Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
27. 11. 2015,
10.28

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

letne gume zavarovanje nezgoda nesreča nesreča zima sneg škoda cesta zimska rekreacija

Petek, 27. 11. 2015, 10.28

1 leto, 1 mesec

Z letnimi gumami na zasneženo cesto: vam škodo še krije kasko zavarovanje?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Če na avtomobilu nimate zimske opreme in vam policija ter zavarovalnica dokažeta, da ste prav zato doživeli nesrečo, vam poleg globe grozi tudi izguba kasko zavarovanja in odškodnina za nastalo škodo.

Zimska oprema obvezna vselej, ko se sneg oprijemlje cestišča

Ustrezna zimska oprema (pnevmatike z oznako M+S, kombinacija letnih gum in verig ustreznih dimenzij) je v Sloveniji zakonsko določena od 15. novembra do 15. marca, a ne glede na datum je dejansko obvezna ob vsakem sneženju oziroma takrat, ko se sneg oprijema cestišča.

Vsako zimo ob dnevih sneženja, ki jih na prenatrpanih slovenskih avtocestah skoraj vedno spremljajo tudi zdrsi tovornih vozil in posledični večkilometrski zastoji, policija in Dars opozarjata na voznike tovornjakov z neustreznimi in celo letnimi gumami. Kdor se s takimi gumami na zasneženo cesto odpravi z avtomobilom, prav tako veliko tvega. Ne le policijske globe, temveč tudi številnih nevšečnosti v primeru nesreče.

"Neuporaba zimske opreme je le prekršek …"

Kdor z letnimi gumami na zasneženi cesti doživi nesrečo, zanjo kajpak samodejno ni kriv. Ker pa so pnevmatike edini fizični stik avtomobila s cesto, je vzročna povezava med nepravilnimi pnevmatikami in nesrečo – gledano iz vidika policije in zavarovalnic – pogosto očitna. Pri ogledu kraja prometne nesreče se vedno upošteva vsa dejstva in dokaze ter se presoja, kateri so tisti dejavniki, ki so vplivali na prometno nesrečo.

"Neuporaba zimske opreme seveda lahko vpliva na nastanek prometne nesreče, vendar gre samo za prekršek. Vzrok za prometno nesrečo pa so običajno neprilagojena hitrost, neustrezna stran in smer vožnje, nepravilni premik ali kaj podobnega," pravijo na slovenski policiji.

Kdor nima predpisane zimske opreme, lahko dobi globo 40 evrov, če pa s takim vozilom obstane na cesti ali celo ovira promet, znaša globa 500 evrov in pet kazenskih točk.

Povzročitelj nesreče lahko odgovarja za škodo v višini do 12 tisoč evrov

Vožnja v snegu brez ustrezne zimske opreme pa ne pomeni zgolj varnostnega tveganja za vse udeležence v prometu, ki se znajdejo v neposredni bližini takega avtomobila. Če povzročite prometno nesrečo s tehnično neprimernim oziroma za vožnjo v zimskih razmerah neustrezno opremljenim avtomobilom, se lahko močno zaplete tudi pri kritju škode, ki ste jo povzročili.

"Če se ugotovi, da je nesreča v neposredni vzročni zvezi z neustreznimi pnevmatikami, torej če je bila uporaba neustreznih pnevmatik neposredni vzrok za nesrečo, potem lahko zavarovalnica zavrne zahtevek za izplačilo škode iz avtomobilskega kaska," pojasnjujejo pri Zavarovalnici Triglav. Če je voznik obenem povzročil škodo še na drugem vozilu ali na cestni infrastrukturi (na primer poškodoval ograjo), bo zavarovalnica to škodo poravnala iz obveznega zavarovanja, nato pa lahko z odškodninskim zahtevkom uveljavlja povračilo od povzročitelja nesreče. Višina odškodnine, ki jo v tem primeru plača povzročitelj, je navzgor omejena do 12 tisoč evrov.

Ne spreglejte