Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 10. 2020,
8.39

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Koenigsegg bugatti chiron hitrostni rekord SSC tuatara

Sreda, 21. 10. 2020, 8.39

3 leta, 6 mesecev

To so vse skrivnosti najhitrejšega avta na svetu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

SSC je včeraj dodobra razburkal internet z rekordno hitro vožnjo serijskega avtomobila. V dveh vožnjah so prvi presegli povprečno hitrost 500 kilometrov na uro, zdaj pa smo se dokopali še do nekaterih informacij, kako in pod kakšnimi pogoji jim je to uspelo.

13. septembra 2007 je SSC ultimate aero pri dveh vzporednih vožnjah postal najhitrejši avto na svetu s povprečno hitrostjo 412,22 kilometra na uro. V trinajstih letih si je ta laskavi naziv izmenjalo kar nekaj lastnikov, zadnji pa je pred dvema letoma najhitrejši avto na svetu postal koenigsegg agera RS s povprečno hitrostjo 447,19 kilometra na uro. Bugatti je s svojim modelom chiron na testni stezi Ehra-Lessien dosegel hitrost 490,48 kilometra na uro, a uradno niso postali najhitrejši na svetu, ker so vožnjo opravili le v eno smer.

SSC Tuatara
Avtomoto Več kot 500 km/h: to je najhitrejši avto na svetu #video

Vožnja v obe smeri, šteje povprečna hitrost

Pri Guinnessovi knjigi rekordov so jasno določili pogoje - avto mora vožnjo opraviti v obe smeri, za rekordno vrednost pa velja povprečna hitrost z obeh voženj. Avto mora biti serijski, opremljen s cestnimi pnevmatikami in ne sme delovati na dirkalno gorivo. A poskus Bugattija je pravzaprav že pozabljen, saj je ameriški SSC med postavljanjem rekorda pri vožnji v eno smer dosegel povprečno hitrost neverjetnih 532,93 kilometra na uro. Zaradi močnih bočnih vetrov je bila povprečna hitrost v drugo smer nekoliko nižja, 484,53 kilometra na uro. Kljub temu je bilo povprečje obeh voženj 508,73 kilometra na uro - tuatara je tako postal najhitrejši serijski avtomobil na svetu.

Lahko bi šlo še hitreje

Kot je po koncu te neverjetne vožnje povedal testni voznik Oliver Webb, bi lahko avto pognal še hitreje, a so ga pri tem ovirali močni bočni vetrovi. Kot je razvidno z zgornjega uradnega posnetka vožnje, je precej zlahka pridobival hitrost tudi pri 530 kilometrih na uro, zato obstaja možnost, da bi lahko v prihodnje poskušali še enkrat popraviti svoj rekord.

SSC je ob tem popravil še nekaj drugih hitrostnih rekordov, ki si jih je lastil Koenigsegg - tako hitro ni še nihče prevozil milje na javni cesti (503,92 kilometra na uro) in nihče še ni tako hitro vozil na enem kilometru javne ceste (517,16 kilometra na uro).

Hitrost so merili z GPS-napravo

Dogodek so pri SSC organizirali po pravilih in za merjenje hitrosti uporabili certificirano napravo GPS, celoten dogodek pa sta SSC tuatara | Foto: SSC Foto: SSC nadzorovali dve osebi iz Guinnessove knjige rekordov. V povprečju je GPS za natančno merjenje uporabil kar 15 satelitov, s tem so lahko natančno določili lokacijo avtomobila, sledili pospeškom in določili točno hitrost avta v obeh vožnjah, ki sta se zgodili znotraj ene ure.

5,9-litrski osemvaljni motor z dvema turbinama ima ob uporabi goriva E85 1.750 "konjev", če je v rezervoar natočeno običajno gorivo, se moč zniža na 1.350 "konjev". Masa se ustavi pri 1.247 kilogramih, koeficient zračnega upora znaša 0,27. Nameščene so bile cestne pnevmatike Michelin sport cup 2, napolnjene z dušikom. 

Zadnji drugače aktivni usmerjevalnik zraka je bil zaklenjen na najvišjo višino, torej pripravljen za doseganje najvišjih hitrosti. S tem so se zavarovali, da se ne bi med vožnjo ali pri zaviranju nepričakovano spustil. Tuatara je bila v voznem načinu dirkanje, kar je prineslo najnižjo nastavitev vzmetenja, a kljub temu avto ni niti enkrat podrsal ob tla med rekordno vožnjo.

SSC tuatara | Foto: SSC Foto: SSC

SSC tuatara | Foto: SSC Foto: SSC

Ne spreglejte