Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
20. 10. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Natisni članek

prometna varnost promet promet Postani boljši voznik

Sobota, 20. 10. 2018, 4.00

5 let, 6 mesecev

Nov prijem v avtu: Se ga bomo učili tudi Slovenci?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Nizozemci že obvladajo poseben prijem v avtomobilu, ki lahko precej zmanjša možnost trka med avtomobili in kolesarji, zdaj želijo o njem ozavestiti svoje voznike tudi v Veliki Britaniji. Bi ga morali spoznati tudi vozniki v Sloveniji?

Nizozemska spada med države, kjer je dnevna uporaba koles zelo priljubljena, temu primerna pa je tam tudi ureditev prometne infrastrukture. Kolesarske steze so torej zelo široke, kar povečuje razmik med kolesarji in avtomobili ter preostalimi prevoznimi sredstvi na drugi strani.

Avtomoto To so kolesarski šoki na ulicah Ljubljane #video

Nepreviden voznik lahko tako zapre pot kolesarju. | Foto: Gregor Pavšič Nepreviden voznik lahko tako zapre pot kolesarju. Foto: Gregor Pavšič Voznik vrata odpre z desno roko – zakaj?

Poleg tega so Nizozemci pri usposabljanju novih voznikov uvedli še poseben prijem. To je majhen trik, ki pa lahko občutno izboljša varnost kolesarjev in zmanjša možnost trka. Ko Nizozemec izstopa iz avtomobila, kljuko vrat prime z desno, ne levo roko. Pri sopotniku je ravno obratno. Taka poteza potnika v avtu prisili, da zavrti telo, svoj pogled usmeri prek rame in tam opazi kolesarje, ki se mu približujejo. Če bi takrat odprl vrata, bi se lahko kolesar zaletel vanje.

To navado bodo predstavili Angležem, bi jo morali poznati tudi v Sloveniji?

To navado bodo zdaj poskušali uvesti tudi snovalci prometne varnosti v Veliki Britaniji. Tak postopek odpiranja vrat bodo zapisali v svojo zbirko Highway Code, zbor vseh predpisov in nasvetov za varno vožnjo v prometu. Britanci jo imajo že od leta 1931 in jo redno posodabljajo. Ta knjiga predvideva tudi ustrezno vedenje kolesarjev in pešcev, skratka vseh udeleženih skupin v prometu.

Poleg tega bodo natančneje opredelili varno prehitevanje avtomobilov in kolesarjev. Voznik avtomobila naj bi pri prehitevanju do kolesarja pustil vsaj toliko prostora, kot da bi prehiteval avtomobil. Besedno zvezo "naj bi" bodo predvidoma zamenjali z "mora".

 

Kje in zakaj so kolesarji najbolj ranljivi?

V analizi nesreč iz leta 2017 so na Agenciji za varnost prometa (AVP) ugotovili, da se je več kot 80 odstotkov prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev zgodilo znotraj naselij. Med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev so po njihovih navedbah neupoštevanje pravil o prednosti (26 odstotkov), neprilagojena hitrost (21 odstotkov) in nepravilna stran oziroma smer vožnje (16 odstotkov). Pri AVP spodbujajo tudi uporabo čelade, ki zmanjšuje težo posledic in poškodb glave za od 40 do 70 odstotkov. Za otroke in mladostnike do 18. leta je čelada obvezna.

Vozniki koles so v najhujših prometnih nesrečah v več kot polovici primerov povzročitelji nesreče. Kolesarji najpogosteje povzročijo prometne nesreče zaradi:

- nepravilne strani in smeri vožnje (vozijo preblizu roba vozišča ali celo po nasprotni polovici), kar je pogosto povezano tudi z vožnjo pod vplivom alkohola,

- vožnje pod vplivom alkohola,

- neupoštevanja pravil o prednosti (največkrat na križiščih, saj pozabljajo, da tamkajšnji znak stop ali znak križišča s prednostno cesto velja tudi zanje, ne le za voznike motornih vozil,

- pogosto neprilagojene hitrosti stanju in lastnostim ceste, še posebej na posameznih odsekih cest z večjim naklonom.
Ne spreglejte