Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
5. 1. 2023,
8.46

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,82

16

Natisni članek

CES 2023 McLaren Applied Mclaren Elaphe

Četrtek, 5. 1. 2023, 8.46

1 leto, 4 mesece

Elaphe in McLaren

Uradno: posel Slovencev in McLarna, znane podrobnosti

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,82

16

McLaren P1 | Slavni mclaren P1 iz leta 2012 | Foto Mclaren

Slavni mclaren P1 iz leta 2012

Foto: Mclaren

Slovensko podjetje Elaphe, ki je specializirano predvsem za razvoj kolesnih "in-wheel" elektromotorjev, je sklenilo partnerstvo z britanskim podjetjem McLaren Applied.

Podjetje Elaphe smo pred kratkim spoznali v zanimivem pogovoru z Matejem Bičkom, njihovim operativnim direktorjem. Slovensko podjetje razvija sisteme kolesnih elektromotorjev, kakršne so že začeli uporabljati nekateri manjši in tudi manj znani proizvajalci. Eden takih je bil ameriški Lordstown.

Elaphe
Avtomoto 16 let, 180 inženirjev: ozadje revolucije iz Slovenije, ki prodira v svet

Elaphe McLaren | Foto: Elaphe Foto: Elaphe

Nov inverter družbe McLaren Applied - IPG5 | Foto: Elaphe Nov inverter družbe McLaren Applied - IPG5 Foto: Elaphe Tehnološki strateški posel s slavnim McLarnom

Zdaj je Slovencem uspel še veliko večji strateški posel s podjetjem McLaren Applied, ki je eno izmed razvojnih podjetij britanske družbe McLaren. Ta spada med ikone avtomobilizma, tako zaradi svojih uspehov v svetovnem prvenstvu formule ena kot tudi lastnih superšportnikov. McLaren Applied je bil dobavitelj inverterjev tako za superšportni avtomobil P1 kot tudi za dirkalnike formule ena in formule E od leta 2013.

Elaphe McLaren | Foto: Elaphe Foto: Elaphe Elaphe in McLaren sta danes napovedala skupni razvoj pogonov za prihodnje električne avtomobile. McLaren bo prispeval inovacije na področju tehnologije inverterjev, Elaphe pa pogon prek kolesnih elektromotorjev in posrednega nadzora nad vozilom. Skupek teh znanj napoveduje energijsko izjemno učinkovito vozilo, ki bo tudi vozniško na visoki ravni odzivnosti oziroma dinamike. Odzivnost navora naj bi bila petkrat višja, kot je v današnjih avtomobilih.

Kolesni elektromotorji: boljši izkorisek prostora, manjša masa, nižja poraba …

Kolesni elektromotorji omogočajo tudi več svobode pri oblikovanju avtomobila in prostorskem izkoristku, obenem ves ta razvoj pelje tudi v smer boljšega izkoristka energije in s tem nižje porabe oziroma daljšega dosega.

Elaphe in McLaren se bosta predstavila tudi na sejmu zabavne elektronike CES v Las Vegasu. Elaphe bo pokazal svoje razvojne produkte, McLaren Applied pa svoj novi inverter IPG5.

Ne spreglejte