S kakšnimi ukrepi nad gnečo v Ljubljani #video

Se tudi vi na poti v službo in iz nje, na nujen opravek, v šolo … Vsak dan zataknete v hudi gneči v jutranjih in popoldanskih urah? Na Darsu pravijo, da je rešitev v šestpasovnici, proučujejo pa tudi možnosti, da bi uporabili odstavne pasove za promet v prometnih konicah.

[video: 65440 / ]

Vedno več avtomobilov, praviloma z enim samim potnikom, kravžlja živce vsem, ki se dnevno vozijo na delo v prestolnico. Slovenija je med državami, kjer so ljudje najbolj obsedeni z avtomobili. Milijon sto tisoč jih imamo, kar pomeni en avto na dva državljana.  

Med šesto in osmo zjutraj je najbolj oblegana cesta v državi severna ljubljanska obvoznica Brdo–Kozarje. Veliki zastoji so iz smeri Domžal in Grosuplja, vse drvi proti Ljubljani. Promet takrat tudi stoji, najhuje je okoli sedme zjutraj.

Kaj bi lahko zmanjšalo gnečo na ljubljanskih cestah, je v oddaji Danes na Planet TV raziskovala novinarka Veronika Lavrenčič. "Ukrep, zelo konkreten, za katerega je že sprejet državni prostorski načrt, je razširitev v šestpasovnico na odseku Koseze–Kozarje," pojasnjuje Vili Žavrlan z Darsa in dodaja, da proučujejo tudi možnosti, da bi uporabili odstavne pasove za promet v prometnih konicah.

Sorodne vsebine

Komentarji

4
  • modrooki / 13.10.2017. ob 00:05

    Smo pa tudi država z zelo ruralno poselitvijo: redkokatera druga država ima tako velik delež prebivalstva, ki ne živi v večjih mestih. Ko to dejstvo združiš s slabim javnim prevozom... Mislim, da bi namesto problematiziranja, lahko to raje uporabili kot razvojno priložnost: V nečem smo edinstveni. Zakaj to zatirati.

  • modrooki / 13.10.2017. ob 00:57

    Malo statistike: pri nas živi skoraj 65,8 odstotkov prebivalstva v mestih z manj kot 10.000 prebivalci. Avstriji je ta odstotek 54,3%, na hrvaškem pa 43,6%. Če naprimer ocenimo da so ti ljudje verjetno precej odvisni od avtomobilov, potem je pri nas od avtomobilov življenjsko odvisnih 21% več prebivalcev kot v Avstriji in 50% več kot na hrvaškem,

  • janez123 / 12.10.2017. ob 23:38

    ukinit prevoz na delo , oziroma samo direktno plačilo mesečne karte za bus ali vlak . Gneče bo v trenutku konec.

Prikaži vse

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano