenijo za državljane Slovenije in drugih držav EU.

Za državljane tretjih držav pa še velja, a so pri tem izvzete nekatere skupine, na primer diplomati in delavci v tovornem prometu.

Mejni prehodi:

Hrvaška z aplikacijo za hitrejši pretok turistov prek meje

Hrvaški minister za turizem Gari Cappelli je danes izjavil, da so pripravili aplikacijo za mobilne telefone, ki naj bi pospešila prehajanje turistov prek meje. Napovedal je, da bodo aplikacijo predstavili na sobotnem srečanju ministrov za notranje zadeve Slovenije in Hrvaške, Aleša Hojsa in Davorja Božinovića.

Gari Cappelli Foto: STA Cappelli je v današnjem pogovoru za regionalno televizijo N1 ocenil, da bo na Hrvaško prihajalo vse več slovenskih turistov, ker po vrnitvi v Slovenijo ni več obvezna samoizolacija.

Povedal je, da so za pospešitev turističnega čezmejnega prometa na Hrvaškem pripravili aplikacijo, ki je podobna hrvaški dovolilnici, ki so jo do pred kratkim uporabljali hrvaški državljani, če so potovali zunaj kraja prebivališča.

Turisti se bodo lahko z aplikacijo vnaprej prijavili z vsemi podatki o tem, kam gredo in kje bodo nameščeni, je dejal. Tako naj bi čim bolj pospešili čezmejni promet in skrajšali čakalne dobe ob vstopu v državo. Povedal je, da je nadzor potnikov potreben tudi zato, ker Hrvaška še ni v schengenskem območju.

Cappelli je napovedal, da se bosta o vseh podrobnostih o prehajanju turistov prek meje v soboto pogovarjala ministra Hojs in Božinović, ki se bosta srečala v Ormožu. STA

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin