Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 10. 2017,
3.55

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

barva Apple

Nedelja, 22. 10. 2017, 3.55

6 let, 5 mesecev

Zakaj ja bela trendovska avtomobilska barva in koliko stane?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Bela barva je najbolj popularna izbira v zadnjih šestih letih. Do leta 2011 so se kupci največkrat odločili za srebrno barvo, ki je bila kar deset let največkrat izbrani odtenek v avtomobilski industriji. Bela barva je zagon dobila z uspešnostjo znamke Apple. Njihovi, v belo obarvani produkti, so dobili oznako kul in so predstavljali nekaj prestižnega. Ravno vse večja popularnost izdelkov Apple je botrovala, da so kupci belo barvo začeli povezovati s prestižem ter dvignili njeno priljubljenost. Enako velja za ameriškega proizvajalca električni vozil, Teslo, ki z belo barvo poudarjajo prestižnost svojih modelov.

Pri premijskih proizvajalcih je zgodba zelo podobna. Pri vseh sta bela in črna brez doplačila, individualizacijo pa na nov nivo dvignejo izredno veliko število posebnih in unikatnih barv. | Foto: Gašper Pirman Pri premijskih proizvajalcih je zgodba zelo podobna. Pri vseh sta bela in črna brez doplačila, individualizacijo pa na nov nivo dvignejo izredno veliko število posebnih in unikatnih barv. Foto: Gašper Pirman

Eden najpomembnejših faktorjev pri nakupu avtomobila je možnost personalizacije zunanjega videza. Barvni odtenek igra pomembno vlogo ob nakupu avtomobila, zato avtomobilski proizvajalci za najzahtevnejše kupce  nudijo vrsto ekskluzivnih barvnih kombinacij. V zadnjih letih smo opazili visoko rast števila belo obarvanih avtomobilov, ki so prekinili vladavino srebrno obarvanih vozil, v hitrem vzponu pa je tudi modra barva.

Kakšne so cene pri nas?

Pobrskali smo, kakšno politiko glede barv vodijo slovenski uvozniki in ugotovili, da pretiranih razlik ni. Pri Volkswagnu za belo barvo pri golfu dodatno računajo 133 evrov, pri polu 119 evrov. Edina barva brez doplačila je siva. Pri opel astri je za belo barvo potrebno doplačati 200 evrov, modri odtenek je brezplačen. Pri peugeotu je ob izbiri novega 308 za belo barvo doplačati 250 evrov, pri modelu 208 pa je brezplačna.

Pri Citroenu je bela barva brezplačna, prav tako pri toyoti yaris in renault cliu ali meganeu. Pri aurisu je za belo barvo potrebno doplačati 160 evrov, na seznamu brezplačnih barv se je znašla modra. Podoben trend je možno opaziti pri škodi. Pri fabii in octavii je potrebno za belo barvo doplačati (112 in 153 evrov), modra je brezplačna. Enaka politika je tudi pri Seatu, kjer je potrebno za belo, v primerjavi s škodo doplačati nekaj deset evrov več. Nizkocenovna dacia vam pri brezplačnih barvah ponuja dve opciji – belo in modro. Za kovinsko je potrebno doplačati 400-450 evrov.

Pri premijskih proizvajalcih je zgodba sila podobna. Audi vam nudi belo in črno barvo zastonj, vendar ima v ponudbi širok nabor posebnih barvnih odtenkov. Prav tako vam BMW nudi zastonj belo in črno, pri Volvu pa poleg bele in črne zastonj ponudijo še rdečo in modro. Pri Mercedes-Benzu od vzorca ne izstopajo. Zastonj vam ponudijo belo in črno, za doplačilo pa širok nabor različnih odtenkov, kjer se cene ustavijo šele pri 5 tisoč evrih.

Na cesti največ belih, srebrnih in modrih avtomobilov

V poročilu Axalta Global Automotive Color Popularity, ki velja za eno najboljših in zanesljivih poročil v avtomobilskem svetu, so razkrili, da je bela barva že sedmo leto največkrat izbrana avtomobilska barva. Nad njo se navdušujejo po celotni Aziji, Evropi in Ameriki, kjer je v ta odtenek obarvanih kar 35 odstotkov vseh vozil. Na drugo mesto se je v letošnjem letu uvrstila črna, saj je na treh trgih skupaj 18 odstotkov vseh vozil obarvanih v črno, na tretje mesto je padla srebrna, ki ima 13-odstotni delež.

Če rezultate pogledamo še nekoliko bolj podrobno, vidimo, da je v Indiji največkrat izbrana srebrna barva (30 odstotkov vseh prodanih vozil), Kitajci so povsem nori na belo, saj je 50 odstotkov vseh prodanih vozil obarvanih v belo. Podobno je možno zaznati tudi v Afriki (46 odstotkov) in Južni Ameriki (37 odstotkov). V Severni Ameriki je presenetljivo največkrat izbrana rdeča barva, Evropejci pa se vse bolj navdušujejo nad modro (9 odstotkov) in srebrno (21 odstotkov).

Vse več proizvajalcev se odloča za modro barvo. Je ena izmed najbolj prilagodljivih barv, ki jih je lažje proizvesti in se vse večkrat pojavlja na seznamu zastonjskih barv. | Foto: Klemen Korenjak Vse več proizvajalcev se odloča za modro barvo. Je ena izmed najbolj prilagodljivih barv, ki jih je lažje proizvesti in se vse večkrat pojavlja na seznamu zastonjskih barv. Foto: Klemen Korenjak

Zakaj lahko modra ogrozi vladavino bele barve?

Axalta analize opravlja že vse od leta 1953, ob pogledu na seznam petih najbolj priljubljenih barv pri avtomobilih pa bela v 64 letih le trikrat ni bila med petimi najbolj priljubljenimi barvami. V zadnjih letih se sicer kaže rast pisanih barv, med njimi pa izstopa modra barva, ki je izredno vsestranski odtenek. Proizvajalci mu lahko dodajo nekaj zelenega ali sivega odtenka, lahko je temnejša ali svetlejša, hkrati pa je modra barva eden lažjih odtenkov za prilagajanje. Ker je razmeroma dobro sprejeta in hkrati ena lažjih barv za proizvodnjo, jo proizvajalci vse večkrat ponujajo kot brezplačno izbiro pri nakupu avtomobila. Bela barva, ki je bila večino časa ''zastonjska'' barva, je, zaradi premijskega pridiha, postala v večini primerov plačljiva.

Ne spreglejte