SiolNET. Avtomoto Promet
4,79

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Semafor, na katerem ves čas gori rdeča luč: kaj storiti?

4,79

termometer

semafor Ivančna Gorica
Tovrstni "pametni" semaforji sicer niso popolna novost, spreminjajo pa dojamanje voznikov do signalizacije v vsakdanjem prometu. Foto: Občina Ivančna Gorica

V Ivančni Gorici so postavili tako imenovani "pametni" semafor, na katerem ves čas gori rdeča luč in se prilagaja toku prometa. Zeleno luč se pokaže le tistim voznikom, ki spoštujejo omejitev hitrosti.

Ta semafor je v Ivančni Gorici na Ljubljanski cesti, v vse smeri pa na njem – tako za voznike avtomobilov kot tudi pešce – gori rdeča luč.

Pešci morajo za zeleno luč pritisniti gumb. Pešci morajo za zeleno luč pritisniti gumb. Foto: Občina Ivančna Gorica Treba je spoštovati omejitev hitrosti

Voznikom, ki se mu približajo s hitrostjo do 50 kilometrov na uro, se samodejno prižge zelena luč in skozi križišče lahko zapeljejo z nezmanjšano hitrostjo. Če vozijo hitreje, ostane prižgana rdeča luč in vozniki morajo ustaviti. To velja tudi, če rdeča luč že gori za prehod pešcev.

Če želi pešec prečkati prehod, mora na drogu pritisniti stikalo in počakati na zeleno luč za varen prehod. Če tipke ne pritisne, se zelena luč ne prižge.

Bi podprli še več postavitev takih "pametnih" semaforjev?

 • Da 79,08%
 • Ne 20,92%

Komentarji

16

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • izbrisani / 03.06.2019. ob 07:46 +4 0

  AVTOBUSAR / 03.06.2019. OB 07:05 - glede na tvoje poznavanje prom. zakonodaje bi pričakoval, da boš ostal na pasu za avtobuse in počakal pred rdečo lučjo, dokler ti ne prižge zelene ali te ne obišče v avtobusu. Saj tam nisi imel nobene usmerjevalne table. Ti pa seveda po kavbojsko.

  +4 0
 • avtobusar / 03.06.2019. ob 07:05 +6 - 3

  Nekoč sem ob poltretji uri zjutraj pripeljal avtobus iz Hrvaške proti Ilirski Bistrici. Na mejnem prehodu je na pasu za avtobuse gorela rdeča luč, za osebne pa zelena. Zapeljal sem v zeleno luč, nakar je mlada policistka priletela ven in me ozmerjala kot kakšnega smrkavca. Moral sem vzvratno in na pas za avtobuse, v avtošoli pa s(m)o se učili, da se v rdečo ne sme. Naj razume kdor more.

  +6 - 3
 • klemenk / 03.06.2019. ob 08:12 +3 - 1

  Bolj blesavega vprsanja se ne. Ponovno hvalisanje nekega kvazi sistema zastavljenega po slovensko (beri polovicarsko delo) V tujini se tovrstni semaforji prilgajajo z ZELENO in se prizgejo na RDECO v kolikor pride do nasprotnega prometa ali pa je prevelika hitrost. Konstantna voznja zmanjsuje emisije in hrup. Dela se na pretocnosti (pa ceprav je ura 0100) in ne na nepretocnosti.

  +3 - 1
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin