Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
2. 7. 2021,
12.07

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

Natisni članek

nesreča nesreča Aleš Zrinski reli

Petek, 2. 7. 2021, 12.07

2 leti, 9 mesecev

Aleš Zrinski

Trenutek, ko je počilo: sledil je izjemen povratek #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

Tik pred odhodom na aprilski reli za svetovno prvenstvo na Hrvaškem je ob koncu testiranja slovenskega državnega podprvaka Aleša Zrinskega močno počilo. Namesto nastopa v svetovni eliti je dobil razbit dirkalnik in zlomljeno ključnico ter rebro. To je posnetek te nesreče.

Bil je eden izmed Slovencev, ki so se aprila prijavili na prvi reli za svetovno prvenstvo na Hrvaškem. S tem bi Aleš Zrinski, lanski državni podprvak v reliju, postavil piko na i svoji karieri. Njegova zgodba je tipična za ljubitelja avtomobilov, ki se v mladih letih navduši nad relijem in se pozneje tudi sam usede za volan. V srednji strojni šoli na Aškerčevi v Ljubljani je bil del družbe, iz katere je pozneje prišlo več uspešnih avtomobilskih dirkačev. Med njimi je bil najbolj znan Mišel Zupančič, nekdanji državni prvak v gorskih in cestnohitrostnih dirkah.

Boj z nekdanjim sošolcem za vsako sekundo

Leta 2005 se je karavani dirkačev pridružil tudi Zrinski. Najprej kot predvoznik na relijih z mazdo MX-5, v konkurenci je prvič vozil pred desetimi leti – takrat že za volanom BMW M3 (E36).

"Dirkam predvsem zaradi atmosfere, ki nas obkroža, in spominov, ki ostanejo še dolgo po prihodu domov. Najbolj se spomnim tesnih zmag, ko sva na primer z Zupančičem – torej sošolcem iz srednje šole –  eno izmed hitrostnih preizkušenj odpeljala znotraj ene sekunde enako hitro. Zaradi takih trenutkov in spominov se tudi vračamo," pravi Zrinski.

Tako kot vsak šport je tudi nepredvidljivi avtomobilski reli poln preobratov.  | Foto: Gregor Pavšič Tako kot vsak šport je tudi nepredvidljivi avtomobilski reli poln preobratov. Foto: Gregor Pavšič

Zrinski je na testu pred sezono razbil tole ford fiesto R5, a so jo nato v mesecu in pol sestavili nazaj.  | Foto: Gregor Pavšič Zrinski je na testu pred sezono razbil tole ford fiesto R5, a so jo nato v mesecu in pol sestavili nazaj. Foto: Gregor Pavšič

Zlomljena kost je bila posledica nesreče oziroma sistema HANS pri čeladi, ki ob nenadnih trkih ščiti vrat. | Foto: Zlomljena kost je bila posledica nesreče oziroma sistema HANS pri čeladi, ki ob nenadnih trkih ščiti vrat. Vse je bilo že spakirano, ko je nenadoma močno počilo …

Aprila je imel že vse pripravljeno za odhod v Zagreb. Njegova ford fiesta R5 je bila pred sezono obnovljena, prebili so se prek vseh logističnih zapletov in visokih stroškov takega nastopa. Nekaj dni pred odhodom v Zagreb so v hribih nad Novo Gorico opravili še obsežnejši test. Zrinskemu je z nasveti in organizacijo pomagal tudi državni prvak Rok Turk. Napredek je bil velik in to je bil dober pokazatelj, da se lahko Zrinski s sovoznikom Rokom Vidmarjem v Zagrebu dostojno predstavi znotraj najmočnejše konkurence.

Pozno popoldne, ko je ekipa počasi že pospravljala servisni prostor, je sredi gozda nenadoma počilo. Pri 160 kilometrih na uro je dirkanik Zrinskega priletel v skale ob cesti. Hud udarec je močno poškodoval dirkalnik. V eni sekundi so se razblinile tudi sanje o nastopu na svetovnem prvenstvu. Zrinski je iz razbitega dirkalnika prišel z zlomljeno ključnico in rebrom. Prizoru kar ni mogel verjeti.

Prazna leva sprednja guma ni nudila oprijema

"Prednja leva guma je počasi spuščala. Pred tem desnim ovinkom je bilo več levih ovinkov in tam nisem čutil, da bi bilo karkoli narobe. Ko sem zapeljal v desnega, avtomobil enostavno ni več zavil. Šla sva naravnost v skale tik ob cesti. Bil je nesrečen splet okoliščin. Na srečo je zaščitna kletka zdržala, toda poškodbe dirkalnika so bile hude. Nato sem se zavedel, da nas na reliju svetovnega prvenstva na Hrvaškem, za kar smo torej trdo delali pol leta, pač ne bo," nadaljuje Zrinski.

Na levi strani avtomobila na asfaltu ni bilo sledi gume, temveč le platišča. Gumo je ob velikih silah na začetku ovinka kar snelo s platišča.

Na reliju v Velenju sta Zrinski in sovoznik Rok Vidmar že dirkala. “Na svetovno prvenstvo pa gremo morda naslednje leto, če nam letos že očitno ni bilo usojeno,” razlaga državni podprvak v reliju. | Foto: Gregor Pavšič Na reliju v Velenju sta Zrinski in sovoznik Rok Vidmar že dirkala. “Na svetovno prvenstvo pa gremo morda naslednje leto, če nam letos že očitno ni bilo usojeno,” razlaga državni podprvak v reliju. Foto: Gregor Pavšič

30 dni pozneje prvi zagon motorja

Medtem ko je sam celil rane zlomljenih kosti in se poskušal fizično spraviti nazaj v ustrezno stanje, je njegova ekipa hitro zavihala rokave. Reli za svetovno prvenstvo je bil že mimo, toda kmalu se je konec maja v Velenju začelo slovensko državno prvenstvo. Že prvi dan po nesreči so razstavili dirkalnik in ocenili škodo.

Nato se je začela bitka s časom. Na novo so uredili in pobarvali školjko, poslali na obnovo motor in menjalnik, v Veliki Britaniji pri M-Sportu naročili vse potrebne nadomestne dele. Sredi maja so v delavnici sredi Ljubljane preživeli po 12 ur dnevno, 30 dni po nesreči in nekaj dni pred velenjskim relijem pa je Tadej Štupar, vodja tehnične ekipe, prvič zagnal motor fieste R5.

Posledice silovitega trčenja so lahko tudi nevidne

Nekaj dni pozneje sta bila Zrinski in Vidmar že na štartu. Avtomobil je imel nekaj tehničnih težav, toda uspela sta pripeljati do cilja. Prejšnji konec tedna sta prevozila tudi traso relija Vipavska dolina. Zrinski s komaj zaceljeno ključnico in bolečinami v hrbtu ob vsakem nekoliko daljšem skoku. Potrebno bo dobro okrevati, pravi državni podprvak in s tem kajpak misli tudi na psihološko okrevanje. Nanadna nesreča pri tako visoki hitrosti, ki za nameček ni neposredna posledica vozniške napake, pač ni nedolžna.

Ne spreglejte