SiolNET. Avtomoto Promet
9,60

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Kako se izogniti eni od višjih kazni na cestah?

9,60

termometer

varnostna razdalja
Varnostna razdalja mora ne glede na vozne razmere omogočati, da lahko voznik zmanjša hitrost ali ustavi vozilo in s tem prepreči trčenje, če voznik pred njim zmanjša hitrost ali ustavi vozilo. Foto: Gregor Pavšič

Policisti na slovenskih cestah vsak dan ujamejo več kot deset voznikov s premajhno varnostno razdaljo. Ta povzroča zastoje in verižna trčenja, voznika pa lahko v primeru globe olajša za od 40 do 300 evrov. Na avtocesti smo preverili, kakšne so navade voznikov zunaj glavne prometne konice.

tovornjak varnostna razdalja Avtomoto Osupljiva meritev: Kdaj tovornjakar ne vidi več avta #video

Neustrezna varnostna razdalja spada med neposredne vzroke številnih nevšečnosti v vsakdanjem prometu. Premajhna razdalja med vozili poskrbi za hitrejši nastanek zastojev, prav tako je večja nevarnost naletov in verižnih trčenj.

Označbe so vzpostavljene na odseku avtoceste A2 med Ljubljano (Šmartnim) in Vodicami. Označbe so vzpostavljene na odseku avtoceste A2 med Ljubljano (Šmartnim) in Vodicami. Foto: DARS V teoriji za varnostno razdaljo dve sekundi, v praksi pa?

Predlanskim se je zaradi neustrezne varnostne razdalje pripetilo 327, lani pa 357 prometnih nesreč. Varnostna razdalja mora ne glede na vozne razmere omogočati, da lahko voznik zmanjša hitrost ali ustavi vozilo in s tem prepreči trčenje, če voznik pred njim zmanjša hitrost ali ustavi vozilo.

Varnostna razdalja mora hkrati omogočati, da se lahko voznik, ki prehiteva, varno vrne na izhodiščni prometni pas.

 V normalnih okoliščinah varnostna razdalja ne sme biti manjša od razdalje, ki jo prevozimo v dveh sekundah. Če vozimo s hitrostjo 100 km/h, tako varnostna razdalja znaša vsaj 54 metrov, pri hitrosti 130 km/h pa vsaj 72 metrov.

Puščice preprosto pokažejo ustreznost razmaka med vozili

Na Gorenjski avtocesti so pri Darsu letos vzpostavili testno označitev, ki ponazarjajo ustrezno varnostno razdaljo. Na cesto so narisali puščice, ki predvidevajo ustrezen razmak med avtomobili pri hitrosti 130 kilometrov na uro. Označbe so vzpostavljene na odseku avtoceste A2 med Ljubljano (Šmartnim) in Vodicami, kjer so puščice na skupni dolžini treh kilometrov cestišča nanizane v medsebojni oddaljenosti 70 metrov.

Video – Primeri dobrih in slabih praks z gorenjske avtoceste

Na odsekih brez tovrstnih talnih označb si lahko vozniki med vožnjo kadarkoli pomagajo tudi z drugim orodjem: tako imenovanim "pravilom dveh sekund". Uporabljamo ga tako, da si ob robu cestišča sami izberemo predmet oziroma orientacijsko točko. Ko pred nami vozeče vozilo z zadnjim delom vozila prevozi izbrano točko, začnemo šteti v sekundnem taktu: "Enaindvajset, dvaindvajset." Če ob izteku štetja dveh sekund sami prevozimo isto točko s sprednjim delom vozila, imamo ustrezno varnostno razdaljo. Če jo prevozimo predčasno, pa je naša varnostna razdalja premajhna.

Policisti vsak dan ujamejo več kot deset voznikov s premajhno varnostno razdaljo

Policisti ustrezno varnostno razdaljo merijo s posebnimi laserji in, sodeč po statistiki, ti prekrški niso redki. V prvih osmih mesecih letošnjega leta je policija ugotovila 2.539 tovrstnih kršitev, kar pomeni več kot deset na dan.

"Ustrezna varnostna razdalja med vozili je razdalja, ki jo vozilo pri določeni hitrosti prevozi v dveh sekundah. Ob dobrih prometnih razmerah, kadar se oblikuje kolona, ki vozi z zmanjšano hitrostjo se varnostna razdalja lahko zmanjša, vendar ne sme biti manjša od razdalje, ki jo vozilo pri hitrosti, s kakršno vozi, prevozi v eni sekundi," pravi teoretična razlaga ustrezne varnostne razdalje po Zakonu o predpisih v cestnem prometu, ki za tak prekršek sicer predvideva globo od 40 do 300 evrov. To je tako eden od dražjih prekrškov, globa za telefoniranje med vožnjo je le 80 evrov.

Radarski tempomati spustijo avtomobile bližje

Številni moderni avtomobili imajo vgrajen opozorilni sistem za merjenje varnostne razdalje v sekundah. Pri tem upoštevajo hitrost in razdaljo do vozila pred nami. Aktivni tempomati sicer omogočajo manjšo varnostno razdaljo od zgoraj omenjene. Tretja stopnja samodejne vožnje bo omogočila varnejšo vožnjo po avtocestah, saj bodo avtomobili sami skrbeli za pravilno razdaljo (to počnejo že danes), prav tako pa tudi prevzeli nadzor nad volanom v teh predvidljivih okoliščinah.

Komentarji

14

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • fizik10 / 28.09.2018. ob 16:40 +4 0

  Še to: Če se recimo vsi na večpasovnici držimo varnostne razdalje, potem sploh ne morem iti prehitevat, ker bom v tem trenutku drastično zmanjšal varnostno razdaljo sebi in tudi vozilu za menoj. Joooj, kakšne bedarije si nekateri izmišljujejo, po drugi strani pa najdeš zadaj vozeče policaje, katerim ne moreš videti niti luči, ker so se prilimali na moj avto. Pa da ne bo kdo mislil, da sem le občasno na cesti in ne poznam razmer... letno prevozim med 100.000 in 150.000km.

  +4 0
 • Maya_Truchanas / 29.09.2018. ob 15:13 +4 0

  Začnite zdaj preprosto z denarjem od doma. Začnite z dodatno delovno knjigo v višini 1000 evrov na domu. Pred tem mesecem sem dobil 29.748 $ iz tega preprostega lokalnega poklica. Ta dejavnost je resnično presenetljiva in dosledno daje strašno plačo za vzdrževanje. Vsakdo bi zdaj lahko učinkoviteje zaslužil več spletnih plačikll preprosto z navodili na tem blogu ....... .......... ➥➥ ➥ ➥➥ w­w­w­.­W­e­b­J­o­b­9­8­.­C­o­m

  +4 0
 • Iztok / 28.09.2018. ob 10:12 +5 - 1

  Na avtocesti probam držati varnostno razdaljo. Pravim probam saj ko jo imam se vedno nekdo vrine vmes in je ni več! Torej za vsako ko se nekdo vrine spet moram upočasnit in vzpostavit varnostno razdaljo. To lahko delam v nedogled in na koncu se peljem le še 60 km/h in sem praktično že ovira na cesti. V tem primeru pridem po stari cesti hitreje do cilja. To je seveda odličen sistem za pobiranje kazni saj je skorajda nemogoče imeti varnostno razdaljo.

  +5 - 1
delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin