SiolNET. Avtomoto Novice
1,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Za hibride in električna vozila tudi nov tip baterij

V razvoj baterij kar 13 milijard: to so pričakovanja Toyote

1,01

termometer

Toyota bZ4X
To je koncept prvega povsem električnega avtomobila Toyote. Foto: Toyota

Toyota je napovedala več kot 13 milijard dolarjev naložb v nove baterijske tehnologije za svoje hibridne in tudi električne avtomobile.

Pri Toyoti so se kot prvi zelo resno posvetili ponudbi hibridnih avtomobilov, kar se jim danes obrestuje. S konceptom bZ4x so napovedali tudi svoj prvi povsem električni avtomobil. Ta z vidika konkurence sicer prihaja pozno, toda Japonci še vedno zagovarjajo postopen pristop in ne hitrega "siljenja" z električnimi vozili za vsako ceno.

Do 30 odstotkov nižje cene baterij in nižja poraba

Pomen baterijskih avtomobilov pa bo čez deset let velik in zato bo Toyota v razvoj baterij do leta 2030 vložila več kot 13 milijard dolarjev. Z razvojem materialov in drugačno sestavo želijo ceno baterij zmanjšati za 30 odstotkov. Za enak delež želijo zmanjšati tudi porabo električne energije vozil.

Toyota, ki je z vidika proizvodnje največji avtomobilski proizvajalec na svetu, je tudi med glavnimi razvijalci nove generacije baterij, ki namesto tekočih uporabljajo trdno osnovo elektrolitov. Ta tip baterij naj bi pomenil velik napredek, trenutno pa je njihovo izdelovanje še zelo drago in zato do velikoserijske proizvodnje še ni prišlo. Toyota jih kljub temu namerava uporabiti že sredi desetletja, in to tudi v svojih hibridnih avtomobilih. Še vedno pa bodo nudili tudi klasične litij-ionske baterije.

Do leta 2030 želijo povečati kapaciteto lastne proizvodnje baterij do kapacitete 200 gigavatnih ur. To bi jim omogočilo izdelavo osem milijonov elektrificiranih vozil, od tega dva milijona povsem električnih avtomobilov in vozil s pogonom na vodikove gorivne celice.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin