Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
16. 11. 2016,
7.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Volkswagen Audi Porsche Dieselgate ZDA

Sreda, 16. 11. 2016, 7.09

6 let, 6 mesecev

Volkswagen bo v ZDA radodaren do lastnikov porschejev in audijev

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Volkswagen je neuradno s pristojnimi okoljskimi organi v ZDA sklenil dogovor tudi za rešitev spornih trilitrskih dizelskih motorjev v volkswagnih, audijih in porschejih. Odkupiti bodo morali le slabo tretjino vseh vozil, s čimer so se izognili več milijardam evrov stroškov. Skupni znesek odkupa 20 tisoč vozil in finančne kompenzacije 60 tisoč lastnikom bo vseeno visok.

Sporni trilitrski dizelski motor imajo v ZDA porsche cayenne, audiji Q5, Q7 in A8 ter volkswagen touareg. Skupno je v ZDA s spornim motorjem okrog 80 tisoč vozil. Tri četrtine teh bodo lahko popravili s programsko nadgradnjo. | Foto: Porsche Sporni trilitrski dizelski motor imajo v ZDA porsche cayenne, audiji Q5, Q7 in A8 ter volkswagen touareg. Skupno je v ZDA s spornim motorjem okrog 80 tisoč vozil. Tri četrtine teh bodo lahko popravili s programsko nadgradnjo. Foto: Porsche

Čeprav so se po izidu predsedniških volitev v ZDA pri Volkswagnu odkrito bali, ali bi lahko izvolitev Donalda Trumpa otežila doseganje dogovora glede reševanja njihove dizelske afere v ZDA, je največji evropski proizvajalec avtomobilov zdaj dosegel dogovor tudi za sporne trilitrske dizelske motorje. Že pred tedni so pri Volkswagnu na račun tehničnih rešitev, nadomestil in odkupa vozil z dvolitrskim dizelskim motorjem že sklenili poravnavo v višini 13,5 milijarde evrov.

Sodba je padla: Volkswagen bo dizelska afera v ZDA stala vsaj 13,5 milijarde evrov

Četrtino vozil s spornim motorjem bodo odkupili, lastnikih preostalih dobijo finančno nadomestilo

V ZDA ima njihov sporni trilitrski dizelski motor okrog 80 tisoč audijev, porschejev in volkswagnov. Če bodo lastniki to želeli, bo Volkswagen med temi odkupil slabih 20 tisoč vozil. Preostale bodo lahko tehnično popravili, so neuradni viri iz Volkswagna povedali za Reuters. Nemci so se s tem izognili finančnemu bremenu odkupa vseh vozil, ki bi jih stal okrog štiri milijarde evrov.

Volkswagen se s pristojnimi organi v ZDA še ni dogovoril glede večine finančne kompenzacije voznikom, ki jim bodo s preprosto programsko rešitvijo uredili dizelski motor. Pri dvolitrskih motorjih je ta kompenzacija v primeru lastniških vozil znašala 10 tisoč ameriških dolarjev. V primeru takega zneska bi jih kompenzacije na račun trilitrskega motorja stale 600 milijonov dolarjev. Volkswagen je kljub dogovoru še vedno vključen v več državnih in zasebnih tožb v ZDA.

Ne spreglejte