Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
30. 6. 2017,
9.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

1

Natisni članek

električni avtomobili Mercedes

Petek, 30. 6. 2017, 9.47

6 let, 6 mesecev

Težave Mercedesa: Delavci, ki sestavljajo motorje, se bojijo električne prihodnosti

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

1

Vodstvo Mercedes-Benza se sooča s protesti zaposlenih v svoji največji tovarni motorjev, ki se bojijo premika v smer novih tehnologij na področju elektromotorjev. Ti so manj zapleteni in za izdelavo potrebujejo manj delavcev.

V Mercedesovi tovarni je prišlo do nesoglasij med delavci, ki sestavljajo motorje z notranjim izgorevanjem (baza zaslužka večine avtomobilskih proizvajalcev) in uprav družb, ki napovedujejo premik v smer elektromobilnosti. | Foto: Reuters V Mercedesovi tovarni je prišlo do nesoglasij med delavci, ki sestavljajo motorje z notranjim izgorevanjem (baza zaslužka večine avtomobilskih proizvajalcev) in uprav družb, ki napovedujejo premik v smer elektromobilnosti. Foto: Reuters

Mercedes je lani jeseni predstavil študijo električnega crossoverja. | Foto: Reuters Mercedes je lani jeseni predstavil študijo električnega crossoverja. Foto: Reuters Grožnja z odpovedjo naduram

Zaposleni so napovedali, da ne bodo več opravljali nadur, če bo Mercedes tovarno v Unterturkheimu razširil z enoto za izdelavo elektromotorjev. Če bi delavci uresničili to grožnjo, bi to upočasnilo izdelavo motorjev in po oceni vodstva družbe povzročilo zamude pri dobavah novih mercedes-benzov razreda E.

Elektromotorji zahtevajo manj zaposlenih

Mercedes bo v svoje prve električne avtomobile vložil 10 milijard evrov. Za leto 2025 pričakujejo 25-odstotni delež električnih avtomobilov med svojimi novimi vozili. Take napovedi povzročajo skrbi prav med zaposlenimi v tovarnah bencinskih in dizelskih motorjev, ki zahtevajo več zaposlenih kot proizvodnja elektromotorjev. To je v Mercedesovi tovarni že pripeljalo do nesoglasij med delavci, ki sestavljajo motorje z notranjim izgorevanjem (baza zaslužka večine avtomobilskih proizvajalcev) in uprav družb, ki napovedujejo premik v smer elektromobilnosti.

Mercedes in sindikati se glede prihodnje usmeritve in načrta dela usklajujejo že od maja, v tovarni Unterturkheim s 110-letno tradicijo pa je zaposlenih 19 tisoč ljudi.

Ne spreglejte