Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
22. 6. 2021,
8.14

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

2

Natisni članek

volvo XC60 električni avtomobili Volvo

Torek, 22. 6. 2021, 8.14

2 leti, 10 mesecev

Volvo in Northvolt

Zanimiva prihodnost Volva: znane so nove podrobnosti

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,74

2

Volvo električni | Leta 2030 bodo imeli novi avtomobili pri Volvu le še električne motorje. | Foto Volvo

Leta 2030 bodo imeli novi avtomobili pri Volvu le še električne motorje.

Foto: Volvo

Volvo želi konec desetletja prodajati le še polno električne avtomobile. Del te strategije je partnerstvo in nova tovarna s proizvajalcem baterij. Povsem električen (morda celo izključno?) bo tudi novi volvo XC60.

Volvo električni | Foto: Volvo Foto: Volvo Volvo sodi med tiste tradicionalne avtomobilske znamke, ki so do zdaj najbolj jasno začrtale pot do le še električne ponudbe svojih vozil. Do sredine desetletja želijo imeti električnih že vsaj polovico svojih modelov, leta 2030 pa bi iz ponudbe umaknili klasične motorje z notranjim izgorevanjem.

Povsem električen bo tudi naslednik njihovega modela XC60, ki bi lahko celo vodil ta velikoserijski Volvov prehod na električne pogone. Pri Volvu so potrdili električno različico XC60. Ni pa znano, ali bodo kljub temu ta zanje pomemben prodajni model ponujali tudi še s klasičnimi motorji.

Volvo in Northvolt sta ustanovila skupno podjetje, v katerem sta enakovredna lastnika. | Foto: Volvo Volvo in Northvolt sta ustanovila skupno podjetje, v katerem sta enakovredna lastnika. Foto: Volvo Volvo in Northvolt bosta gradila veliko tovarno baterij

Del Volvove strategije je partnerstvo z družbo Northvolt. Ustanovili so skupno podjetje, ki bo usmerjeno v izdelavo baterijskih pogonov za znamki Volvo in Polestar. Volvo in Northvolt sta enakovredna partnerja in bosta že prihodnje leto na Švedskem odprla razvojni center.

Prav tako bodo na še neznani lokaciji gradili novo tovarno baterij, ki bo začela delati leta 2026. Letno bodo tam izdelali do 50 gigavatnih ur (GWh) baterij, temu pa dodali še 15 GWh baterij iz obstoječe Northvoltove tovarne. V novi tovarni bodo zaposlili tri tisoč ljudi, prvi avtomobil z baterijami iz te tovarne pa bo prav omenjeni električni XC60.

Pri proizvodnji baterij obljubljajo trajnost postopka in uporabo elektrike iz obnovljivih virov. Že prihodnji teden bo Volvo razkril več podrobnejših načrtov glede preobrazbe pogonskih tehnologij v svojih vozilih.

Potrjena električna zasnova za novi XC60. Za zdaj še ni znano, ali bo imel tudi še klasične motorje. | Foto: Volvo Potrjena električna zasnova za novi XC60. Za zdaj še ni znano, ali bo imel tudi še klasične motorje. Foto: Volvo

Ne spreglejte