Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
5. 4. 2016,
6.26

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

1

Natisni članek

Potovalni Avtomoto Družinski Avtomoto Terenski Avtomoto Volkswagen

Torek, 5. 4. 2016, 6.26

6 let, 7 mesecev

Volkswagen multivan panamericana – imidž družinskega pustolovca

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

1

Volkswgen T6 multivan PanAmericana | Foto Volkswagen

Foto: Volkswagen

Maja bo Volkswagen v salone pripeljal novo panamericano. Gre za avanturistično različico potovalnega kombija multivana, ki ga na osnovi aktualne generacije modela T6 predstavljajo kot največjega hišnega enoprostorca. No, panamericana želi s prostorom in večjo oddaljenostjo od tal konkurirati tudi športnim terencem.

Velikan brez težav zavije na peščeno plažo …

Ime po legendarni poti, ki povezuje obe Ameriki. Drugi terensko navdahnjeni volkswagni nosijo ime alltrack. T6 multivan je na voljo tudi kot lahki bivalnik z oznako california. | Foto: Volkswagen Ime po legendarni poti, ki povezuje obe Ameriki. Drugi terensko navdahnjeni volkswagni nosijo ime alltrack. T6 multivan je na voljo tudi kot lahki bivalnik z oznako california. Foto: Volkswagen

Bit nove panamericane je seveda prilagodljiv prostor, pravzaprav veliko prostora, ponastavljenega na okrepljeno, robustnejše podvozje, ki je od tal za dva centimetra bolj oddaljeno kot pri klasičnem multivanu. Piko na i dodajo še preizkušeni štirikolesni pogona 4motion, zaščita podvozja spredaj in zadaj ter ojačeni pragovi. Ker se panamericana posledično ne ustraši vsakega kolovoza, pa peska ali blatnih luž, je jasno, da želi z njim Volkswgen konkurirati tudi segmentu velikih in dragih športnih trenecev. Kot tak je ta avtomobil dejansko precej zanimiva alternativa, ki SUV-velikane pospravi v koš s prilagodljivim prostorom in sedežnimi kombinacijami, z imidžem pa ne zaostaja prav dosti. Žal tudi s ceno ne.

Da poleg vseh dodatnih možnosti aktivnega življenjskega sloga, ki jih ponujata štirikolesni pogon in robustnejše podvozje, panamericana želi tudi slediti modnim trendom SUV-segmenta, priča dejstvo, da je prvič na voljo tudi s pogonom samo na sprednji kolesni par. Da, za vse tiste, ki jim je všeč stil Indiana Jonesa, a asfalta v resnici ne zapustijo nikoli in vsako nedeljo skrbno oprejo svoj avtomobil.

Pri Volkswagnu filozofijo svojega terensko navdahnjenega potniškega kombija panamericana predstavljajo kot  vsestransko prilagodljivost uporabe prostora in udobja ne glede na podlago. | Foto: Volkswagen Pri Volkswagnu filozofijo svojega terensko navdahnjenega potniškega kombija panamericana predstavljajo kot vsestransko prilagodljivost uporabe prostora in udobja ne glede na podlago. Foto: Volkswagen

V notranjosti je pod nogami še vedno lahko robustna rebričasta pločevina

Vsa notranjost je sicer v znamenju trpežnih materialov, a oblikovalci niso pozabili na opcijsko dvobarvno usnjeno oblazinjenje kot trendovski poudarek te posebne izdaje multivana. | Foto: Volkswagen Vsa notranjost je sicer v znamenju trpežnih materialov, a oblikovalci niso pozabili na opcijsko dvobarvno usnjeno oblazinjenje kot trendovski poudarek te posebne izdaje multivana. Foto: Volkswagen

Za prave pustolovce in aktivne družine, ki s takim avtomobilom raziskujejo stranpoti, pa je panamericana tudi znotraj lahko precej robustno opremljena. Tla v potniškem prostoru so še vedno lahko prevlečena z oblogo iz rebričaste pločevine, ki se uporablja recimo pri specialnih intervencijskih vozilih in za obloge kesonov pri pickupih. Čiščenje sledi blatnih čevljev tako ni težava. Gumijaste podloge zadaj pa so pripravljene za prevoz gorskih koles, smuči, snežne ali jadralne deske in drugih športnih pripomočkov aktivnih družin.

Pri Volkswagnu seveda niso pozabili na luksuz, značilen za multivana. Tu so večfunkcijski usnjeni volan in usnjena glava prestavne ročice, samodejna klimatska naprava climatronic, okrasne vstopne letve z napisom PanAmericana in stopalkami z videzom legiranega jekla. To so tisti ojačevalci koncepta vsestransko vzdržljivega, a obenem trendovskega večnamenskega vozila.

Vsa notranjost je sicer v znamenju trpežnih materialov, a oblikovalci niso pozabili na opcijsko dvobarvno usnjeno oblazinjenje kot trendovski poudarek te posebne izdaje multivana.

Z izjemo motorja TDI z 62 kilovati sta za novi multivan panamericana za vse bencinske in dizelske izvedbe na voljo obe vrsti pogona, sprednji in štirikolesni. | Foto: Volkswagen Z izjemo motorja TDI z 62 kilovati sta za novi multivan panamericana za vse bencinske in dizelske izvedbe na voljo obe vrsti pogona, sprednji in štirikolesni. Foto: Volkswagen

Ne spreglejte