Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
10. 9. 2015,
23.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Toyota

Četrtek, 10. 9. 2015, 23.03

8 let

Toyota v Sloveniji: bodo varnostni sistemi pomagali loviti nemce?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Toyota pri prenovljenih aurisu in avensisu poudarja prihod varnostno-asistenčnih sistemov, s katerim lovijo zaostanek za tekmeci, ti pa lahko postanejo prodajni pospeševalec.

Toyota v Sloveniji z desetodstotno rastjo

Toyota v Sloveniji po uradni avtomobilski statistiki drži 15. mesto med avtomobilskimi znamkami. Ker je statistika zaradi enodnevnih registracij precej zamegljena, uradnemu tržnemu deležu pri slovenskem uvozniku ne pripisujejo večjega pomena. Zanje je ključna neto prodaja vozil, ki je do konca avgusta znašala 1.091 prodanih toyot. V primerjavi z lanskim letom je to 17 odstotkov oziroma 150 avtomobilov več. Če odštejemo še delež naknadne prodaje v tujino, je rast Toyote v Sloveniji približno desetodstotna.

Zadovoljstvo s prodajo hibridov in številom flotnih kupcev

Pri uvozniku so zadovoljni s porastom prodaje toyot k flotnim kupcem in s prodajo hibridnih različic, saj je pri nas takih že več kot četrtina aurisov.

"Pri več kot 50 odstotkih kupcev hibridnih različic gre tudi za prvi nakup toyote. Opažamo, da ljudje preprosto iščejo udobje vožnje, ne več le podatkov o zmogljivostih, pospeških in podobno," pravi Gregor Picelj, direktor družbe Toyota Adria.

Ne glede na načelni odmik Toyote od poudarjanja dinamičnosti in športnosti so za nekaj dni v Slovenijo pripeljali brezkompromisni Lexusov športni avtomobil IS F, čez dve leti pa se Toyota na željo predsednika Akia Toyode podaja v svetovno prvenstvo v reliju. Gre za različne usmeritve znamke, morda celo krizo (regionalne) identitete?

Toyote zdaj z izpostavljenimi varnostno-asistenčnimi sistemi, ki smo jih dolgo čakali

Čeprav je Toyota še lani imela globalno vodilni položaj med avtomobilskimi proizvajalci, v letošnjem prvem polletju jo je prehitel koncern Volkswagna, se v naši regiji še vedno otepa dejstva, da ima med največjimi avtomobilski znamkami najmanj Evropi prilagojeno modelno ponudbo. S prenovljenima aurisom in avensisom poskušajo to spremeniti, ključni adut je nabor štirih varnostno-asistenčnih sistemov pod skupnim imenom Toyota Safety Sense.

Ti sicer prinašajo sisteme, ki jih konkurenca pozna že dolgo (radarski tempomat, sistem proti spremembi voznega pasu, zaviranje v sili …), pri Toyoti pa bi lahko vsaj kratkoročno postali pomemben prodajni pospeševalec. Vsekakor sistemi izboljšujejo potencial in kakovost toyot, ki bodo v prihodnje zapeljale na slovenske ceste.

Kakšen bo domet prenovljenih aurisa in avensisa v Sloveniji?

O obeh prenovljenih toyotah smo že obširno pisali z mednarodnih predstavitev obeh avtomobilov, zato le povzemimo. Oba avtomobila sta postala oblikovno bolj dinamična, poleg dodatnih varnostnih sistemov so pri Toyoti osvežili tudi ponudbo motorjev. Auris je tako dobil vstopni bencinski 1,2-litrski turbomotor in nov 1,6-litrski dizelski motor (namesto dvolitrskega), pri 1,4-litrskem dizelskem motorju pa je zdaj najvišji navor na voljo že 400 vrtljajev motorja nižje. Tudi avensis je dobil 1,6-litrski dizelski motor (namesto dvolitrskega) in dvolitrski dizelski motor (namesto 2,2-litrskega), vanj pa so pri Toyoti vložili več kot 160 milijonov evrov in ga 60-odstotno tudi oblikovali v Evropi.

V trenutno zelo močni konkurenci tovrstnih limuzin – na trgu prevladujejo volkswagen passat, škoda superb in ford mondeo – so cilji razmeroma skromni. V Sloveniji želijo prihodnje leto prodati 150 avensisov, na drugi strani pa 450 aurisov. Približno polovica prodanih avtomobilov naj bi imela nabor sistemom Toyota Safety Sense.

Cene prenovljenega aurisa v Sloveniji segajo od 14.500 evrov, pri avensisu pa se cene začnejo pri 19.900 evrih. To so cene limuzinskih karoserijskih izvedb (avensis se zdaj imenuje TS, ne več wagon), pri karavanskih znaša doplačilo 1.100 evrov.

Ne spreglejte