Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 3. 2013,
9.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Francija promet promet Nemčija

Torek, 12. 3. 2013, 9.53

6 let, 6 mesecev

Na letališču v Frankfurtu odprli drugo pristajalno stezo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sneg je v Franciji in Nemčiji povzročil številne nevšečnosti. V Nemčiji so zaradi obilnega sneženja začasno zaprli letališče v Frankfurtu.

V Bretanji in Normandiji na severozahodu Francije je danes zaradi snega brez elektrike več kot 80.000 gospodinjstev, več kot 2000 ljudi pa je čez noč ostalo ujetih v svojih avtomobilih. Promet je še naprej otežen tudi na območju Pariza. O snegu poročajo tudi iz Velike Britanije, Belgije in Nemčije.

Meteorološka služba je zaradi neobičajno obilnih snežnih padavin za to obdobje razglasila oranžni alarm v več kot 20 departmajih na severu in zahodu Francije. V departmajih Manche in Calvados so prvič v zgodovini razglasili "rdeči alarm" zardi snega, s katerim pozivajo ljudi, naj ne zapuščajo domov.

Vlada je vzpostavila ministrsko krizno skupino. Vremenoslovci sicer napovedujejo, da bo snežilo do srede zjutraj.

Najhuje je v departmaju Manche, kjer je zapadlo med 50 in 60 centimetrov snega. Tam je ponoči na cesti med Valognesom in Cherbourgom obtičalo več sto vozil. V okoliških krajih so odprli dvorane in telovadnice, kjer so sprejeli voznike, ki jih je presenetil sneg.

V Cherbourgu se je v ponedeljek zvečer v težavah znašel trajekt s 500 potniki, ki mu v prvem poskusu zaradi močnih padavin in vetra ni uspelo pristati. V departmaju Manche danes vlaki ne vozijo.

O težavah v železniškem prometu poročajo tudi z območja Pariza, kjer vlaki vsak dan prepeljejo sedem milijonov potnikov. Promet primestnih vlakov je otežen v celotni regiji in na vseh linijah, zato francoske železnice svetujejo potnikom, naj ne potujejo v Pariz, če ni nujno.

Upočasnjen tudi cestni promet Zaradi poledice in številnih prometnih nesreč je upočasnjen tudi cestni promet. V prometni nesreči blizu mesta Lille je bilo ranjenih 14 ljudi. Nekega 58-letnega brezdomca pa so v mestu Saint-Brieuc na severozahodu države našli mrtvega. Razlog za smrt naj bi bil ravno mraz.

Na pariških letališčih Charles de Gaulle in Orly so medtem odpovedali četrtino poletov. Na Orlyu je prišlo tudi do incidenta, ko je neko tunizijsko letalo na poletu iz Djerbe s 140 ljudmi na krovu ob pristanku zdrsnilo s steze. Ranjenih k sreči ni bilo.

Od ponedeljka sneži tudi v Belgiji, kjer se je na glavnih cestah nabralo za 1600 kilometrov zastojev namesto običajnih 200. Otežen je tudi železniški in avtobusni promet. Vlaki Thalys med Parizom in Brusljem imajo precejšnje zamude.

Zaprto letališče v Frankfurtu Zaradi obilnega sneženja so pozno dopoldne zaprli letališče v Frankfurtu. Sprva so napovedovali, da bo letalski promet na njem znova stekel ob 13.30, ko naj bi sneženje ponehalo. Vendar je upravljavec uspel do tedaj odpreti le eno letališko stezo, s katere je vzletelo nekaj letal. Popoldne so odprli še eno in omogočili tudi pristanke.

Dokler niso očistili še druge steze, ni bilo mogoče niti pristajanje na tem letališču. Od predvidenih 1250 načrtovanih letov so jih morali 700 odpovedati, je povedala tiskovna predstavnica letališča. Opozorila je še, da bo do odpovedi in zamud prihajalo tudi v sredo.

Frankfurtsko letališče je za londonskim Heathrowom in pariškim Charlesom de Gaullom tretje največje letališče v Evropi.

Ne spreglejte