Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 12. 2019,
8.06

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

7

Natisni članek

reševalni pas nesreča nesreča ceste ceste promet promet

Četrtek, 12. 12. 2019, 8.06

4 leta, 4 mesece

Reševalci na avtocesti naleteli na zastoj. Poglejte, kako so se odzvali vozniki. #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,55

7

Zjutraj sta se na primorski avtocesti zgodili dve prometni nesreči, zaradi česar je nastal daljši zastoj. Ravno v tem času pa je mimo pripeljalo reševalno vozilo, ki je bilo na poti v klinični center. Kljub prometnemu zamašku so se vozniki tokrat izkazali in se še pravočasno umaknili reševalnemu vozilu. Da si vozniki zaslužijo pohvalo, dokazuje tudi posnetek, ki je zaokrožil na družbenem omrežju Facebook.

Vir: Ustvarimo reševalni pas na avtocestah.


Avtomoto Previdno: smrtna nevarnost na avtocestah #video

Zjutraj se je na primorski avtocesti pred izvozom Brezovica proti Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri so trčila štiri vozila. Po pojasnilih Policijske uprave Ljubljana se je to zgodilo, ker je voznik zaradi neprilagojene hitrosti trčil v vozilo pred njim, ki je zmanjšalo hitrost zaradi razmer v prometu. Policisti so povzročitelju nesreče izdali plačilni nalog.

Fotogalerija
1 / 4

Na primorski avtocesti sta se zjutraj zgodili dve prometni nesreči.


"Pokažimo, kako to dela Slovenija"

V nesreči sta bili lažje poškodovani potnici v enem izmed udeleženih vozil. Po nesreči je nastal daljši zastoj. Vozilom, ki so obstali na cesti, je ob nujni intervenciji reševalnega vozila, ki je bilo ravno na poti v klinični center, uspelo ustvariti reševalni pas, za kar so si prislužili pohvale na družbenih omrežjih.  

Glede na zakon o pravilih v cestnem prometu morajo vozniki v primeru ustavljanja ali zastoja prometa na avtocesti in hitri cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer med kolonama vozil takoj vzpostaviti reševalni pas, ki je dovolj širok za varno vožnjo intervencijskih vozil. 

reševalec rešilec reševalno vozilo prva pomoč | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

"Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na skrajnem levem prometnem pasu, se morajo razvrstiti čim bolj levo, tudi čez robno črto smernega vozišča. Vozila, ki se ustavljajo ali stojijo na ostalih prometnih pasovih, pa se morajo razvrstiti čim bolj desno, tudi čez robno črto smernega vozišča, kar vključuje tudi odstavni pas," piše v prej omenjenem zakonu.

Tudi med zastojem mora biti med kolonama vozil na prehitevalnem pasu dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil, ki so opremljena z modro ali rumeno lučjo, torej tudi za reševalna vozila, gasilce, policijo, izvajalce rednega vzdrževanja in inšpekcijske službe. Predpisana globa za nepravilno razvrščeno vozilo ob zastoju na avtocesti ali hitri cesti je 200 evrov.

Nedaleč stran še ena nesreča

Približno eno uro po nesreči na izvozu Brezovica se je zgodila še ena nesreča, tokrat pred izvozom Vrhnika proti Ljubljani. V nesreči sta bila udeležena voznica osebnega vozila in voznik tovornjaka. Kot so sporočili iz Policijske uprave Ljubljana, se je nesreča zgodila, ker je voznica zaradi vožnje na prekratki razdalji trčila v zadnji del tovornjaka. V nesreči ni bil nihče poškodovan, policisti pa so voznici izdali plačilni nalog.

Dars
Avtomoto "Tole bi spadalo v rubriko Saj ni res, pa je ..." #video

 

Ne spreglejte