Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Petek,
27. 5. 2016,
7.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,38

1

Natisni članek

Tesla Motors

Petek, 27. 5. 2016, 7.37

6 let, 7 mesecev

Tesla vozi, moški za njenim volanom pa spi (video)

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,38

1

Medtem ko ves svet še čaka na ureditev zakonodaje in tehnologij, ki bodo avtonomne avtomobile dokončno ustoličile kot kralje cest, moški spi za volanom tesle, ki samodejno pelje naprej.

Je imel med spancem eno roko na volanskem obroču?

Na YouTubu smo našli posnetek, na katerem neznan moški lagodno spi za volanom premikajoče tesle. Breme vsakdana je bilo očitno pretežko in dejstvo, da Tesla S ponuja funkcijo autopilot, asistenčni sistem, ki je pravzaprav namenjen lajšanju vozniškega bremena in povečevanju aktivne varnosti, nikakor pa ne povsem samodejni vožnji, je pripomoglo k posrečeni demonstraciji zmogljivosti sodobnih tehnologij. O nespametnosti početja "odsotnega" voznika ne dvomimo in obenem domnevamo, da je imel kljub spancu vsaj eno roko ves čas na volanskem obroču, saj bi mu v nasprotnem primeru pameten avtomobil pripravil svojevrstno budilko.

Avtomobilska tehnologija prehiteva zakonodajo

Medtem ko še čakamo ureditev podrobnosti zakonodaje, ki bo dokončno sprostila dolgo pričakovan preboj popolnoma avtonomnega načina vožnje (sprva na avtocestah, pozneje tudi v večini drugih prometnih situacijah oziroma okoliščinah) in medtem ko so praktično vsi veliki avtomobilski proizvajalci že zelo blizu končnim produktom ali pa vsaj na dobri poti k predstavitvi povsem avtonomnega vozila, obstaja že lepa skupina vozil, ki so sposobna delno ali pa že skoraj popolnoma samodejne vožnje. Med temi po sposobnostih prednjačijo Teslini izdelki (se še spomnite, kako nas je brez rok peljala po ljubljanski obvoznici – povezavo najdete na levi strani članka), ne zaostajajo niti pri Mercedesu in številnih drugih, praviloma premijskih proizvajalcih vozil.

Omenjeni videoposnetek je in ni posrečen hkrati. Zaspan moški je v eni potezi opozoril na dve stvari – dejstvo, da samodejno vozeči avtomobili niso le pred vrati, ampak so že med nami, ob tem pa se bo pojavila kopica takšnih ali morda podobnih, nepredvidenih situacij, ko bo, o tem ne dvomimo, prišlo do namernega ali nenamernega izkoriščanja ponujene tehnologije. Upamo, da se z vzporedno z zakonodajo o samovozečih vozilih spreminja tudi tista, ki bo dosledno sankcionirala speče ali kako drugače nepozorne.

Ne spreglejte