Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
22. 5. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

5

Natisni članek

promet promet nasvet avtocesta avtocesta razvrščanje

Ponedeljek, 22. 5. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Po desni mimo kolone na avtocesti? Nestrpnost vas lahko stane 300 evrov.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

5

Vožnja mimo kolone na avtocesti po odstavnem pasu lahko povzroči hujši nalet, prepreči razvrščanje za prehod reševalcev in nestrpnega voznika stane 300 evrov.

Kar trije avtomobili vzporedno na dvopasovni avtocesti? | Foto: Metka Prezelj Kar trije avtomobili vzporedno na dvopasovni avtocesti? Foto: Metka Prezelj

Ker je bil pretekli konec tedna v znamenju vzdrževalnih del na delu ljubljanske obvoznice in ker zastoji zaradi del Darsovih ekip zagotovo niso bili zadnji letos, gre pred poletno turistično sezono opozoriti še na naslednje: na pravilno razvrščanje ob zastojih na avtocestah, ki je osnova hitrega in učinkovitega reševanja intervencijskih služb – ko je to sploh potrebno –, lahko pomembno vpliva tudi namenska vožnja mimo kolone po odstavnem pasu.

Zakon o pravilih cestnega prometa? Kdo lahko vozi po odstavnem pasu?

Na odstavnem pasu ali odstavni niši je prepovedano voziti, parkirati ali se ustaviti, dovoljeni sta le ustavitev v sili in ustavitev zaradi nudenja pomoči. Voznik vozila, ki je ustavil v sili, mora poskrbeti za takojšnjo odstranitev vozila. Če tega ne stori, vozilo na njegove stroške odstrani izvajalec rednega vzdrževanja cest skladno z določbami zakona, ki ureja ceste.

Na odstavnem pasu ali odstavni niši lahko vozijo in ustavijo vozila:

-    nujne medicinske pomoči, gasilska vozila in vozila zaščite in reševanja pri izvajanju intervencijskih nalog,
-    izvajalca rednega vzdrževanja avtoceste pri pregledu in vzdrževanju ceste ter pri izločanju vozil,
-    upravljavca cestninskih cest, ki jih pri izvajanju nadzora uporabljajo cestninski nadzorniki,
-    policije in vojaške policije pri nadzoru in urejanju cestnega prometa in
-    inšpektorjev pri opravljanju inšpekcijskega nadzora.

Če pa istočasno po odstavnem pasu vozijo avtomobili, katerih vozniki nočejo čakati v koloni, temveč vozijo mimo po desni strani, lahko to prepreči učinkovito reševanje in seveda pripelje tudi do drugih nevarnih prometnih položajev. | Foto: Metka Prezelj Če pa istočasno po odstavnem pasu vozijo avtomobili, katerih vozniki nočejo čakati v koloni, temveč vozijo mimo po desni strani, lahko to prepreči učinkovito reševanje in seveda pripelje tudi do drugih nevarnih prometnih položajev. Foto: Metka Prezelj

Nestrpni vozniki lahko preprečijo učinkovitost reševalcev

Po trenutnem zakonu o cestah je odstavni pas namenjen le ustavitvi v primeru okvare vozila oziroma zdravstvenih težav voznika. Infrastrukturno ministrstvo po naših podatkih pripravlja spremembo zakona, ki bo odstavni pas namenil tudi umiku desno vozečih vozil in tako zagotavljanju dovolj velikega prostora na sredini cestišča za mimo vozeče tovornjake gasilnih služb.

Če pa istočasno po odstavnem pasu vozijo avtomobili, katerih vozniki nočejo čakati v koloni, temveč vozijo mimo po desni strani, lahko to prepreči učinkovito reševanje in seveda pripelje tudi do drugih nevarnih prometnih položajev.

Več sto metrov po odstavnem pasu

Take primere smo videli tudi v zadnjih dveh dnevih na primorski avtocesti v smeri Ljubljane: daljši zastoj, večina voznikov potrpežljivo vozi na levem in desnem prometnem pasu, peščica pa si je čakalno dobo do izvoza na Brezovici krajšala z več sto metrov dolgo vožnjo po odstavnem pasu.

Kdor vozi po odstavnem pasu, mu grozi globa 300 evrov. Policisti sicer redko nadzirajo podobno vozniško prakso na avtocestah, predvsem ob napovedanih zastojih ali vzdrževalnih delih pa jih ob zapori oziroma zoženju ceste tudi lahko pričakujete.

Pretekli konec tedna so se začele počitnice v Nemčiji (Hamburg), prihodnji teden se bodo začele tudi v Belgiji in preostalih predelih Nemčije. V sredo, 24. maja, popoldne je pričakovati močno povečan promet od Avstrije proti Hrvaški. V četrtek, 25. maja, je zaradi praznika (vnebohod) omejitev tovornega prometa v Avstriji, Nemčiji in na Češkem ter možnost povečanega prometa tovornih vozil pred prehodi z Avstrijo tako v četrtek popoldne kot v petek zjutraj.
Ne spreglejte