Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
6. 5. 2013,
21.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Toyota

Ponedeljek, 6. 5. 2013, 21.04

8 let

Toyotin EV-bolid se v nadgrajeni različici znova odpravlja na znameniti Pikes Peak

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Inženirji Toyote Motorsport so nadgradili električni dirkalnik TMG EV P002, ki se na dirko Pikes Peak odpravlja z izboljšanim pogonskim sklopom in mobilno, hitro baterijsko polnilno postajo.

Ubraniti naslov in postaviti nov rekord

Toyotin električni dirkalnik TMG EV P002, razvit in izdelan pod okriljem športnega oddelka oziroma podjetja Toyota Motorsport, ima za seboj sila uspešno statistiko, saj je do zdaj v treh poskusih postavil že tri rekorde. Svetovno slavo je dirkalnik požel v zelenem peklu, ko je rekorden "električni" čas (7:22.239) postavil na stezi Nordschleife.

Z rušenjem predsodkov o konkurenčnosti EV-dirkalnikov pa je lani nadaljeval tudi na sloviti 19,99 kilometra dolgi trasi najbolj drzne gorsko-hitrostne preizkušnje Pikes Peaka, kjer s časom 10 minut in 15.380 sekund drži rekord med električno gnanimi dirkalniki. Letos bo za volan tega električnega dirkalnika sedel izkušeni 61-letni Novozelandec Rod Millen, ki pa so mu inženirji prav za precej specifični Pikes Peak dodobra nadgradili avto.

Ta je trenutno na poti v Severno Karolino, kjer bodo opravili še zadnje preizkuse in izboljšali ter posebej za to gorsko hitrostno preizkušnjo prilagodili aerodinamične komponente.

Inženirji in Rod Millen, ki je z različnimi Toyotinimi bolidi že dirkal na tej znameniti progi, pa se na Pikes Peak tudi letos odpravljajo z enim samim ciljem: ubraniti naslov in postaviti nov EV-rekord.

Več navora in več moči

Konfiguraciji steze so inženirji prilagodili pogonski sklop, kjer so še posebej okrepili navor dvojnega diskastega sinhronskega elektromotorja (axial flux) s permanentnim magnetom.

Tovrstni tip elektromotorja ponuja manjšo maso in manjše dimenzije ob dirkaških zmogljivostih. Pogonski sklop TMG EV P002 bo ponudil 1.200 njutometrov navora in 400 kilovatov moči.

Motor pa se bo zavrtel do največ 6.000 obratov v minuti. Energijo za ta podvig bo zagotavljala litij-keramična baterija z zmogljivostjo 42 kilovatnih ur.

Vse parametre pogonskega sklopa in prenosa moči (single-reduction gearing) bo ekipa podrobno nastavila in prilagodila v tednu treningov pred dirko.

Mobilna baterijska hitra polnilna postaja – baterija napolni baterijo

Toyota pa je v sodelovanju s partnerjem Schneider Electric - EVlink prav za potrebe motošportnega udejstvovanja razvila tudi mobilno, baterijsko hitro polnilno postajo.

To so postavili v dostavnik toyoto hiace, ki jo lahko kjerkoli priklopi na javno omrežje in polni z največ 16-amperskim izmeničnim tokom in najvišjo napetostjo 400 voltov. Maksimalna vhodna moč te polnilne postaje zanaša 6,6 kilovata.

Električna energija prenosne polnilne postaje je shranjena v litij-ionski bateriji z zmogljivostjo 42 kilovatnih ur. Največja izhodna moč (DC) te polnilne postaje znaša 25 kilovatov pri enosmerni napetosti 400V.

Pri Toyoti pravijo, da je to inovativno baterijsko polnjenje lahko primerno tudi za osebna vozila, zlasti na območjih, kjer ni ustrezne električne infrastrukture oziroma javnih polnilnih postaj. Dirkalnik TMG EV P002 bodo tako polnili kar na gorskih pobočjih ob trasi te znamenite dirke.

Ne spreglejte