Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
18. 8. 2015,
23.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

vinjete

Torek, 18. 8. 2015, 23.45

8 let

V Slovenijo vse več denarja od tujih kombijev, vse manj pa od tovornjakov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dars je letos največji porast prodaje vinjet dosegel pri tujih kombijih, ki prečkajo Slovenijo. Ker imajo tovornjaki vse novejše motorje, so prihodki od cestninjenja kljub povečanemu prometu nižji.

Prihodki kljub več prodanim vinjetam ostajajo skoraj enaki

Pri Darsu priznavajo, da jim poleti povečan promet na slovenskih avtocestah sicer prinaša veliko skrbi, odgovornosti in dela, na drugi strani pa večje število vozil zagotavlja večji prihodek od prodanih vinjet in cestnin v tovornem prometu. Podatki o prodaji vinjet kažejo, da se je ta v prvih sedmih mesecih leta rahlo povečala, enako velja tudi za zbrane prihodke. Letos so pri Darsu z vinjetami in cestninjenjem imeli dobrih 158 milijonov evrov prihodkov, kar pa je skoraj enako kot v enakem obdobju lani.

"Res je, da je tovorni promet narastel, vendar prihodki upadajo. Razlog je vse več prometa vozil, ki se vozijo ceneje, ker spadajo v emisijski razred Euro 5 in Euro 6," razlagajo pri Darsu. Pri novih tovornjakih je danes že uveljavljen standard Euro 6.

Medtem ko so prihodki od vinjet narasli za tri odstotke, so za približno enak delež upadli prihodki od cestninjenja tovornega prometa.

Samo julija so tuji turisti v Sloveniji prek vinjet pustili 20 milijonov evrov

Julija je pričakovano močno narasla prodaja kratkotrajnih vinjet za osebne avtomobile. Predvsem tujci so samo julija kupili približno 700 tisoč tedenskih vinjet in dobrih 300 tisoč mesečnih vinjet. Julija so torej le vozniki osebnih avtomobilov za kratkotrajne vinjete v Sloveniji prek vinjet pustili skoraj 20 milijonov evrov.

Koliko za prečkanje Slovenije plača tovornjak?

Tovornjaki s skupno dovoljeno maso nad 3,5 tone so sicer razdeljeni v dva cestninska razreda. V prvem so tovornjaki z dvema ali tremi osmi, v drugem pa tisti z več kot tremi osmi. Za vožnjo od madžarske do italijanske državne meje (cestninski postaji Dragotinci in Dane), ki je dolga 282 kilometrov, bo voznik manjšega tovornjaka odštel 72,8 evra, voznik večjega tovornjaka pa 121,6 evra.

In primerjava modernejših, na primer novih slovenskih tovornjakov, in do okolja manj prijaznih oziroma starejših vzhodnoevropskih tovornjakov? Za vožnjo od Ljubljane do Fernetičev mora voznik starejšega tovornjaka plačati 6,3 evra višjo cestnino pri tovornjakih manjšega razreda, pri višjem pa ta razlika znaša 10,6 evra.

Največji porast prodaje vinjet tujcem s kombiji

Slovenci smo očitno letos potrebovali približno toliko vinjet kot v enakem obdobju lani, kar velja tako za celoletne vinjete za osebne avtomobile kot kombije. Večje so razlike pri kratkoročnih, torej mesečnih in tedenskih vinjetah, kjer med kupci najdemo predvsem turiste in voznike transportnih kombijev iz vzhodnoevropskih držav.

Tako je na primer skoraj za polovico narasla prodaja mesečnih vinjet za kombije, njihovi vozniki pa so kupili tudi 18 odstotkov več tedenskih vinjet. Darsu je letos do konca julija uspelo prodati kar 26 tisoč kratkotrajnih vinjet, ki so jih predvidoma največ kupili prav tujci.

Zaradi uskladitve cen vinjet bodo prihodki nižji za okrog tri milijone evrov

Ponovimo, da je Dars letos znižal prav ceno kratkotrajnih vinjet za kombije, kar je bila posledica uskladitve cen. Pri celoletni vinjeti je med razredoma A in B količnik dva, pri kratkotrajnih pa je bil prej 2,7, cene pa so bile sorazmerno previsoke. Lani so takih vinjet voznikom kombijev skupno prodali okrog 200 tisoč, zato so se morali zaradi omenjene pocenitve že vnaprej odpovedati približno trem milijonom evrov prihodkov.

Ne spreglejte