Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Sreda,
2. 12. 2015,
13.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Jeremy Clarkson letalnik Top Gear

Sreda, 2. 12. 2015, 13.37

6 let, 7 mesecev

Video Jeremyja Clarksona: dostava paketov z dronom

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Pred dvema letoma je Amazon napovedal razvoj sistema Prime Air, ki bo s pomočjo dronov poskrbel za dostavo paketov v največ 30 minutah. Prikazali so delovanje novega prototipa.

Visoka tehnologija za visoko varnost

V drone bodo vgradili številne varnostne mehanizme, vključno s senzorji "zaznaj in se izogni", zaradi katerih se bo naprava izognila oviram. Amazon upa, da bodo s tem prepričali tiste, ki se zaradi vprašanja varnosti upirajo ideji o dostavi z brezpilotnimi letalniki, poroča Guardian.

Ameriška Zvezna uprava za letenje (FAA) še vedno prepoveduje, da bi komercialni droni leteli zunaj upravljavčevega vidnega polja. Dokler bo tako, ima Amazon zvezane roke, saj njihov projekt v ZDA ni izvedljiv. Prav iz tega razloga so svoje prototipe testirali v Kanadi, ki jim je za namene testiranja namenila posebno nenaseljeno območje, ki ga Amazon ne želi razkriti.

Ideji o avtonomnih dostavnih dronih so bolj naklonjeni v Veliki Britaniji, kar je tamkajšnja Uprava za civilno letalstvo že naznanila.

Amazonov prototip je prvi učinkovit hibrid med majhnimi brezpilotnimi letalniki s težo do 25 kilogramov. Ima namreč osem rotorjev, ki so sestavljeni v parih in letalniku omogočajo vertikalni potisk, dodali pa so še večji rotor na repu, ki skrbi za horizontalno gibanje. Dron naj bi letel s hitrostjo sto kilometrov na uro.

Zračni prostor namenjen izključno visokotehnološkim brezpilotnikom

Amazon je letošnje poletje na Nasini konvenciji brezpilotnih sistemov v Kaliforniji že predlagal, da bi nad mesti in predmestji namenili poseben pas zračnega prostora dronom, ki so zmožni leteti skoraj brez človeškega vmesnika. Napoveduje tudi, da bo v prihodnjih desetih letih nad nami letelo na stotine oz. tisoče manjših dronov pod lastnim avtomatskim nadzorom, ki pa ne bodo nujno namenjeni zgolj dostavi.

Da bi ublažili strah pred incidenti z drugimi letali in nevarnostjo, ki preti ljudem na tleh, so Amazonovi strokovnjaki za polete julija predlagali 60 metrov širok pas od 60 do 120 metrov nad tlemi. Prostor bi bil namenjen izključno najsodobnejšim napravam, opremljenim z dovršenim komunikacijskim sistemom in senzorji, ki bi leteli avtonomno s hitrostjo nad sto kilometri na uro. Nad tem območjem predlagajo še tridesetmetrsko območje prepovedanega letenja, ki bi bilo varovalno območje med konvencionalnimi letali in brezpilotniki.

Na slovenskem Inštitutu za razvoj brezpilotnih sistemov (IRBS) pravijo, da takšne delitve zračnega prostora po vsej verjetnosti še dolgo ne bo, saj je pri tem kar nekaj tehničnih in operativnih ovir. Ocenjujejo, da gre pri tem zgolj za marketinške poteze Amazona in drugih dostavnih podjetij.

Ne spreglejte