Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 1. 2021,
7.33

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

gospodarska vozila Ford transit Ford Tourneo Connect Ford Tourneo Custom Ford

Torek, 19. 1. 2021, 7.33

3 leta, 3 mesece

Novo v Sloveniji: ford custom trail in custom active

V Slovenijo dva kombija z zanimivo opremo #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
Ford custom active | Tako active kot tudi trail prinašata terenski videz, izboljšujeta uporabnost v zahtevnih pogojih in obenem še vedno nudita prostornost kombija. | Foto Gašper Pirman

Tako active kot tudi trail prinašata terenski videz, izboljšujeta uporabnost v zahtevnih pogojih in obenem še vedno nudita prostornost kombija.

Foto: Gašper Pirman

Ford želi nadaljevati uspešno zgodbo pri lahkih gospodarskih vozilih, zato širijo uporabnost modela transit custom z dvema različicama trail in active. Kar deset odstotkov kupcev se bo odločilo za enega izmed teh terensko obarvanih modelov, ki nagovarjata predvsem aktivne družine, custom trail pa ima vgrajen celo mehanski diferencial za izboljšan oprijem v vseh vremenskih razmerah.

Vse več proizvajalcev obrača hrbet družinskim enoprostorcem. Med njimi je tudi Ford, kjer imajo v ponudbi sicer še dva modela S-max in galaxy, a so v zadnjih letih prenehali izdelovati manjši model B-max in večjega C-maxa. A k sreči imajo vsaj pri Fordu aduta v rokavu - tournea custom oziroma nekoliko bolj delavsko usmerjenega transita custom. Ta dva ne ponujata izključno funkcije gospodarskega vozila, temveč se s številnimi opcijami vse bolj približujeta tudi osebnim vozilom.

Več različic, večje število potencialnih kupcev

Kot so nam pojasnili na tiskovni konferenci, so lahka gospodarska vozila za Ford velikega pomena. "Model custom predstavlja več kot dve tretjini prodaje gospodarskih vozil, kjer v zadnjih leti na našem trgu dosegamo ustaljeno rast prodaje. Novi različici active in trail bosta lepo dopolnili razvejano ponudbo lahkih gospodarskih vozil. V letošnjem letu načrtujemo vsaj desetodstotno prodaje novih različic active in trail," je ob prihodu obeh novih modelov povedal Tomaž Oblak, direktor prodaje in marketinga pri Summit motors.

Začnimo pri različici trail. Ta je namenjena poslovnim uporabnikom, ki opravljajo delo na območjih, do katerih je dostop otežen. Čeprav je prvotno namenjen poslovni uporabi, se bo za ta terensko obarvan kombi odločilo več zasebnih kupcev. Ti bodo poleg nadgradnje najboljšega paketa opreme trend dobili še serijsko vgrajen diferencial z mehansko omejenim zdrsom priznanega proizvajalca Quaife. Za zaokrožen zunanji videz poskrbijo še 16-palčna platišča, v notranjosti pa usnjeno oblazinjenje. Ne moremo spregledati niti sprednje maske po vzoru ranger raptorja. Trail bo na voljo v kombinaciji z osmimi ali tremi sedeži in tovornim delom zadaj.

Active ponuja terenski značaj in obenem prilagodljivo potniško kabino. Enako velja za traila, ki pa je še nekoliko bolj terensko usmerjen kombi. | Foto: Gašper Pirman Active ponuja terenski značaj in obenem prilagodljivo potniško kabino. Enako velja za traila, ki pa je še nekoliko bolj terensko usmerjen kombi. Foto: Gašper Pirman

Po vzoru fieste in focusa

Opremo active smo pred časom spoznali že pri fiesti, pred nekaj meseci še pri focusu, zdaj pa je na voljo tudi pri tourneu in transitu custom. Tretma je podoben kot pri manjših bratih, v nasprotju s paketom trail pa active serijsko ne prinaša mehanske zapore diferenciala (na voljo kot doplačilo). Pride pa s paketom active kar nekaj dodatkov - strešni nosilci, delno usnjeno oblazinjenje, 17-palčna platišča ter nekoliko drugačen zunanji videz s poudarjenim spodnjim delom odbijača in robovi blatnikov.

2.500 evrov doplačila za terenski paket

Pogled na cenik razkrije, da je vstopni transit custom furgon trail z dvolitrskim dizelskim motorjem z 96 kilovati in 6-stopenjskim ročnim menjalnikom na voljo za 30 tisoč evrov, kar je 2.500 evrov več kot stane enak transit custom s paketom opreme trend. Ob izbiri različice kombi z osmimi sedeži je potrebno dodati še štiri tisoč evrov, a kupec v tem primeru dobi že motor z 125 kilovati in tehnologijo blagega hibrida.  Kot že omenjeno, kupec dobi pri paketu trail mehansko zaporo diferenciala, nekoliko bolj terensko obarvano zunanjost in usnjeno oblazinjenje.

Enako doplačilo 2.500 evrov je tudi pri tourneu custom s paketom opreme active, vendar je ta različica, tako kot transit custom kombi, opremljena z najnovejšim dvolitrskim dizelskim motorjem z 136 kilovati in tehnologijo blagega hibrida.

 

Trail je vsekakor na cesti vpadljiv in drugačen, pomembno novost pa predstavlja tudi prihod mehanske zapore diferenciala. | Foto: Ford Trail je vsekakor na cesti vpadljiv in drugačen, pomembno novost pa predstavlja tudi prihod mehanske zapore diferenciala. Foto: Ford

Ford custom active | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Ford custom active | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte