SiolNET. Avtomoto Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zakaj bo britanska vlada dovolila testiranja samostojno vozečih avtomobilov

0

termometer

Britanska vlada bo dovolila testiranje samostojno vozečih avtomobilov na svojih cestah. Pospešiti želijo razvoj novih tehnologij in si zagotoviti svoj del pogače, vredne 1,1 bilijona evrov.

Industrija, ki bo v prihodnjih desetih letih vredna 1,1 bilijona evrov

Britanska vlada bo še v aktualnem mandatu iz zakona umaknila določilo o prepovedi uporabe samostojno vozečih avtomobilov na tamkajšnjih cestah. Preizkuse tovrstnih vozil bodo letos že dovolili na manjših lokalnih cestah, na avtoceste pa se bodo ti preizkusi preselili prihodnje leto. Predstavniki vlade izpostavljajo velik pomen tehnologije samostojno vozečih avtomobilov, ki jo opisujejo celo kot največji preboj po izumu motorja z notranjim izgorevanjem.

Britanci seveda upajo na pomembno vlogo v razvoju novih tehnologij. Po njihovih ocenah bo industrija samostojno vozečih avtomobilov do leta 2025 vredna 1,1 bilijona evrov.

V Sloveniji tovrstnih aktivnosti za zdaj ni

Britanci bodo predvidoma zapirali posamične vozne pasove, medtem ko bo promet po preostalih pasovih potekal normalno. S tem se bodo pridružili ZDA in tudi Nemčiji, ki bo samostojno vozečim avtomobilom namenila del avtoceste A9 med Münchnom in Berlinom.

"Spremljali bomo tehnološki razvoj na tem področju in morebitne spremembe predpisov o varnosti cestnega prometa v drugih državah. Če bo potrebno, bomo pripravili tudi ustrezno spremembo slovenske zakonodaje," so nam na ministrstvu za infrastrukturo odgovorili na vprašanje, ali se že pripravljajo na napovedane tehnološke novosti avtomobilskih proizvajalcev, ki delujoče sisteme aktivne samostojne vožnje napovedujejo že do leta 2020.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin