Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 8. 2011,
8.33

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

promet promet varnost

Nedelja, 28. 8. 2011, 8.33

4 leta, 3 mesece

Poslabšana prometna varnost na mariborskem območju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prometna varnost na mariborskem območju se je v prvi polovici letošnjega leta poslabšala.

V primerjavi z enakim obdobjem lani se je sicer zgodilo manj prometnih nesreč, a so bile te mnogo bolj smrtonosne, kaže poročilo Policijske uprave Maribor. Letos umrlo že 23 ljudi V prvi polovici letošnjega leta so policisti Policijske uprave Maribor obravnavali 2026 prometnih nesreč, kar je devet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. A v teh nesrečah je umrlo 23 ljudi, medtem ko so ceste v prvih šestih mesecih lanskega leta terjale (le) osem življenj. Nesreče predvsem zaradi neupoštevanja pravil Samo v Mestni občini Maribor je bilo obravnavanih 875 prometnih nesreč (11 odstotkov manj kot lani), pri čemer so našteli šest smrtnih žrtev (lani eno). Kot vzrok prometnih nesreč izstopajo premiki z vozilom, zatem pa neupoštevanje pravil o prednosti, neustrezna varnostna razdalja, nepravilna stran ali smer vožnje ter neprilagojena hitrost. Problematika alkohola v cestnem prometu v mestu je podobna kot v preteklih letih - v letu 2011 je bilo alkoholiziranih enajst odstotkov povzročiteljev prometnih nesreč.

Prometna varnost otrok letos boljša

Prometna varnost otrok na območju Mestne občine Maribor se je po drugi strani izboljšala. V prometnih nesrečah je bilo v prvi polovici tega leta udeleženih 23 otrok, medtem ko jih je bilo lani kar 45. Med njimi ni bilo smrtnih žrtev ali hudo telesno poškodovanih. Otroci so bili v prometnih nesrečah najpogosteje udeleženi kot potniki; sami so povzročili tri prometne nesreče, še kaže policijsko poročilo, ki ga je na seji ta teden obravnaval svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Maribor.

Preventivne aktivnosti bodo še okrepili Kljub ugodni statistiki je treba po ocenah predsednika omenjenega sveta Bojana Kranjca spričo začetka novega šolskega leta okrepiti preventivne aktivnosti. Tako bo tudi letos s pomočjo prostovoljcev organizirano varovanje otrok na šolskih poteh na najbolj nevarnih mestih v Mariboru, razdeljevali bodo vzgojno-preventivno gradivo, rumene rutice in kresničke. V okolici šol bodo izobesili plakate Šolska pot in preventivne radarske table.

Prometna vzgoja kot obvezen predmet? Na tokratni seji sveta so se tudi strinjali, da bi morala biti prometna vzgoja obvezen predmet v šolah, vsaj enkrat tedensko v vseh razredih. Po mnenju Krajnca je predvsem premalo poudarka na škodljivih vplivih drog in alkohola na varnost v prometu, zato so se odločili, da bodo sami izdelali program in nato enkrat letno organizirali predavanje v osnovnih šolah.

Ne spreglejte