Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
30. 8. 2015,
20.25

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Frecce Tricolori

Nedelja, 30. 8. 2015, 20.25

2 leti, 8 mesecev

Vojaški lovci na nebu: mojstrovine človeške spretnosti in fizike (video)

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Letališče Rivolto pri Udinah bo konec tedna slavilo 55-letnico italijanske skupine vojaških pilotov Frecce Tricolori, ki se jim bodo pridružile tudi zasedbe iz drugih držav.

55 let elitne italijanske vojaške letalske skupine Frecce Tricolori

Italijanska elitna skupina vojaških pilotov Frecce Tricolori letos praznuje petdesetletnico svojega obstoja in na znanem letalskem mitingu v Rivoltu pri Udinah bodo konec tedna pripravili svoj dvodnevni program, vanj pa umestili tudi podobne tuje vojaške akrobatske skupine ter posamezne nastopajoče pilote. Italijani so svoje vojaške pilote začeli akrobatskih veščin učiti že v tridesetih letih prejšnjega stoletja, skupino Frecce Tricolori pa so ustanovili 1. marca leta 1961. Od takrat so letenje v formacijah ves čas izpopolnjevali in postali bržkone svetovno najbolj znana vojaška letalska skupina. Letala v njihovi formaciji, poveljuje ji 37-letni pilot Mirco Caffelli, za seboj tradicionalno puščajo dim v barvah italijanske državne zastave.

Oba dneva enak program, prireditev naj bi bila tudi v primeru dežja

Letališče Rivolto je od Ljubljane oddaljeno okrog 160 kilometrov, čas vožnje pa traja približno uro in 45 minut.

Skupno se bo v zraku predstavilo kar 90 vojaških in civilnih letal, med njimi tako akrobatska extra 330 kot potniški airbus A330 družbe Alitalia.

V Rivoltu bodo v soboto in nedeljo izpeljali povsem enak program. Vrata na letališče se bodo oba dneva odprla ob 7.30. Letalski program se bo začel približno ob 9.30 in trajal do 18.30. Vstopnine za obiskovalce ni. Po zagotovilih organizatorjev naj bi bila prireditev tudi v primeru slabšega vremena in dežja, saj naj bi imeli nastopajoči pripravljene rezervne programe za nastop v slabših vremenskih razmerah.

Video - Frecce Tricolori v akciji na nebu

Nad Rivoltom braniki neba Italije, Švice, Francije …

Organizatorji pripravljajo kombinacijo vojaškega in akrobatskega letalskega programa, na ogled pa bo tudi več starodobnih in modernih letal. Nastopile bodo ekipe in posamezni piloti iz 11 različnih držav. Poleg italijanske elitne skupine – nastopila bo z desetimi letali MB 339 pan proizvajalca Aermacchi (vsako stane dobrih osem milijonov evrov) - se bodo predstavili še znamenita švicarska zasedba Patrouille Suisse s šestimi letali F-5, osem podobnih letal turške zasedbe Turk Yildzlari, pa skupinska flota sedmih vojaških letal iz Španije, osmih iz Poljske in Francije, štirih iz Finske, trije iz Jordanije …

Ne spreglejte