SiolNET. Avtomoto Promet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bruselj bo finančno podprl projekte za razvoj prometne infrastrukture v EU

1

termometer

Evropska komisija je izbrala 26 projektov, ki bodo v okviru programa za vseevropsko prometno omrežje (TEN-T) skupaj prejeli več kot 160 milijonov evrov podpore.

Podpora je namenjena nadaljnjnemu razvoju prometne infrastrukture v EU. Tako bodo prispevali k varnejšemu in učinkovitejšemu evropskemu prometnem omrežju, so sporočili iz Bruslja.

Eden od ciljev: Železnica privlačnejša za prevoz tovora po Evropi Izbrani projekti bodo finančna sredstva EU uporabili za uresničevanje prednostnih ciljev programa TEN-T ter tako prispevali k varnejšemu, bolj konkurenčnemu in učinkovitejšemu evropskem prometnem omrežju, so zapisali v sredinem sporočilu.

EU bo v okviru tega z več kot sedmimi milijoni evrov sofinancirala vrsto študij za proučitev določenih ključnih vidikov, ki se nanašajo na koridor železniškega tovornega prometa. Ko bodo študije zaključene, bo to pospešilo izgradnjo koridorjev, kar bo končno prispevalo k temu, da bo železnica postala privlačnejša za prevoz tovora po Evropi.

Študije bo vodila izvajalska agencija za vseevropsko prometno omrežje Približno 6,5 milijona evrov bo namenjenih za prvi niz študij, ki jih bo usklajevalo združenje upravljavcev evropske železniške infrastrukture - Rail Net Europe (RNE), v njem pa sodelujejo Avstrija, Nemčija, Danska, Belgija, Nizozemska, Velika Britanija, Slovaška, Italija, Madžarska in Slovenija.

Drugi niz študij, ki bo osredotočen izključno na koridorja 1 in 2, vključuje študije trga prevoznih storitev in študije obratovanja vlakov, daljših od 740 metrov, ter osnutek izvajanja načrta za koridor 1. Za te študije bo namenjenih 825.000 evrov.

Študije bo vodila izvajalska agencija za vseevropsko prometno omrežje, zaključene pa naj bi bile do začetka leta 2014.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin