SiolNET. Avtomoto Novice
2,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Novi chiron stane vsaj okrog 2,5 milijona evrov

Že 200 naročil za buggati chirona, zdaj še po hitrostni rekord: bo padlo 460 km/h?

2,20

termometer

 | Foto:

Da bo chiron dostojen tekmec legendarnega veyrona, ga bodo pri Bugattiju postavili tudi na stezo za doseganje novega Guinnessovega hitrostnega rekorda. Lahko chiron preseže hitrost 460 kilometrov na uro?

Chirona čaka preizkus na Volkswagnovi 20-kilometrski testni ravnici

Bugatti je pretekli konec na avtomobilskem festivalu v Goodwoodu prvič na cesti razkril novega chirona, naslednika legendarnega veyrona. Predsednik znamke Wolfgang Dürheimer je že pred slabima dvema tednoma na ravnini dirkališča v Le Mansu, pred tamkajšnjo 24-urno vztrajnostno dirko, s chironom dosegel hitrost 380 kilometrov na uro. S tem je jasno napovedal, da namerava chiron popraviti Guinnessov uradni svetovni rekord 431 kilometrov na uro. Z veyronom so ga leta 2010 dosegli na znamenitem Volkswagnovem testnem odseku Ehra-Lessien.

Chiron ima več kot 400 dodatnih "konjev"

V primerjavi z zadnjo različico veyrona je dobil motor chirona več kot 400 dodatnih "konjev", Njegov osemlitrski 16-valjni motor s štirimi turbinskimi polnilniki zdaj zmore 1.480 "konjev" in 1.600 njutonmetrov navora. Po predvidevanjih inženirjev pri Bugattiju, ki so za zdaj sicer opravili le računalniške simulacije in ne dejanskega testa, bi moral biti chiron sposoben doseči hitrost več kot 460 kilometrov na uro.

Novi chiron v Goodwoodu.  | Foto: Novi chiron v Goodwoodu.

Dvesto kupcev že oddalo prednaročila

Za tak dosežek bodo morali chironu seveda odvzeti serijsko elektronsko omejitev hitrosti. Pri veyronu so storili enako, a je odbor pri Guinnessu odločil, da to ne vpliva na naravo serijskega avtomobila, in spremembo dovolil.

Medtem ko je Bugatti že dobil več kot 200 prednaročil za chirona, njegova začetna cena znaša okrog 2,5 milijona evrov, bo z njim nov hitrostni rekord v Nemčiji najbrž poskušal postaviti čez dve leti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 24
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin