Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
12. 5. 2015,
6.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ford

Torek, 12. 5. 2015, 6.14

8 let

Tudi vi raje k zobozdravniku kot v prometno konico? (video)

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vsak tretji voznik naj bi na poti v službo doživljal večji stres kot na delovnem mestu. V Londonu raje kot na pot celo k zobozdravniku. Najbolj od vseh trpijo Rimljani.

Voznik ali le potnik - preobremenjena več kot polovica

Jutro, težke veke, prometne konice, nepredvidljive situacije, nezgode, zamujanje. Stres, ki ga doživljajo vozači, tudi uporabniki javnih prevoznih sredstev, ni le zanemarljiv, ampak skrb vzbujajoč. Fordova anketa, v kateri je sodelovalo 5.503 vozačev, uporabnikov šestih velikih evropskih prometnih vozlišč velikih mest z okolico (Barcelona, Berlin, London, Madrid, Pariz in Rim), razkriva preobremenjenost voznikov avtomobilov in celo uporabnikov javnih prevoznih sredstev.

Najbolj trpijo Rimljani

64 odstotkov vprašanih vsaj enkrat mesečno zamudi v službo, tretjini se to zgodi vsaj trikrat, skupna vsota zamujenih minut na letni ravni preseže dolžino petih dni. Najbolj trpijo Rimljani – 57 odstotkom vožnja na delo predstavlja izredni stres, desetina se na pot odpravi več kot uro pred začetkom dela, polovica vsaj enkrat na leto tja sploh ne prispe.

Ironično je tudi, da v Evropi večjo verjetnost za zamudo ali popoln izostanek iz dela tvegajo uporabniki avtobusov in vlakov. Zanimivo je tudi, da vožnjo kot stres vidi kar 90 odstotkov vozačev, starih od 16 do 24 let.

V Rimu vozači za pot v službo in domov porabijo 111 minut, v Londonu 104 minute in Madridu 100 minut. Po podatkih državnega statističnega urada v Veliki Britaniji zamujanje ne vpliva le na zaskrbljenost in zadovoljstvo vozačev, ampak tudi na njihovo počutje.

Ford nad težave s konceptom pametne mobilnosti

Ford se namerava vse bolj izstopajoče problematike lotiti s številnimi globalnimi eksperimenti, izsledke pa izkoristiti za oblikovanje prilagodljivejših modelov lastništva. V Evropi, na primer, naj bi z eksperimentom Krmilo mobilnosti preverjali učinkovitost povezav električnih koles z avtomobili in javnimi prevoznimi sredstvi s ciljem optimiziranja hitrejših ali preprostejših načinov dnevnih prevozov.

Modri oval je k sodelovanju k učinkovitejši mobilnosti in reševanju specifičnih težav, povezanih predvsem s prostimi parkirnimi mesti, boljšimi načini usmerjanja prometa v gnečah, v Angliji, na Portugalskem, s Severni in Južni Ameriki, Afriki, Indiji in na Kitajskem (kaj pa večji del celinske Evrope?), pozval inovatorje in razvijalce z vsega sveta.

Ne spreglejte