Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
2. 7. 2014,
11.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Družinski Avtomoto avtokampi

Sreda, 2. 7. 2014, 11.20

8 let

Top 25 slovenskih avtokampov: Šobec privabi 28 tisoč gostov, večina je tujcev

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Število gostov in prenočitev v slovenskih avtokampih narašča. Daleč najuspešnejši med njimi je Šobec v Lescah, kjer so imeli lani rekordno število prenočitev, velika večina gostov pa je tujcev.

Vodilni slovenski avtokampi poslujejo pozitivno

Sodeč po gibanju prihodkov gospodarska kriza ni obšla niti slovenskih avtokampov, ki so ob njenem začetku zaznavali znaten padec prihodkov, v zadnjih letih pa število gostov, prihodkov in dobička spet narašča. Lani sta med 25 najuspešnejšimi avtokampi po prihodkih le dva poslovala negativno.

Šobec lani z rekordnim številom prenočitev po osamosvojitvi

Tako zaradi privlačne lokacije, preprostega dostopa kot ustrezne infrastrukture, ki omogoča bivanje tako z bivalniki, prikolicami kot šotori, je med najuspešnejšimi na prvem mestu avtokamp Šobec v Lescah.

Lani so imeli dober milijon evrov prihodkov in skoraj 300 tisoč evrov dobička. Število gostov, v nekoliko manjši meri tudi število prenočitev, narašča.

Leta 2009 so imeli v Šobcu še 17.900, lani pa že 26.900 gostov. To je največ po osamosvojitvi Slovenije.

Več kot 90 odstotkov gostov je tujcev

"Razmerje med domačimi in tujimi gosti je že dolgo približno enako. Delež tujih se giblje med 90 in 95 odstotki, lani je bil delež slovenskih gostov 6,7-odstoten," pravi direktor kampa Sašo Gašperin.

Med svojimi prednostmi poleg bližine številnih turističnih znamenitosti navajajo tudi bližino avtoceste, ki v kamp privabi veliko tranzitnih turistov.

"Letos smo v obnovo kampa po žledolomu vložili več kot pol milijona evrov, lani za sanacijo po poplavah slabo polovico tega zneska. V kampu so tako na novo zgrajene prav vse asfaltne ceste v skupni površini 11.500 kvadratnih metrov, na novo je bilo izravnanih in zatravljenih približno 9,5 hektarja površin v kampu. Posadili smo približno petsto dreves, še nekaj sto jih bomo verjetno posadili jeseni. Takrat sprejemamo tudi načrt investicij za naslednjo sezono, zato je o načrtih za bližnjo prihodnost še prezgodaj govoriti," dodaja Gašperin.

Ne spreglejte