Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
27. 3. 2017,
6.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

2

Natisni članek

Ljubljana promet promet DARS tovornjak

Ponedeljek, 27. 3. 2017, 6.36

6 let, 6 mesecev

Severna obvoznica Ljubljane: Tovornjaki podnevi ostajajo, ponoči zanje prepoved

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

2

Na severni obvoznici mimo Ljubljane bo še naprej dovoljen promet težkih tovornih vozil, saj so jim za zdaj vožnjo prepovedali le ponoči. Prepoved bo začela veljati 2. aprila. Za vse težke tovornjake že zdaj na hitri cesti H3 velja prepoved prehitevanja.

Med 6. in 22. uro se bodo lahko tovornjaki po severni obvoznici v Ljubljani še naprej vozili. | Foto: Klemen Korenjak Med 6. in 22. uro se bodo lahko tovornjaki po severni obvoznici v Ljubljani še naprej vozili. Foto: Klemen Korenjak

Popolne prepovedi (še) ni bilo ...

Ker v prometni strategiji Ljubljane že dolgo govorijo o popolni oziroma celodnevni omejitvi tovornega prometa po severni obvoznici, torej hitri cesti H3, so spremembe mile. Tovornjakom je bil lani vstop na cesto H3 prepovedan v času njene večmesečne obnove, glavni nasprotnik tovrstnega dolgoročnega ukrepa pa so predvsem podjetja za transport in špedicijo. Po severni obvoznici pogosto vozijo tudi tuji tovornjaki, ki potujejo na tranzitni poti od zahoda proti vzhodu (ali nasprotno) in si lahko na tak način nekoliko skrajšajo pot.

Prometni znak za prepoved prehitevanja tovornjakov v dolžini desetih kilometrov. | Foto: DARS/zajem zaslona Prometni znak za prepoved prehitevanja tovornjakov v dolžini desetih kilometrov. Foto: DARS/zajem zaslona

Dars: Promet težkih tovornjakov je enakomerno razporejen po celotnem ljubljanskem obroču

Pri Darsu so z zadnjo študijo prometne gostote potrdili visok delež tovornih vozil do 3,5 tone in težkih tovornjakov s skupno maso nad 7,5 tone. Vsem tovornjakom, ki imajo največjo dovoljeno skupno maso nad 3,5 tone, so na ljubljanski severni obvoznici že prepovedali prehitevanje, od 2. aprila pa bo zanje na tem odseku ponoči (od 22. do 6. ure) v celoti prepovedana vožnja.

Pri Darsu razlagajo, da je promet s težkimi tovornjaki enakomerno porazdeljen po celotnem ljubljanskem obroču, bivalno okolje pa je večinoma blizu severne obvoznice. Policija bo nad omenjenimi tovornjaki tudi poostrila nadzor.

Bi na severni obvoznici v Ljubljani v celoti prepovedali promet za težke tovornjake?

  • Da, to bi sprostilo promet
    83,45 %
    242 glasov
  • Ne, zdajšnja nočna prepoved bo zadostovala
    16,55 %
    48 glasov
Oddanih 290 glasov
Ne spreglejte