Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 8. 2015,
15.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Volkswagen Tovorni Avtomoto Družinski Avtomoto Potovalni Avtomoto

Četrtek, 27. 8. 2015, 15.36

8 let

Volkswagen caddy in T6 – majhna gospodarska ofenziva v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Volkswagen je v razredu lahkih gospodarskih vozil izjemno močan tako s ponudbo kot po prodaji. Na slovenski trg sta prišla kar dva nova, caddy četrte generacije in transporter šeste.

Največ caddyjev prodajo v dostavniški izvedbi

Slika na slovenskem trgu kaže, da je caddy v svojem segmentu po prodaji drugi, a tik pod vodečim berlingom.

Levji delež za ta uspeh nosi dostavna različica oziroma furgon, pri kateri je menda za kupca zelo pomembno, da so na njem nova zadnja vrata, ki so učinkovitejša predvsem v primeru predelav.

Za te pravijo, da je caddy v splošnem izjemno primeren, po novem pa še toliko bolj. Še vedno je v ponudbi slovenski krpan, različica z dvojno kabino (pet sedežev) in tovornim delom zadaj, ki je zelo priljubljena pri malih podjetnikih in je na voljo v treh paketih opreme.

Za osebno rabo – osebni caddy in majhni avtodom beach

Družinski uporabi je namenjen osebni caddy, pri katerem bodo kupci cenili ergonomsko izboljšana sedeža, boljšo zvočno izolacijo kabine in nove multimedijske naprave, poznane iz volkswagnov novejšega datuma.

Seveda je dobil tudi veliko novih varnostnih sistemov, ki doslej niso bili na voljo.

Prav tako osebni rabi je namenjen beach, majhni avtodom s posteljo, ki smo ga doslej poznali kot tramperja.

Novi, čistejši motorji: 4× dizel, 2× bencin, 1× plin (CNG)

Ne glede na različico, gospodarsko ali osebno, pa ima zdaj caddy nove motorje, s katerimi se je poraba v primerjavi s tretjo generacijo zelo zmanjšala.

Štirje turbodizli (55, 75, 90 in 110 kW) bodo nosili glavnino prodaje, a sta tudi sodobna bencinska stroja (62 in 92 kW), vredna razmisleka.

Poleg njiju in značilno za Volkswagen ponujajo še nov motor 1.4 TGI, ki je bencinski TSI, a prirejen za delovanje na stisnjen naravni plin (CNG).

Cene: višje, a upoštevaje več opreme ter naprednejšo tehniko v resnici nižje

Ker je različic zelo veliko, je bolj smiselno spregovoriti o cenovni politiki v splošnem. Pri Volkswagnu so se odločili caddyje serijsko opremiti z večino opreme, ki jo kupci naročajo.

Več opreme in novi motorji so tako cene nekoliko dvignili, a pravijo, da so cene preračunano opazno nižje.

Caddy je tako, upoštevaje bogatejšo opremo, cenejši za tisoč in več evrov.

Transporter: slovenski prvak svojega razreda v skoraj 500 različicah

S transporterjem je Volkswagen v Sloveniji varno na prvem mestu po prodaji v svojem razredu. Pri novi generaciji so na voljo šasija (enojna ali dvojna kabina), keson, furgon, krpan in kombi.

Kupec se bo moral odločiti med dvema medosnima razdaljama in tremi višinami strehe, med tremi nosilnostmi, med številnimi motorji TDI in TSI, med dvema menjalnikoma, ročnim ali dvosklopčnim DSG, ter med dvema pogonoma (sprednji ali 4motion). Vse našteto seveda pri vseh različicah ni na voljo.

Krpan ima pet ali šest sedežev in je z dvojno kabino ter tovornim delom za njo prav tako kot pri caddyju slovenska posebnost. Vsega skupaj je različic nekaj manj kot 500!

Poleg dostavnika še tri osebne izpeljanke

Pod oznako T6 (transporter 6. generacije) pa spadajo še tri izvedbe. Caravelle je nekoliko bolj udoben kombi; načelno ponujajo tri pakete opreme zanj, a bo v Sloveniji (k nam pride nekoliko pozneje) na voljo le comfortline.

Na vrhu ponudbe je znova multivan, luksuzen potniški kombi, pri katerem so na izbiro trije paketi opreme plus dodatni business, ki je opremsko (a tudi cenovno) v višavah. In, jasno, tu je še legendarna california v izvedenkah beach, coast in ocean.

Po novem več kombinacij s štirikolesnim pogonom 4motion

Moči motorjev za T6 segajo od 75 do 150 kilovatov, predvsem na račun tehnologije bluemotion so poraba in izpusti precej manjši. Prav tako dobra novica je, da so se pri Volkswagnu odločili ponuditi stalen štirikolesen pogon 4motion v več motornih kombinacijah, enako velja tudi za dvosklopčni DSG.

Še bolj kot caddy pa je v notranjosti napredoval T6 – s sodobnejšo armaturno ploščo, z novimi avdiozabavnimi sistemi in novimi varnostnimi sistemi, med drugim ga ponujajo s funkcijo večnaletnega zaviranja, s samodejnim preklopom dolgih žarometov, z nastavljivim dinamičnim podvozjem, z nadzorom nad hitrostjo pri spustu, s parkiranim pomočnikom, s pomočnikom pri nenamernem zapuščanju prometnega pasu, z radarskim tempomatom, z opozorilnikom ob utrujenosti voznika in s sistemom samodejnega zaviranja v sili.

Transporter realno od 2.500 do več kot šest tisoč evrov cenejši

Pri cenah T6 velja podobno kot pri caddyju: več serijske opreme in sodobnejši motorji prinesejo nekaj večji strošek nakupa, a znova – ob upoštevanju novosti je menda transporter zdaj v resnici cenejši za 2.500 evrov in več, kombi celo pet tisoč in multivan več kot šest tisoč evrov.

Nekaj tega prihranka prinese tudi boljši emisijski razred (torej manjši DMV), sta pa oba, tako caddy kot T6 v dostavniški izvedbi, še vedno na voljo z motorji, ki zadostijo stare norme EU5b+. Te norem so dovoljene le še kratek čas, a so caddyji s takšnimi motorji cenejši za okoli 1.200, T6 pa za 1.900 evrov.

Ne spreglejte